Kalousek o drahotě. Lidi lituje, ale s ochrankou do hospody nechodí

18.02.2012 12:58

Ministr financí Miroslav Kalousek promluvil o zdražení potravin. Nemá z toho prý radost, ale lidé si musí zvyknout, že budou muset počítat.

Kalousek o drahotě. Lidi lituje, ale s ochrankou do hospody nechodí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Mnoho lidí si stěžuje, že od nového roku významně podražily potraviny, zejména ty základní.  Cukr zdražil meziročně o 30 procent, chléb o 16 procent, pečivo o 19 procent.  Celkově se podle ČSÚ meziroční inflace zvedla o 3,5 procent.  A skok cen není zaviněn jen zvýšením DPH, ale i růstem cen komodit na mezinárodních trzích.

Pokud jde člověk do samoobsluhy se stokorunou, moc toho nekoupí. Litr mléka, bochník chleba, kilo brambor, máslo. A stokoruna nestačí.  Ani ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 není z tohoto vývoje nadšený. Vyvrací ale, že by to vláda ve zvýšení DPH přehnala.

„Byl to nepříjemný krok. Já se ve zvyšování daní nevyžívám a nedělal jsem to rád. Také velmi dobře vím, že to má dopady do konkrétních domácností. Chodím do hospody, bavím se s lidmi, neodděluje mne od nich ochranka. V řadě rodin musí velmi tvrdě počítat,“ politoval spoluobčany ministr financí v deníku Právo.

Keller: Tři bochníky Morávka za stovku

Sociolog Jan Keller nevěří, že by byla celková míra inflace jen 3,5 procenta, podle něj je daleko vyšší a dokládá to tím, že i jeho kolegové v Německu si stěžují na dramatický růst cen.

„Těžko říci, komu věřit, ale když čtu, že se nám zvedla inflace o tři a půl procenta a vím, že za stokorunu už si nekoupím tři bochníky chleba Morávka, který kupuji, tak si nejsem jistý, nakolik mám věřit tomu, že inflace je jenom tři a půl procenta,“ hodnotí z vlastní zkušenosti Keller pro ParlamentníListy.cz.
„Nevím, jak se to počítá, nejsem odborník na inflaci, jenom k tomu mám nedůvěru. Moje peněženka mi říká, že inflace zaručeně musí být mnohem vyšší, než jen tři a půl procenta. Já chodím nakupovat potraviny, dělám běžné nákupy a dnes když jdu nakupovat na víkend a mám pětistovku, tak si nemůžu být jistý, jestli náhodou nezůstanu v obchodě dlužen. A to prakticky nekupujeme ze zdravotních důvodů maso,“ zhodnotil Keller.

Ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš pro ParlamentníListy.cz uvedl, že také on musí počítat, i když má poslanecký plat. A podle něj bude hůř. "U sebe bych mluvil spíše o úsporách na horší časy, spotřebu omezuji na to nejnutnější," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec.

Kalousek: Nikoho nestrašíme

Kalousek si stojí za tím, že zvýšení nepřímých daní stát odvede od problémů, jakým čelí Řecko a Portugalsko. „To, co jsme udělali, pomůže tomu, abychom se nedostali do situace Řeků a Portugalců,“ zdůraznil Kalousek.

Kalousek důrazně odmítl, že by lidi vláda neustále strašila řeckou cestou. „Nestrašíme, prostě tam k něčemu došlo, ti lidé se dostali konkrétní politikou do určité situace pro nějaké své chování. Nám nezbývá nic jiného, než stabilizovat veřejné rozpočty. Nelze dál poskytovat veřejné služby na dluh. Konce jsou jasné a tady je žel vidíme,“ vysvětlil ministr financí.

Kalousek si postěžoval, že lidé v Řecku, místo aby uznali tvrdou realitu, že nelze žít na dluh, spíše házejí Molotovovy koktejly. „Přitom tam není vůbec jisté, zda na nějaké důchody budou vůbec peníze,“ dodal Kalousek s tím, že TOP 09 nepůjde v žádném případě cestou populismu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…