Kníže: Vím, že i Kalousek sháněl funkce rebelům ODS. Bylo to nutné

20.12.2012 9:03

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg poprvé oficiálně připustil, že vláda uchystala „trafiky“ pro trojlístek neposlušných poslanců ODS. Kníže prý věděl o tom, že se jedná o daň za jejich loajalitu. Dokonce v té souvislosti mluvil o vydírání. Jenže v politice prý člověk občas takovou „ropuchu“ musí spolknout.

Kníže: Vím, že i Kalousek sháněl funkce rebelům ODS. Bylo to nutné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

Poslanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa se vzdali poslaneckých mandátů a umožnili tak schválení vládního daňového balíčku, proti kterému protestovali. Již při jejich odchodu se spekulovalo, co za svou loajalitu dostanou a postupně se tato otázka začínala vyjasňovat. Fuksa by podle spekulací médií měl skončit na manažerské pozici v ČSA, Tluchoř v ČEZ a Šnajdr v Českých drahách.

Handl připustil v rozhovoru pro Lidové noviny i ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Přiznal též, že pro něj bylo velmi obtížné to skousnout. „Tahle ropucha mi za aktivní život v politice dělala asi největší těžkosti,“ připouští. Zdůrazňuje však, že uspokojením rebelů bylo zabráněno daleko větším škodám pro stát.

Dokonce mluví o tom, že se ze strany „rebelů“ ODS jednalo o vydírání. „Bylo to prachsprosté vydírání, co si budeme povídat. Ale v politice člověk někdy podléhá vydírání,“ krčí rameny ministr zahraničí. Navíc přiznává, že na „umístěnkách“ pro neposlušné ódéesáky se podílel jeho první místopředseda v TOP 09, ministr financí Miroslav Kalousek. Právě jeho ministerstvo totiž vykonává akcionářská práva státu.

Na druhou stranu však prý nelze zpochybnit kvality dosazených exposlanců, které jejich jmenování do značné míry ospravedlňují. „Fuksa kdysi působil na Ministerstvu financí, a nebyl nejhorší. V ekonomice je zkušený, na rozdíl od toho generála, který přivedl ČSA na mizinu,“ myslí si Schwarzenberg. Tím naráží na Jaroslava Tvrdíka, bývalého ministra obrany za ČSSD, který byl po rezignaci postaven do čela aerolinek, jimž se následně výrazně zhoršily hospodářské výsledky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…