Klause čeká mrzutost. Obžalovaný "kuličkový atentátník" si ho prý vychutná

17.04.2013 9:35

ROZHOVOR Proti Pavlu Vondroušovi, který spáchal „atentát“ na hlavu státu Václava Klause airsoftovými kuličkami, vytáhl státní zástupce těžký kalibr – útok na veřejnou osobu, za což hrozí „atentátníkovi“ až 6 let. Vondroušův advokát Jiří Vyvadil ParlamentnímListům sdělil, co chystá se svým klientem. Obžalovaný se prý těší na to, až bude klást Klausovi otázky u soudu. A neustane ve veřejné aktivitě.

Klause čeká mrzutost. Obžalovaný "kuličkový atentátník" si ho prý vychutná
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Rozhodl jste se Pavla Vondrouše zastupovat zdarma, což v našich krajích nebývá zvykem. Proč? Co Vás k tomu vedlo?

Víte, mně to přijde jako podobný případ, kterým je kauza pana Smetany. Svým způsobem je to komická záležitost, kde ti lidé vyjádřili svou nespokojenost. Pavel Vondrouš vlastně neútočil na Klause, jako na osobu prezidenta, ale na symbol toho, co se zde děje. A upřímně řečeno, ať se člověk dnes snaží, jak se snaží, tak moc šancí nemá. Protože jakmile ztratí na půl roku zaměstnání, k tomu se přidají čtyři exekuce, tak je to naprosto zoufalý stav. A v této zemi probíhají v celkovém souhrnu 2 miliony exekucí! A pan Vondrouš chtěl jen upozornit na tuto tristní situaci, v niž se ostatně může ocitnout kdokoliv z nás.

Vím, že jsou možná lepší způsoby, ale než jsem se Pavla Vondrouše ujal, uvědomil jsem si jednu věc. Na Mirka Topolánka, předsedu vlády, házeli kameny. Tekla mu dokonce krev po obličeji, přesto k žádnému trestnímu oznámení nedošlo. V případě Jiřího Paroubka to byla sice většinou vajíčka, ale já si osobně pamatuji, že to bylo mimořádně agresivní. Také žádné trestní oznámení. A jednali tak i někteří další politici, kteří se s podobnými projevy agrese setkali přímo a natvrdo. Upřímně řečeno, ten politik by měl něco vydržet. Proto jsem se také Pavla Vondrouše ujal.

Netvrdím, že bych se podobným způsobem projevoval, ale vím, že je tu dost zoufalých lidí, kterým politici nenaslouchají, a Václav Klaus zvlášť.

Neměla by být stíhaná spíše prezidentova ochranka, která naprosto selhala? Kdyby dělala dobře svou práci, tak by přece k ničemu takovému nemělo dojít?

Samozřejmě, že ochranka nezaregistrovala nebezpečí, což je mimořádně vážné pochybení. S tím ale souvisí ještě jedna věc, o níž se příliš nemluví. Václav Klaus stíhání své ochranky zastavil. A ne, že by ho napadlo něco ve smyslu „tak snad abych stíhání toho bambuly také zastavil“. Tak to ho ani náhodou nenapadlo. I to bylo důvodem, proč jsem se té obhajoby ujal, protože podle mne by tu alespoň nějaká rovnováha měla být.

A jaký vývoj předpokládáte? Víte přece, jak dopadl „tykadlový Smetana“.

No, já mám poněkud svázané ruce. Můj klient si nepřál, abych žádal o milost Václava Klause. Nepřeje si ani, abych žádal Miloše Zemana, už proto, že prezident sám prohlásil, že milosti udělovat nebude. Přesto bych to tak úplně nevyloučil.

Může pan prezident zastavit stíhání, aniž by ho Pavel Vondrouš požádal o milost?

Samozřejmě, že může. Nicméně, potřebuje k tomu kontrasignaci předsedy vlády, v tuto chvíli tedy Petra Nečase.

Příliš povzbudivě to v této kombinaci zrovna nevyznívá…

Nevím, my jsme o milost nežádali. Když ne, tak se těším na hlavní líčení a na to, jak budu vyslýchat Václava Klause. A pro mého klienta je to také určitá satisfakce, protože bude mít možnost položit mu nějaké otázky.

Jaký je vlastně Pavel Vondrouš?

Víte, každý, kdo s ním zatím jednal, zjistil, že je to mimořádně laskavý člověk a neuvěřitelně slušný.

Rád bych ale upozornil na jiný moment. V té situaci, ve které je, jestliže nebude brát kolem 40 tisíc korun, což nepředpokládám, tak ho ty dluhy budou pořád a léta dohánět. To je zlé a na to chtěl upozornit.

Zdá se, že se máme na co „těšit“. Hlavně Váš svěřenec, protože v klidu to určitě neproběhne. Vydrží to?

Věřím, že ano. Víte, když jsem četl jeho psychologický posudek, tak jsem si řekl, že je lepší, než bych dostal sám. Pavel je svým způsobem velký idealista a já také. To je asi další důvod, proč jsem to vzal.

Bude Pavel Vondrouš komunikovat s médii?

V případě, že nedojde k zastavení stíhání mého mandanta, jsme připraveni před hlavním líčením uspořádat tiskovou konferenci, aby pan Vondrouš vysvětlil sám, proč, z jakého důvodu to vlastně udělal. On by přednesl své lidské důvody, já bych přidal jen ty právní.

Máme v zemi tři absurdní případy. Stíhání pana Randáka za to, že byly zveřejněny platy milenky pana premiéra, přesto, že je to státní úřednice. Pan Smetana, který je stíhaný za přimalování UFO-tykadel českým politikům, no a nyní můj mandant. To jsou tři absurdní případy a já se jen snažím stát na té správné straně. I proto to dělám zadarmo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…