Karlovarský hejtman: Nemohu vyloučit, že jsem odposloucháván

07.06.2012 6:21

ROZHOVOR Kauza Davida Ratha každopádně poškodí nejen mě před krajskými volbami, ale celou sociální demokracii, říká pro ParlamentníListy.cz hejtman Josef Novotný.

Karlovarský hejtman: Nemohu vyloučit, že jsem odposloucháván
Foto: Vláda.cz
Popisek: Berlínský velvyslanec Rudolf Jindrák a hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný

Pane hejtmane, zatčení Davida Ratha proběhlo mimo jiné kvůli podezřelým veřejným zakázkám.  Ostatní členové rady Středočeského kraje se však nyní od bývalého hejtmana distancují a tvrdí, že o ničem nevěděli. Jak je podle Vás možné, že například ani náměstkyně hejtmana, jež měla v kraji na starosti majetek, údajně o ničem nevěděla? Jak probíhá schvalování veřejných zakázek ve Vašem kraji?

Nemohu posoudit, zda je možné, aby náměstkyně hejtmana o ničem nevěděla, neznám praxi přenosu informací mezi radními Středočeského kraje.

Podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Rada Karlovarského kraje jmenuje komisi pro otevírání obálek a hodnocení nabídek. Hodnotící komise je složena z krajských zastupitelů napříč politickým spektrem, ze zástupců odborů krajského úřadu nebo příspěvkových organizací (podle typu zakázky – školství, doprava apod.). Komise doporučí Radě Karlovarského kraje nejvýhodnější nabídku.

Mnozí se domnívají, že David Rath je jen špička ledovce, a že korupce je v politice prorostlá mnohem více. Podle pana Zemana nejde ale jen o záležitost bývalého středočeského hejtmana Ratha, ale o systémovou chybu, která hejtmanům umožňuje, aby se obohacovali z veřejných zakázek. Jediný způsob, jak tomu zabránit, je podle něj přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku. Jaký k tomu zaujímá postoj?

Vůbec s přijetím takového zákona nemám problém.

Právnička Samková považuje za téměř jisté, že nyní jsou kvůli čerpání obrovských eurodotací odposloucháváni všichni hejtmani. Co si o tom myslíte Vy? A jak úspěšný je Váš kraj v čerpání evropských dotací?

Pokud jsou všichni hejtmani odposloucháváni, pak jsme se dostali úplně mimo mantinely demokracie. Odposlechy ovšem nemohu vyloučit.

Karlovarský kraj – a tím myslím i města a obce v našem regionu - úspěšně čerpá finanční prostředky z různých operačních programů EU. Pokud jde o poskytnutí dotací z Regionálního operačního programu Severozápad, tak bylo v Karlovarském kraji dosud rozděleno více než 5 miliard korun.

Jak byste hodnotil politiku vlády směrem ke krajům a jaký je Váš názor na zaniknutí regionálních operačních programů v letech 2014-2020, jak plánuje vláda?

Vláda hodlá namísto regionálních operačních programů vymezit několik tzv. tematických priorit a v jejich rámci udělovat granty. Nicméně jsem toho názoru, že přímo v krajích, městech, obcích jsou lidé nejlépe schopni posoudit, které projekty jsou prospěšné a potřebné.

Na začátku roku jste pro naše stránky uvedl, že připravujete z evropských fondů mimo jiné financovat velké akce v oblasti rekonstrukce silnic a zejména výstavbu jihovýchodního obchvatu Chebu a obchvatu Hroznětína. Uvedl jste, že pokud se Vám podaří získat dotaci z ROP Severozápad, realizace by začala ještě v letošním roce. Jak to s dotací a případnou rekonstrukcí vypadá? A změnilo se něco ohledně dostavby rychlostní komunikace R6?

Výzva k podání žádostí do ROP Severozápad byla prodloužena do 31. července 2012, pokud se podaří dotaci získat, obě stavby by začaly skutečně ještě letos.

Situace týkající se dostavby R6 je zatím stejná, stát nepočítá s R6 jako z jednou s priorit v dopravě. Původně mělo být na letošní rok uvolněno 98 milionů korun na projektovou dokumentaci obchvatů některých obcí na trase směrem na Prahu a na výkup pozemků, nakonec ale půjde jen asi o zhruba 50 milionů.

Letos budete obhajovat svůj mandát hejtmana. Jak podle Vás dopadnou krajské volby, a domníváte, se že Vás mohla ve volbách nějak poškodit kauza kolem zatčení Ratha? Prozradíte čtenářům také Vaši kampaň?

Kauza Davida Ratha každopádně poškodí nejen mě před krajskými volbami, ale celou sociální demokracii.

Ke své kampani mohu říci jen tolik, že nic mimořádného nechystám. Více než bombastické akce lidi zajímá, co jsem pro ně udělal a čím jim mohu pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…