Klausův "zrádce" Pilip: Okamura vám slíbí a odsouhlasí cokoliv

05.12.2012 9:48

Jeden z nejznámějších politiků devadesátých let Ivan Pilip v rozhovoru s Barborou Tachecí pro MF DNES nejen vzpomínal, ale tako komentoval politickou současnost. Podle něj lidé velmi rychle pochopí, že experimenty typu Věcí veřejných nebo Tomia Okamury v politice nefungují a zase se vrátí k tradičním stranám.

Klausův "zrádce" Pilip: Okamura vám slíbí a odsouhlasí cokoliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

V devadesátých letech byl Ivan Pilip ministrem školství a financí v Klausových vládách. Pak však vyzval současného prezidenta k odstoupení z premiérské funkce a jeho politická kariéra skončila. Začal podnikat s realitami, v čemž se mu nejdříve dařilo, ale teď na něj dopadla krize. Dokonce prý musí prodat i zámek na okraji Prahy, kde s rodinou žije.

Před patnácti lety Pilip vyzval Václava Klause k odstoupení z čela ODS a stálo jej to politickou kariéru. A vzpomíná si, jak „statečně“ se tehdy choval současný premiér Petr Nečas. „Vždycky si vzpomínám, jak mi říkal: Určitě by se mělo něco stát, ale ty odjeď do Londýna na konferenci a zůstaň tam alespoň týden. To je to nejrozumnější, co musíš udělat,“ vzpomíná na Nečasovy rady. Pak poznamenal, že jeho strategie evidentně funguje, když svého nositele dostala až do premiérského úřadu.

Podle něj se v politice lidé vrátí od experimentů k zavedeným stranám. „Lidé si třeba zkusí nějaké Věci veřejné, ale pak už pochopí, že model Babiš, nebo VV2 cesta není. Lidé to dříve nebo později pochopí,“ věří bývalý ministr financí.

 „Takový pan Okamura má heslo: Řekněte mi, cokoliv si myslíte, a já vám to skvělým způsobem odsouhlasím. A ještě vám slíbím, že to udělám. A kolik lidí by ho dokonce volilo za prezidenta,“ ukazuje dalšího z podobných kandidátů.

Ze stejného důvodu by za prezidenta nevolil Miloše Zemana. „Přispěl ke zhrubnutí politiky, k útočení. Myslím si, že urážení jiných nemůže být součástí člověka, který chce být prezidentem,“ říká Ivan Pilip.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…