Kalousek v týdnu vysvětloval, kam jdeme. Primář Koskuba už to ví...

14.09.2013 11:36

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži opačného politického spektra - dva názory. Exposlanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera po krátké odmlce v další názorové aréně komentářů uplynulých dnů. Tentokrát na téma: Výzva Reflexu a anketa ParlamentníchListů.cz s tématem: Koho volit.

Kalousek v týdnu vysvětloval, kam jdeme. Primář Koskuba už to ví...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Týdeník Reflex spustil v tomto týdnu výzvu občanům, kteří odmítají posun k autoritativnímu systému. „Nechceme ruský model vládnutí, kde si moc ve společnosti rozdělil autoritativní prezident a několik oligarchů. Posledních šest měsíců změnilo Českou republiku. Naše země čelí krizi, která ohrožuje zastupitelskou demokracii a liberální duch veřejného života. Dvacet let polistopadového vývoje nám přineslo už mnohá zklamání. Česká veřejnost již delší dobu ztrácí důvěru v demokratický režim a právní řád. A nelze se jí divit. V posledních měsících jsme však svědky systematického nabourávání a rozkladu základních hodnot a pravidel svobodné společnosti. Tomu je třeba čelit,“ zdůvodňují autoři výzvy svoji iniciativu. Jaký pohled na to mají oba politici?

„Žijeme v demokracii, právo vyjádřit se má každý. Stejně tak každý má právo na svůj názor. Ale jako poněkud dosti konzervativní člověk dodávám – vyjadřovat se musíme slušně. A svůj názor prosazovat toliko v duchu dobrých mravů. Rovněž za uvedených podmínek musí platit, že ten, kdo s tím či oním nadšeně přímo nesouhlasí, není hned nepřítel. Maximálně soupeř. Soupeřit se však má jedině v duchu fair play. Nedělejme druhým nikdy to, co nechceme, aby jednou dělali nám. Míní-li to autoři výzvy z Reflexu skutečně takto, pak s tím vůbec nemám problém. Navíc 5 bodů této výzvy zní poměrně velmi rozumně. Ale to hesla některých politických stran právě před volbami také!  I když ta jejich náhlá překvapivá starost - ač jinak logická - o mou ČSSD mne přímo dojala,“ přiznal ParlamentnímListům.cz Jiří Koskuba. 

Nejsou to občas i novináři, kdo občas čile manipulují veřejností, ptá se Koskuba

„Bohužel, platí to obecně: ‚Není vždy zlato, co se třpytí‘. Páni novináři jistě prominou, ale dovolím si otázku. Nejsou to také oni, kdo tu a tam čile manipuluje s veřejností, jejím míněním, pohledem? Přemlouvá tím nejen dědka, bábu? Kdo z podobných důvodů umí používat i polopravdu a bulvárnosti? Kdo dokonce nadřadí svůj žvanec, slávu či pozici nad nezávislostí a objektivitou? Ne, nejsou to rozhodně všichni. Dokonce ani netvrdím, že je jich většina. Ale jsou mezi nimi i tací. Proto nejen jako ‚rozpuštěný a vypuštěný‘ exposlanec, ale hlavně jako občan bych uvítal, kdyby se sami podobně  dívali na ty druhé. Na všechny profesní či sociální skupiny. Včetně politiků. A hlavně tak snadno a často nepaušalizovali. Ostatně jak vidno, vyhraněný a též čistě paušální postoj pana prezidenta k nim je rovněž dost dráždí, bolí,“ konstatoval dál ve svém komentáři Koskuba.

Připomněl, že média a lid přece chtěl přímou volbu prezidenta republiky. A to bez ohledu na „masarykovské“ tradice.

„Tak ji tedy máme. Snad nikdo naivně nepředpokládal, že některý z kandidátů získá 98,6% procenta hlasů. Pokud mne paměť neklame, podobné volební výsledky dosahovali toliko kandidáti Národní fronty. To vskutku svobodnou letošní přímou prezidentskou volbu, pokud je mi známo, nikdo zpochybnit nemohl a proto i nezpochybnil. Ze dvou kandidátů druhého kola většina voličů (a nebyla to jistě jenom rudá či hnědá lůza nebo přímo prasata) svobodně zvolila prostého, ale jistě i proto velmi vychytralého „zemana“. Dala mu prostě přednost před možná noblesnějším, ale o to pohodlnějším knížetem. Můžeme s tím sice nesouhlasit. Ale to je tak vše, co s tím můžeme do příštích voleb udělat. Bylo by přitom falešné tvrdit, že i já jsem na všechna vystoupení a kroky současné hlavy státu pyšný. Že nevnímám jistou, zřejmě účelovou neomalenost. A že všechny ty bonmoty považuji za tak neodolatelné, že mi hrozí umlácení se smíchy. Na nadstranickost, neješitnost a skromnost pana prezidenta bych dokonce nevsadil ani jedno euro. Natož pak naši - coby minci - krásnou korunu. Stejně jako u jeho předchůdce - pana profesora. Nicméně to vše ještě neznamená, že nezvolení na rozdíl od Blanických rytířů nyní poněkud čilejšího Karla považuji za národní tragédii. A už vůbec ne za důvod k nějakému rozdělení národa. Jediné rozumné rozdělení lidí by mělo být na ty slušné a na ty druhé. V tomto směru také do té ‚dvanácté‘ mnoho nezbývá. Není-li přímo pozdě,“ vyslovil obavu exposlanec ČSSD. 

Takový jistý protest....jenže na internetu toho nelze moc brát vážně, říká Kubera

Podle senátora Jaroslava Kubery se dá na zmiňovanou výzvu týdeníku Reflex dívat jako na jistý druh protestu. "Jenže u takovýchto aktivit - i když proti těm jednotlivým bodům výzvy nemám žádné výtky a mohu se s tím ztotožnit, se vždy ukáže, že by si nakonec ti blouznivci, kteří za podobnými akcemi někdy stávají, měli umět sáhnout do svědomí. Ne vždy totiž tuší, co vlastně chtějí. Něco rozpoutají a pak brečí. Uvidíme, neříkám, že to je tento případ, ale mnohdy tomu tak bylo. Tak uvidíme," reagoval na první téma komentáře senátor ODS Jaroslav Kubera.

Zmínil v těchto souvislostech to, že jeho domovská ODS  byla v poslední době soustavně likvidována "dost hrozným způsobem" a někdy i podobnými snahami. "No vidíte, a teď už veřejně prohlašuje takový Karel Janeček, který by chtěl rekonstruovat stát a dost často se i do naší strany opíral, že bude volit a podporovat pravici. No možná si uvědomil, že by najednou moh přijít o hodně peněz, kdyby vyhrála sociální demokracie. Ta by mu ty peníze hodně stáhla, zchudnul by a to se mu asi nelíbí. No jsem pozvaný na jednu jeho debatu, tak si to snad vysvětlíme," těší se Kubera.

Jak dodal, více než nebezpečí v Miloši Zemanovi, před kterým varuje ona výzva, on vidí nebezpečí právě v sociální demokracii. "Zeman může dělat obstrukce, to ano, ale reálně toho moc změnit nemůže. Přesto upozorňuju na to, a už jsem to zmínil i v tomto týdnu v médiích, že Česko mohou čekat nové volby klidně už zase příští rok v květnu. A klidně můžeme dostat znovu třeba Rusnokovu vládu," naznačil ještě senátor.

Čeká komunisty velký volební úspěch?

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

ParlamentníListy.cz v tomto týdnu spustily na svých stránkách anketu mezi čtenáři, v které se ptají, koho by volili. Na rozdíl od jiných průzkumů veřejného mínění dominuje zatím zcela zřetelně KSČM, dobrou pozici zaujímá Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Jaké to v Jiřím Koskubovi a Jaroslavu Kuberovi vyvolává pocity?

„Já se v minulém režimu narodil, vystudoval, sloužil v armádě, pracoval a žil. Již proto nemohu tvrdit, jak je dnes u některých moderní, že jsme tehdy nežili. Z ničeho se neradovali. Třeba stačilo úspěšně vystát ve čtvrtek frontu na nové knihy. Nebo dostat mandarinky. Kdo však měl známé, nemusel dokonce ani tu frontu stát. Podobně jako ten, kdo bojoval proti totalitnímu režimu tím, že postával před Tuzexem, vekslováním 'statečně' ničil socialistické devizové hospodářství. Na druhé straně daleko více než dnes jsme se uměli kupříkladu v divadle radovat z každé, i skryté narážky.  A ony se objevovaly! Taky jsme se oproti dnešku uměli více radovat se z toho, co jsme si pořídili. Třeba palec do rozdělovače! Prostě snažili jsme se žít. Jak to nejlépe šlo. I zasmát se,“ zavzpomínal Koskuba.

Přesto nebo spíše právě proto ho prý podobné výsledky anket zaráží.

„To neříkám jenom proto, že jsem socan. On totiž vlastně každý hlas, který dostanou rudí, chybí právě nám, oranžovým. Ale nehodlám z toho zatím přímo dělat nějakou paniku. Stále se utěšuji tím, že spíše než o naprostou ztrátu paměti jde u lidí jenom o jistý truc. Protest proti tomu, co se v naší zemi po všech těch nadějích z listopadu 1989 zase děje. Je to mj. i obrovská vina mnohých politických špiček, které paradoxně papalášské manýry a rozkrádání země dovedly k naprosté dokonalosti. Přitom nebo rovněž právě proto často mají klapačku plnou antikomunismu. Neměli bychom se nechat ani jimi znovu oblbovat. Možná právě tohle jim lidé tím svým hlasováním vzkazují,“ domnívá se exposlanec.

A jak dodává, v těch skutečných volbách to totiž voliči vůbec nemají lehké. Kroužků smějí dát až neskutečně málo.

„A tak novodobí ‚vyvolení‘ si tím svá korýtka pohlídat umí. A že i mnohým planým předvolebním heslům lidé nevěří, to umím také pochopit. Ale abych byl spravedlivý, zase ne všechna lžou! Kupř. heslu jisté, prý již opravdu poslední pravicové strany: ‚Víme, kam jdeme‘, stejně jako druhému: ‚Víme, co chceme‘, věřím. U některých jejích čelných představitelů jsem si tím, co chtějí, dokonce jist.  Stačí vzpomenout pana exministra Drábka… Kam jsme pak i s nimi jako země došli - a nedej bože ještě půjdeme - mi však slušnost nedovoluje vyslovit,“ uzavřel komentář minulých dnů týdne Jiří Koskuba.

Voliči pravicových stran se musí vylekat, to je jedině dobře

Jaroslav Kubera výsledky ankety ParlamentníchListů.cz nijak vyděšen ani zaskočen prý není. Už jen proto, že opakovaně říká, že to, co je na internetu, většinou nelze příliš brát vážně, poněvadž lidé se tam vyjadřují - pokud mohou anonymně - zcela jinak, než se vyjadřují pak oficiálně.

"Už jsem jednou říkal, že tyhle volby budou určitě zajímavou sondou pro sociology i politology. Třeba i z toho úhlu, zda se dají s pomocí hodně peněz ty volby vyhrát. To mě fakt bude taky zajímat," přiznal v úvodu senátor.

K výsledkům ankety byl ale skepticko - optimistický. "Před volbami nízké preference můžou straně jedině pomoci, myslím, že to může být jedině dobře, když to takhle ti lidé mohou vidět. Voliči pravice se musí pořádně vylekat a pak věřím, že se vzchopí," zakončil komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz Kubera.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…