Keller: Vše rozkradeno. Miliardáři Babiš a Bakala se rvou o zbytky

23.11.2011 15:10

Už toho moc nezbývá, co si ze státního mohou slušní i neslušní mezi sebe rozdělit, tak dochází ke střetu, míní sociolog a publicista Jan Keller o vstupu miliardářů do boje proti korupci v Česku. Podle něj situace eskaluje ke vzniku Občanského fóra II. Přestože Stanislav Gross podle něj má na to být do čtvrtého místa v anketě deníku Blesk o gaunera posledních dvaceti let, vyhrál prý jen proto, že pravice nabídla známějších gaunerů více a rozmělnila tak hlasy levice.

Keller: Vše rozkradeno. Miliardáři Babiš a Bakala se rvou o zbytky
Foto: red
Popisek: Jan Keller, Zdeněk Bakala a Andrej Babiš

Miliardář Alexej Babiš vytáhl halasně proti korupci v ČR a založil hnutí ANO 2011, které se dokonce netají politickými ambicemi. Miliardář Zdeněk Bakala zase založil sdružení Bílá lilie a světe div se, i ono si klade za cíl boj s korupčním prostředím.


Peněz ubývá, vystrkují růžky

A zřejmě proto, aby Bakala nezůstal pozadu za Babišem, promluvil i on o tom, jak ho korupce u nás štve, do médií. A netroškařil, osočil svou rodnou zem rovnou do nejprestižnějšího ekonomického deníku Financial Times. Čím to, že se nám miliardáři tolik aktivizují?

Čěte také: Vzkaz Bakalovi: Mlč! Sám sis v Česku nahrabal a teď zemi pomlouváš


„To nemířím proti nikomu konkrétně, ale řekl bych, že vývoj už je zralý na to, aby i Stanislav Gross založil jakýsi spolek Bílá lilie bojující s korupcí," řekl ParlamentnímListům.cz Jan Keller. Podle něj jde o rozhodně zajímavý vývoj. „Ale ten vývoj se dal čekat. Jde o to, že s tím korupce a shodou okolností i krize a vládní reformy kráčí stejným směrem, který vede k tomu, že vysychá zdroj peněz, který se ještě v naší společnosti dá přivlastnit jakýmkoliv subjektem," popisuje sociolog situaci.

Související: Česko je prolezlé korupcí. Neinvestujte tam, varují Financial Times


Marasmus vyústí v Občanské fórum II.

„Z toho pohledu je logické, že ti, kdo se o ty peníze ucházejí, ať už slušným nebo méně slušným způsobem, tak mezi sebou začnou svádět boj o ten zmenšující se koláč. Nemám dost informací, abych mohl říci, kdo je ten slušný a kdo neslušný, ale ten mechanismus je jasný: To, co se tady dá vytěžit, se v důsledku korupce, krize a reforem výrazně snižuje. A ti, kteří si na tyto prostředky činí nárok, se dříve nebo později zákonitě musí dostat do konfliktu. A já myslím, že ten čas už nastal," dodal Keller.


Podle něj není daleko doba, kdy už se něco stane. „Až ten marasmus ještě o něco málo vzroste - a ono už není moc prostoru, aby byl ještě větší - tak vznikne něco jako v roce osmdesát devět, jakási obdoba Občanského fóra. V něm se bez ohledu na to, jestli jsou pravicovými či levicovými, propojí slušní podnikatelé, občané a ti, kterým je v tomto systému křivděno," myslí si Keller.

Třikrát opakovaný vtip 

Podle něj je tak jen otázka co použije vládnoucí elita proti Občanským fórům římská dvě. Že by situaci mohlo řešit Babišovo hnutí ANO 2011 Keller nevěří, to považuje spíše za vtip. „Lidé už nevěří prakticky žádné politické straně a třikrát opakovaný vtip už není vtipem. Poprvé ten vtip uskutečnil Martin Bursík se stranou zelených, který postavil stranu tak, aby získal nespokojené voliče a obratem se po volbách spojil s těmi, proti kterým celou dobu mluvil," vysvětlil Keller ParlamentnímListům.cz.

Napsali jsme: Profesor Keller nemá slov. Babiš zaujme jen čiré zoufalce


Podruhé podle něj úplně tentýž vtip zopakovaly Věci veřejné. „Opět se po volbách spojily s těmi, které vydávali za dinosaury. A teď, zdá se, stejný vtip spatřil světlo světa v podobě Babišova sdružení ANO 2011. Myslím si to už proto, že toto sdružení neříká jasně, co udělat proti korupci a s kým se spojí," dodal sociolog.

Ani jemu neunikla anketa deníku Blesk, která hledala největšího politického gaunera posledních dvaadvaceti let. Tu vyhrál Stanislav Gross. „Na výsledky hlasování deníku Blesk, které udělaly ze Stanislava Grosse politického gaunera číslo jedna, mám svou hypotézu. Především - všichni ti, co se umístili do pátého místa tam rozhodně patří," předeslal sociolog.

Gross má na bramborovou medaili, na zlatou ne

Ale že vyhrál Gross, je podle něj pravděpodobně proto, že zatímco levicový volič rozptýlil své hlasy mezi několik „známých" pravicových kandidátů, pravicový měl výběr zúžen, kdy opravdu známým a viditelným levicovým kandidátem na gaunera byl jen Gross, na nějž tak byla směřována většina hlasů zprava.

Související: Miroslav Kalousek poražen. Ale mrzet ho to asi nebude


„Vezměte si, že v anketě do čtvrtého místa byli tři kandidáti, kteří jsou vnímáni jako pravicoví politici a jeden kandidát (Gross), který byl vnímán jako levicový politik. Protože druhým levicovým kandidátem by byl hejtman Severomoravského kraje Jaroslav Palas, ale ten je spíše znám jen na regionální úrovni než celostátně," vysvětlil Keller svoji teorii.

„To znamená, že hlasy těch spíše levicových voličů se rozdělily mezi tři kandidáty, zatímco hlasy voličů pravicových v podstatě neměly na vybranou, protože Palase prakticky neznají. Proto si myslím, že to tak dopadlo a vyhrál Gross. Ale jinak on by se určitě umístil do čtvrtého místa, na to samozřejmě má," dodal Jan Keller.

Nejviditelnější levičák, ale za ním spousta pravičáků

Připomeňme, že Stanislav Gross titul politického gaunera získal jak podle průzkumu agentury SANEP, tak podle ankety Blesk.cz. Bývalý premiér se v očích veřejnosti proslavil pohádkovým zbohatnutím po odchodu z politiky. Bohatství mimo jiné získal prodejem akcií dnes už zkrachovalé energetické firmy Moravia Energo.

V průzkumu SANEP, kterého se zúčastnilo 28 457 lidí, se pro Grosse vyslovilo 25,5 procenta respondentů, pro ministra financí Miroslava Kalouska hlasovalo 16,1 procenta a prezidentu Václavu Klausovi dalo svůj hlas 8,3 procenta lidí. Za nimi následují exministr dopravy Aleš Řebíček, ministr obrany Alexandr Vondra, expremiér Mirek Topolánek a středočeský hejtman David Rath.

K věci:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…