Kalousek si dělal legraci z redaktorky ČT, obrátilo se to proti církvi

23.08.2012 11:10

Církve jsou jako nezvedený synek, který pije, oddává se hazardu a občas si i trávu zakouří. Proto je třeba, abychom jako zodpovědní rodiče dohlédli, jak bude nakládat se svým majetkem. Tak vysvětluje stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek plán své strany na církevní fond, do něhož by měl být shromážděn veškerý majetek, požadovaný církvemi k navrácení.

Kalousek si dělal legraci z redaktorky ČT, obrátilo se to proti církvi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

K otázce církevních restitucí se Jan Mládek poprvé vyjádřil v minulém týdnu na tiskové konferenci ČSSD. Na ní strana kromě obrovské makety „Kalouskovy složenky“ představila i plán na „církevní fond“. Do něj by měly být převedeny všechny prostředky, které byly církvím odebrány po Únoru 1948 a prokazatelně na ně má nárok. „Ten fond by byl spravován církvemi a výnosů by se užívalo k pastoračním nebo sociálním aktivitám církví,“ prezentoval Mládek společně s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou.

Tiskovou konferenci z Lidového domu přenášela Česká televize, která následně k okomentování nejnovějšího plánu sociálních demokratů zavolala ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Ten nazval plán na církevní fond „arogancí zloděje“ a následně televizním divákům předestřel, co mu navrhované řešení připomíná.

Redaktorky ve studiu Daniely Písařovicové se nejprve zeptal, jestli má auto. Po překvapeném přitakání pak vychrlil následující vizi: „Tak si představte, že já vám ukradnu auto, chytnou mě, ale já řeknu: Já to nevrátím, já navrhuji, aby byl ten automobil dán do fondu, a dál s ním budu jezdit, ale vy ten fond teda budete moct spravovat a stát vám bude platit příspěvek na dopravu,“ šokoval ministr.

Byli dva synové...

Podobenství ukradeného auta redaktorky Písařovicové se však Kalouskovu stínovému protějšku Mládkovi nezdálo příliš výstižné. „Sociální demokracie se prý chová jako ten, kdo ukradl auto, a pak ještě kádruje majitele, když jej chce na zpět,“ převyprávěl Kalouskův kleptomanský plán. A  poté přišel s vlastním příběhem církevního vyrovnání. Podle něj se vztah státu a církve podobá dvěma bratrům, handrkujícím se o dědictví.

„Rodiče, kteří měli dva syny, jim odkázali majetek. Pěkně půl na půl, tak jak se sluší a patří. Jenomže jeden ze synů byl opilec, hazardní hráč a občas i trávu kouřil,“ zahájil své vyprávění. Proto se prý moudří rodiče rozhodli, že jeho dědický podíl obtěžkají závazky, aby jej nemohl prodat, zastavit a výnosy případně použít „na chlast, hazard či nelegální nákup trávy.“ Druhý syn se prý vyvedl lépe a proto se rodiče rozhodli ho v užívání pozůstalosti nijak neomezovat. Jenže tento synek byl zase chamtivý a bezohledný, takže se mu polovina rodinného jmění zdála nedostatečná. „Tak manipulací ještě zabral bratrův podíl pod heslem, že si ho ten hazardní hráč a opilec stejně nezaslouží,“ vypravuje sociální demokrat.

Podle něj je jasné, že nezvedeným synem jsou církve a chamtivým slušňákem stát vedený komunisty. Stejně nepochybné prý je, že prvnímu potomkovi bylo záborem způsobeno příkoří a měl právo se soudní cestou proti bratrovi bránit. V tu chvíli to však náš opilec přehnal se svými požadavky. „Ovšem usoudil, že by se také zároveň mohl zbavit těch nechutných závazků, které na něj navalili nepřející rodiče. A tak chtěl ten majetek zpátky bez jakýchkoliv omezení,“ pokračuje příběh. Dědictví je podle něj třeba na hazard, alkohol a trávu. „A kdo bude vykládat, že bez omezení to dostat nemám, tak je stejný lump jako ten, co mi to ukradl!“ dokončil Mládek metaforu ve zjevné narážce na slova ministra Kalouska i premiéra Petra Nečase.

Nejdou ve stopách Ježíše!

Jeho podobenství církve jako nezbedného syna podpořila například spisovatelka Lenka Procházková, která pro ParlamentniListy.cz uvedla: „Oni se odloučili od těch evangelií a nejdou ve stopách Ježíše. Oni jdou za jiným cílem, a je jim snad i jedno, že jim ty počty věřících klesají,“ vzkázala na adresu církevních hodnostářů.„Oni začínají vidět, že začínají prohrávat a pak kopou do lidí s jinými názory. Jak se to říká v tom přísloví? Že zdechající kobyla nejvíc kope,“ podpořila i Mládkovu pointu.

Historik Jaroslav Šebek se pro ParlamentniListy.cz vyjádřil, že podobný přístup, vnímající církev výhradně negativně, je bohužel v Česku dost populární. „Dvě stě let se tady na katolickou církev pohlíží jako na subjekt, který nepatří do národních dějin, či patří, ale ve smyslu negativních konotací,“ připomíná. „Zapomíná se na to, že církev sehrála výrazně pozitivní roli v době nacistické okupace a v době komunismu, kdy stála v řadách těch, kteří bojovali proti oběma totalitním režimům,“ dodává historik.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…