Kníže byl u výslechu kvůli kauze CASA. Prý půjdou všichni tehdejší ministři

20.01.2013 11:58

Před druhým kolem voleb vypovídal na policii prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09) v kauze letounů CASA, ve které čelí obvinění jeho stranická kolegyně Vlasta Parkanová. K výpovědi budou pozváni všichni ministři tehdejší vlády z roku 2009. Informuje o tom deník Právo. Kníže obvinění Parkanové již dříve označil za nesmyslné.

Kníže byl u výslechu kvůli kauze CASA. Prý půjdou všichni tehdejší ministři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Členové tehdejší vlády zatím všichni vyslechnuti nebyli. Je to velká porce výslechů a budou se dělat postupně,“ sdělil deníku  státní zástupce Jan Kořán, který kauzu dozoruje. U výslechu se tak dříve či později objeví premiér Petr Nečas (ODS) coby tehdejší ministr práce a sociálních věcí, exministr vnitra Ivan Langer (ODS) nebo tehdejší ministr životního prostředí a předseda Strany Zelených Martin Bursík.

Politické rozhodnutí

Vypovídat bude i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jenž svou stranickou kolegyni v médiích dlouhodobě hájí. Policie viní tehdejší ministryni obrany Parkanovou z toho, že si v případě nákupů letadel CASA nenechala vypracovat nezávislý posudek na jejich cenu, čímž stát připravila o 658 milionů korun. Parkanová a spolu s ní i Kalousek tvrdí, že zákon neukládá ministrovi povinnost žádat nezávislý posudek.

Deníku se nepodařilo získat aktuální vyjádření Schwarzenberga k celé kauze, ale již vloni v létě současný kandidát na prezidenta prohlásil, že obvinění Parkanové považuje za nesmyslné, protože v případě nákupu letounů CASA šlo o kolektivní politické rozhodnutí celé vlády. "Je to naprostý nesmysl. Rozhodnutí o pořízení letounů CASA bylo rozhodnutím vlády. Policie nemůže jednoho člena vytáhnout a obvinit ho, protože šlo o politické rozhodnutí. Byl by to jedinečný precedens, kdyby jeden člen vlády nebo všichni byli obviněni kvůli politickému rozhodnutí,“ řekl loni v červnu ministr zahraničí.

Parkanová je stíhána spolu s někdejším šéfem ministerské sekce vyzbrojování Jiřím Staňkem z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele.Pokud bude odsouzena, může za mřížemi prožít až deset let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…