Klid před bouří? Vláda zatím poslance kvůli jednáním o možné podpoře neoslovila

12.07.2013 20:30

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka zatím nekontaktovala poslanecké frakce kvůli nadcházejícím jednáním o možné podpoře kabinetu. Představitelé některých klubů očekávají, že se tak stane až po příští středě, kdy bude jasno o případném rozpuštění Poslanecké sněmovny. O důvěře vládě budou poslanci hlasovat až začátkem srpna.

Klid před bouří? Vláda zatím poslance kvůli jednáním o možné podpoře neoslovila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

"Já si myslím, že by to bylo i předčasné, protože máme před sebou teprve tu takzvanou rozpouštěcí schůzi. Takže podle mého soudu kontakty začnou až ve fázi, kdy bude jasné, jak dopadne rozpuštění sněmovny," řekl v pátek předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Nikdo zatím nekontaktoval ani šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce a ODS Marka Bendu. "Je zbytečné nás kontaktovat, nepočítáme s tím, že bychom je podpořili," řekl Benda. Stejný postoj jako ODS už deklarovala také TOP 09.

Zatím není úplně jasné stanovisko ČSSD a KSČM vůči kabinetu. Sociální demokraté dříve podporu Rusnokovi odmítali a trvali na rozpuštění Poslanecké sněmovny a nových volbách. K tomu ale neseženou dost hlasů a začali podporu vládě zvažovat.

Postoj poslanců KSČM bude podle Kováčika zřejmý až poté, co ho projedná výkonný výbor ústředního výboru strany a poté i samotný poslanecký klub. Podle něj bude hrát roli například programové prohlášení vlády i výsledek jednání s premiérem.

Rusnok po středečním jmenování kabinetu uvedl, že by mohl jednání s poslaneckými kluby zahájit příští týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…