Kalousek perlil v rádiu: Z Nečase mám lehce dávivý pocit

22.04.2013 17:40

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl ministr financí Miroslav Kalousek. A ostře zkritizoval mnoho lidí – kvůli šéfovi Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáši Martincovi třeba nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Nešetřil ale ani premiéra Petra Nečase.

Kalousek perlil v rádiu: Z Nečase mám lehce dávivý pocit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

„Pavel Zeman říká: 'Já nevím, já nemohu.' Tím jsme se díky alibismu a nestatečnosti nejvyššího státního zástupce dostali do situace, kdy úředníci, kteří musejí rozhodovat, nevědí jak,“ uvedl Kalousek. Rezignaci Tomáše Martince označil za oběť Zemanova alibismu.

Kulturní atašé v Afghánistánu

„Spousta trestních stíhání probíhá mimo zákon,“ prohlásil Kalousek. Toto je podle něj stanovisko Ministerstva financí a na něj by mohl Zeman přistoupit. Nemá na to ale odvahu. „Vůbec netvrdím, že tito lidé jsou nevinní. Já jenom tvrdím, že Česká republika má jenom jednu exekutivu,“ doplnil Kalousek. Zákony podle něj nejsou orgány činnými v trestním řízení vykládány stejně.

„Buď bude mít Pavel Zeman odvahu, nebo se stane kulturním atašé někde v Afghánistánu,“ předpovídá Kalousek. Vyjádřil se také ke stíhání exministra zdravotnictví Tomáše Julínka, od kterého se distancoval premiér Petr Nečas. „Pokud Petr Nečas jako místopředseda vlády, která o tom rozhodovala, říká, že neví, co se schvalovalo, pak mám lehce dávivý pocit,“ říká ministr.

Vyčíslovat škody v kauze Julínek, kde jde o provozování letecké záchranné služby, je podle Kalouska nemožné. „Advokáti Tomáše Julínka to budou mít velice jednoduché,“ myslí si. Ministr považuje za tuto kauzu odpovědné lidi podřízené Tomáši Martincovi, kteří jsou podle něj nekompetentní.

Kalouskův kolega ministr spravedlnosti Pavel Blažek se ve sporu s Martincem postavil za vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. „Pan kolega Blažek asi zná okolnosti, za někoho se postavil, což není v ODS běžné... Například předseda ODS Petr Nečas se nestaví nikdy za nikoho,“ pustil se Kalousek opět do Nečase.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…