Kalousek: Za posilováním komunistů vidím obrovskou českou vlastnost

12.05.2012 18:10

ČSSD a KSČM by podle agentury STEM nyní získaly ve sněmovně silnou ústavní většinu 138 hlasů. Agentura tak potvrdila, co se ukazuje už řadu týdnů a měsíců. Že totiž KSČM v průzkumech získává stále více voličů. Jak si to vysvětlují politici na pravé straně politického spektra? Krátkou pamětí voličů, neochotou pochopit, že hospodářský růst nemůže být nekonečný i ochotou mít se špatně, když se špatně bude mít i pracovitější soused.

Kalousek: Za posilováním komunistů vidím obrovskou českou vlastnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

První ČSSD, druhá ODS a třetí KSČM. Nyní však průzkum agentury STEM dokonce přisoudil KSČM druhou příčku, což se v rámci zjišťování preferencí mezi občany stalo v krátkém čase již podruhé. STEM pak namaloval, jak by vypadalo rozložení sil v Poslanecké sněmovně, kdyby se konaly právě teď volby.

A výsledek? Poslance by si udržely ještě třetí ODS a čtvrtá TOP 09. Lidovcům by k návratu do sněmovny scházely dvě desetiny procenta. Podpora Věcí veřejných pak klesla pod hranici jednoho procenta.

Podle nedávného průzkumu agentury Median si sice sociální demokracie udržela vedoucí pozici, oproti předchozímu měsíci (34,5 procent) však ztratila přes sedm procent. Zde ještě druhá ODS se naopak udržela na takřka stejném výsledku jako v minulém období. Na třetím místě by podle tohoto průzkumu skončila s 16,8 procenta KSČM. Strana TOP 09 získala jen 7,5 procenta, což je nejnižší volební preference od července minulého roku.

Nepřehlédněte unikátní obsáhlý archiv výzkumů agentur na ParlamentníchListech.cz:

Lidé nechápou...

Příčinu v tom, proč se lidé čím dál více přiklání k možnosti volit KSČM, vidí předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg mimo jiné v hospodářské krizi. „Lidé nechápou, že hospodářský růst nemůže být nekonečný a že je nutno opravdu šetřit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Ovšem přiznává i chybu vlády. Ta podle něj nahrává voliče komunistům svým "blbým dojmem", který navenek má. „Ač odvedla pořádný kus práce,“ dodává Karel Schwarzenberg.

Selžeme a máme před sebou dalších čtyřicet let...

„Mojžíš vedl svůj lid pouští dlouhých čtyřicet let,“ napsal v esemesce na dotaz ParlamentníchListů.cz dříve poslanec ODS a dnes nezařazený Michal Doktor. A pokračoval: „Zpravidla právě v půli cesty prochází lidé i jejich víra zkouškou. Přesně v půli je totiž vidět zpět na vše, co představovalo výchozí bod a cíl cesty je přitom ještě v nedohlednu,“ popisuje Doktor stav věcí, jak ho cítí. A přidává varování: „Selhat pak znamená jít celou cestou znovu... Dalších čtyřicet let.“

Skandály některých politiků za to můžou

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09-STAN Petra Gazdíka jsou rostoucí preference KSČM příznakem zklamání ze skandálu některých politických stran. Úkolem demokratických stran je tedy přesvědčit tyto voliče, že řešením těchto skandálů není odmítnutí demokracie jako konceptu, ale naopak její kultivování,“ uvedl redakci Gazdík.

Poslanec ODS a někdejší předseda její pražské organizace Boris Šťastný je přesvědčený, že lidé hodně rychle zapomínají. „Když není chvíli super perfektní hospodářská situace, myslí si, že komunisté nás spasí,“ řekl Šťastný ParlamentnímListům.cz.

„Možná v tomto ohledu vzpomínají na fešácký socialismus u nás, sice s drobnými ekonomickými nevýhodami typu pomeranče jen o Vánocích a čokoláda v Tuzexu. To jim ale zdá se nevadí. Nežili v komunistickém Rumunsku nebo Severní Koreji a věří, že takový komunismus k nám nedorazí,“ míní o pohnutkách voličů KSČM poslanec.

Takoví voliči navíc podle něj věří, že "už se nemůže vrátit doba, kdy nemohli za hranice, kdy nemohli říkat nahlas, co si myslí, beze strachu, že je zavřou". „Možná si myslí, že udavačstvím v uličním výboru to nějak vykompenzují," napsal dále Boris Šťastný.

Klidně ať je hůř, jen když se nemá lépe soused

„Já ty důvody vidím dva,“ řekl ParlamentnímListům.cz ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten první hlavní důvod a podstatnou příčinu vidím v naší vlastní neschopnosti přesvědčivě vysvětlit nezbytnost nepopulárních kroků,“ pálí nejdříve Kalousek do vlastních řad s odkazem na vládní reformy.

„Za druhé je velkou příčinou obrovský český fenomén či vlastnost, kdy spousta lidí se smíří s tím, že se nebude mít líp, když se nebude mít líp ani soused, a to bez ohledu na to, že je vzdělanější, tvořivější a pracovitější. No a to je politika, kterou vždycky komunisté nabízeli,“ vzpomíná Miroslav Kalousek pro ParlamentníListy.cz.

Lidé uvažují tak, že vypálí větší zlo menším zlem, říká Bárta

Podle poslance VV Víta Bárty pak za rostoucí preference komunistů mohou například neřešení kauzy jako jsou ProMoPro, IZIP, Drábkovy IT zakázky a jiných "lumpáren", které neumožňují pravicové vládě obhájit zvedání DPH, nevalorizace důchodů a podobně. "Nicméně podíl viny na tom mám i já a VV. Dali jsme lidem naději, že zametáme s kmotry a ti naopak z nás udělali polekané zraněné veverky, kterým se to nepovedlo změnit. Lidem se obtížně vysvětluje, že puče ve VV jsou dílem našich bývalých koaličních partnerů a kmotrů, lhostejno na všechny důkazy Víchů, Jankovských a spol. Proto lidé o KSČM začínají přemýšlet - jak vypálit větší zlo menším zlem, a to je velmi nebezpečné," uvedl pro ParlamentníListy.cz Bárta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…