Kalousek půjde s kýmkoli. Chová se jako ..., říkají ódésáci

25.05.2013 6:40

V souvislosti s rozpadem koalice ODS a TOP 09 vyjádřil premiér Petr Nečas obavu, že by se to mohlo přenést i na celostátní úroveň a že je to předznamenání příští vládní koalice TOP 09 a ČSSD. Předáci ODS jeho obavy většinou sdílí.

Kalousek půjde s kýmkoli. Chová se jako ..., říkají ódésáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka v OVM diskutovali o zbavení imunity Vlasty Parkanové

„Koalice na pražské radnici může být po ÚSTR dalším krokem ke spolupráci ČSSD - TOP 09 na celostátní úrovni,“ uvedl pro iDnes.cz premiér Nečas. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ale vyvracel, že by měla změna pražské radnice mít dopad na celostátní vládnutí. Argumentoval tím, že když ODS měla na radnici koalici s ČSSD, také to respektovali.

Chudinka a viróza
 
„Pan premiér neměl dobrý den. Bylo toho na něj, chudinku, trochu moc. Až se z toho vyspinká, tak to bude zase dobré. Pochopí, že kdyby TOP 09 přenášela problémy z komunální úrovně do vlády, tak bychom se s ním jako premiérem už dávno nebavili,“ nebral si servítky Kalousek.
 
„Já se na něj nezlobím, zcela jistě podlehl viróze. Jak je všeobecně známo, patří mezi dva politiky, kteří virózám podléhají vůbec nejčastěji. Protože ve zdravém stavu nepředpokládám, že by takový výrok mohl pronést,“ reagoval v rozhovoru pro iDnes.cz ironicky premiér. 
 
Ačkoli Kalousek koalici s ČSSD popírá, podobně jako ČSSD, předáci ODS, kteří se vyjádřili ParlamentnímListům.cz, se sbližování TOP 09 a ČSSD většinou obávají či ho očekávají.

Eurohujerská vláda
 
„Obávám se, že jiná varianta už na stole není,“ reagoval ministr zemědělství Petr Bendl.
 
„To sbližování je realitou. TOP 09 vznikla částečně z lidovců a již po volbách 2006 pan Kalousek uvažoval o koalici s KSČM, tak se není co divit. Celá akce poškozuje hlavně Prahu,“ řekl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.
 
Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Bureše jde o testování veřejnosti, zda bude shovívavá ke spolupráci TOP 09 a ČSSD. „Pokud ano, tak nic nebrání, aby něco podobného – třeba opačně – fungovalo i po parlamentních volbách. Ale na tom není pro ODS nic špatného. Dokazuje to jen to, že v politice nejsou kamarádi, ale jen protivníci a konkurenti. Proč by se neměla chovat ODS podobně? Když není vzorem Praha, tak pro by jím nemohlo být Brno?“ uvedl Bureš, který narážel na to, že na brněnské radnici je koalice ODS a ČSSD.
 
„Odvolání primátora Prahy je prvním krokem k vytvoření eurohujerské vlády Bohuslava Sobotky a Miroslava Kalouska příští rok. Taková vláda by usilovala o okamžité přijetí eura, zvyšování daní a zdražování elektřiny další masivní podporou obnovitelných zdrojů energie. Doufejme, že občané vznik takové vlády ve volbách neumožní,“ řekl europoslanec Hynek Fajmon.

Kalouskova vláda s KSČM a lidovecké vzorce
 
„To je přece jasné. Vždyť Kalousek kdysi pekl vládu s KSČM,“ reagoval senátor Tomáš Jirsa.

Poslanec Walter Bartoš slovo „obávat se“ nepovažuje za správné. „Beru to jako realitu, která zřejmě nastane. Jedna věc je pravicová rétorika a hraní si na jedinou skutečně pravicovou stranu a druhá věc jsou lidovecké vzorce chování, které má TOP 09 zakódovány ve své DNA. Ve skutečnosti tyto vzorce vždycky povedou k tomu, že se v pohodě zdůvodní koalice s kýmkoli, aniž to u jejich představitelů vyvolalo aspoň špetku ostychu. Prostě je to fakt, který je třeba dát na vědomí,“ vysvětluje poslanec.

 „Neobávám se toho, protože po považuji za fakt,“ říká podobně senátor Milan Pešák.
 
„Pražský magistrát je pokusným modelem možné povolební spolupráce s ČSSD a TOP 09 s tichou podporou KSČM,“ míní europoslanec Milan Cabrnoch.

TOP 09 má nakročeno doleva
 
„TOP po pražských volbách v roce 2010 nasazovala na ODS právě kvůli podobné koalici s ČSSD. Tenkrát byla kvůli tomu velká mela. Ani mě se podobná koalice nelíbila a byla jsem moc ráda, že jsme ji ukončili. Nicméně je vidět, že když dva dělají totéž, totéž to rozhodně není. TOP 09 má na všechny jiný metr než na sebe. TOP 09 je nedospělá strana, které chybí osobnosti, které by uměly dělat dospělá rozhodnutí. Myslím, že se stále hledají,“ míní poslankyně Lenka Kohoutová.
 
„Nicméně je jasné, že mají stále více nakročeno doleva. Chutě například ke zvyšování daní to jasně ukazují. Rozhodně v rámci vládní koalice zvyšování daní byl jednoznačně požadavek TOP 09, který znamenal velké dohady právě v ODS, se kterými se mnozí těžko smiřují dodnes. Podobných příkladů najdeme hodně. Jsem zvědava, jak bude radnice fungovat. Pokud jako ministerstva, která vede TOP 09, tak se máme na co těšit. Stačí se podívat na ministerstvo práce nebo kultury. Touha po vládnutí maže u některých topkařů paměť, díky tomu dělají rozhodnutí, která dříve odmítali. Máme se ještě na co těšit,“ dodala Kohoutová.

Kalousek půjde s kýmkoli

„Jestli se blížení TOP 09 s ČSSD obávám? No to jste mne pobavil. To je přece naprostá jistota, že Kalousek, který nepochybně TOP 09 dominantně řídí, se kdykoli sblíží s kýmkoli, kdo mu nabídne nějaký pro něj zajímavý podíl na moci. To snad musí být úplně jasné každému, kdo jen trochu soustavněji sleduje to, co se v naší domácí politice posledních dvacet let děje. Dokonce i ta škála těch pomocných oslích můstků, které kolega Kalousek zpravidla používá, je už celkem obehraná, počínaje jakoby morálním rozhořčením a konče libovolnými programovými prioritami, které je nutné plnit,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Aleš Rádl.

„Ale jak je vidět, tak i tenhle druh politické zásadovosti má své oddané intelektuální voliče, takže nás asi v budoucnu čeká ještě celá řada pokusů o všelijaké zdánlivé překvapivé politické sblížení našeho univerzálního ministra financí,“ dodal Rádl.  
 
Podle poslance Davida Šeicha dění na pražské radnici nepochybně evokuje sbližování TOP 09 a ČSSD na celostátní úrovni. „Děje se to ale již dnes v Poslanecké sněmovně, například v podpoře ČSSD návrhům poslance TOP 09 Husáka – zákona o elektronických telekomunikacích a o České poště,“ dodal poslanec.

Lidovci bez jakýchkoli idejí
 
„Sblížením TOP 09 a ČSSD jsem si téměř jist,“ reagoval poslanec ODS Igor Svoják.

Europoslanec Ivo Strejček krok TOP 09 přivítal. Aspoň je zřejmé, kde kdo stojí: „Já tento krok TOP 09 na pražské radnici vítám. Považuji ho za jejich hrubou politickou chybu. Dokazuje, že TOP 09 není echt pravicová strana, ale že to jsou spíše lidovci bez jakýchkoli idejí, kteří se připojí jen na tu stranu, kde jim to zajistí více moci. Stejně jako lidovci se tak TOP 09 může spojit s ČSSD.“
 
„No, vypadá to, že už jsou sblížení,“ uvedla lakonicky poslankyně Ivana Weberová.
 
„Zdá se, že je to více než zřejmé,“ míní poslanec Radim Jirout.
 
„TOP 09 a ČSSD, to je jistá kombinace po volbách do sněmovny,“ míní senátor Jaroslav Zeman.
 
„Po 22 letech přichází ODS o primátora hlavního města. Nejde o křeslo, ale symbolickou funkci této události. TOP 09 se spojila s komunisty a socialisty a to je podoba budoucího scénáře na české politické scéně,“ varuje poslanec Pavel Bém.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…