Kalousek nás vrátil před rok 1945, naříkají pacienti v Žatci

25.12.2012 18:04

Žatečtí prožívají nepříjemné déja vu. Není to dlouho, co se v Senátu projednávala v letním období petice „Za zachování dětského a gynekologicko-porodnického oddělení v žatecké nemocnici“. Podle tamních pacientů za mnohé problémy nemůže ani tak zdravotní pojišťovna, jako politici, zejména ministr financí Miroslav Kalousek.

Kalousek nás vrátil před rok 1945, naříkají pacienti v Žatci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„Tohle je prostě krize. Nemít jistotu práce, na to si tu už lidi zvykli, ale nemít ani jistotu v základní zdravotní péči, to už je přímo likvidační,“ komentuje situaci dvaasedmdesátiletý Josef Oliva přímo v čekárně ordinace v žatecké nemocnici. „Díky ministru financí Kalouskovi jsme se ve zdravotnictví dostali do doby před rokem 45,“ dodává další pacient Květoslav Žižka, který v prosinci oslaví osmdesát let.

Do roka a do dne!

V Žatci se z celkových osmi oddělení jedná o kompletní zrušení dvou oddělení: pediatrie a gynekologie. Na seznamu možných investičních akcí města Žatec se přitom nyní objevily finance na dodatečné zateplení a výměnu oken na LDN a dětském oddělení v žatecké nemocnici. Žatecká nemocnice má velkou podporu místních obyvatel. Restrukturalizace lůžek v okrese navíc proběhla nedávno samovolně zánikem nemocnice v Lounech.

Vedení Ústeckého kraje rovněž nestojí o její zrušení nebo omezení péče, jak plyne z letošních vyjádření jeho představitelů. Kraj nemocnici také několikrát finančně podpořil, byť nespadá pod jeho zdravotnický kolos Krajská zdravotní, ale je obecně prospěšnou společností jiného zřizovatele. Zrušením odborných oddělení žatecké nemocnice by podle komunálních poslanců Věcí veřejných, kteří se ve věci aktuálně výrazně na lokální úrovni angažují, došlo k ohrožení zákona o péči o zdraví lidu v plném rozsahu. Informoval o  tom zdejší tiskový mluvčí „véček" Marcel Miholík.

Z důvodu dlouhodobé koncentrace těžebního, chemického a dalšího těžkého průmyslu v regionu je Ústecký kraj z hlediska zdravotního stavu populace jeden z nejpostiženějších, což logicky vyvolává požadavek na zajištění kvalitní a ve všech oborech dobře saturované lůžkové péče.

Konec soukromých vlastníků?

Na území Ústeckého kraje je pět nemocnic součástí společnosti Krajská zdravotní, a.s., jejímž jediným akcionářem je Ústecký kraj. Ve čtyřech nemocnicích vystupují v roli zřizovatelů či majitelů a spolumajitelů města (Kadaň, Žatec, Litoměřice, Rumburk) a dvě nemocnice (Roudnice n. L., Duchcov) náleží pouze soukromým vlastníkům.

Například v roce 2009 bylo hospitalizováno v nemocnicích v Ústeckém kraji 178 000 pacientů. V Ústeckém kraji se nejčastěji mezi příčinami úmrtí objevují nemoci oběhové soustavy, druhá v pořadí jsou onkologická onemocnění a třetí nejčastější jsou nemoci dýchací soustavy. Pokud se jedná o výskyt novotvarů dle oblastí, pak jedním z nejpostiženějších je okres Chomutov.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…