Klausův časopis se zabývá Havlovou posmrtnou pomstou Klausovi

19.12.2012 12:34

Newsletter Centra pro ekonomiku a politiku, což je think tank, který založil Václav Klaus, věnuje ve svém prosincovém čísle velký prostor projektu „pozitivní evoluce“ miliardáře a burzovního spekulanta Karla Janečka.

Klausův časopis se zabývá Havlovou posmrtnou pomstou Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Na první straně je článek Václava Klause ml. pojednávající o tom, co má hnutí Karla Janečka společného s fašismem. Klaus nedefinuje jako fašisty kriminální živly a pouliční rváče, co uctívají Hitlera, nýbrž ty, kteří chtějí nahradit parlamentní stranickou demokracii.

Havlova pomsta

Rozsáhlý článek o Janečkově projektu napsal do newsletteru publicista Adam B. Bartoš. Ten mimo jiné píše, že „pozitivní evolucí vrcholí několik let vedená subverzivní činnost proti českému státu, je to pokus o státní převrat. Lidem, kteří stojí v pozadí, jde o čas. Jak Janeček říká, další čtyři roky už není možné čekat. Bezesporu v tom hraje roli i končící mandát prezidenta Václava Klause a možnost jeho případného vstupu do politiky. Rok 2013 bude zásadní, a to, čeho jsme svědky, je pouhá předehra“.

Bartoš zpochybňuje pozitivní úmysly Janečkovy pozitivní (r)evoluce: „Neklamme se, Janečkovi přece nejde o to, aby v parlamentu seděli slušní lidé, ale o to, aby tam seděli jeho lidé... V jedné rovině je to snaha vyměnit stávající politiky za lépe manipulovatelné osobnosti, upozadit tradiční strany ve prospěch účelově založených, které přitom sehrají roli převodových pák zahraničních zájmů. V další rovině poslouží takto nově zvolení poslanci k provedení legislativních změn, na kterých těmto zahraničním skupinám záleží a které jejich vliv v ČR posílí. V rovině třetí jde o účtování se současným politickým systémem, za který vděčíme mimo jiné Václavu Klausovi a tedy o jakousi posmrtnou pomstu Václava Havla, o - prozatím nejdokonalejší - pokus nepolitické politiky atakovat systém parlamentní demokracie.“

Člověk je přirozenou součástí přírody

Ekolog, biolog a publicista Ivan Brezina ve svém článku zase píše, že i konzervativec je pro to, aby příštím generacím zůstaly zachovány biologické druhy, od ekologistů se ale liší v tom, jak toho docílit. Navíc upozorňuje na to, že jednotlivé druhy v přírodě přirozeně vymírají a nahrazují je jiné.

Navíc člověk je přirozenou součástí přírody. Podstatná je také myšlenka, že příroda nemá hodnotu sama o sobě, an sich, ale pouze pro člověka a záleží na rozhodnutí člověka, co je nutné zachovat či ochránit a čemu přikládá hodnotu.

Posledním příspěvkem newsletteru je Klausovo odůvodnění nepodpisu, avšak ani nevetování zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…