Kníže se rozpovídal o Ázerbájdžánu a je to průšvih. Vše bude žehlit Zeman

04.06.2013 16:41

Miloš Zeman bude možná muset zachraňovat vztahy s Ázerbájdžánem, které svým výrokem zkomplikoval český ministr zahraničí. Českým firmám v této zemi skutečně hrozí zastavení i dohodnutých kontraktů. Redakci to potvrdil kancléř Vratislav Mynář, který se s velvyslancem Ázerbájdžánu setkal, a vzhledem k závažnosti situace chce požádat prezidenta, aby se sešel s velvyslancem osobně.

Kníže se rozpovídal o Ázerbájdžánu a je to průšvih. Vše bude žehlit Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Důvodem diplomatické roztržky je podle Mynáře, mimo jiné, nešťastný výrok ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který tamní vládní strukturu označil za „rodinnou diktaturu“. Čeští podnikatelé informovali kancléře, že ázerbájdžánští obchodní partneři odmítají podepsat už dohodnuté kontrakty, a že škody mohou být obrovské.

Z kontraktů, které byly před podpisem, sešlo

Schůzka s velvyslancem Ázerbájdžánu J.E. Tahirem Taghizadem (údaj upřesněn na stránkách MZV), se uskutečnila z iniciativy Vratislava Mynáře. „Požádal jsem pana velvyslance o schůzku a on mi v krátkém čase vyhověl,“ kvitoval kancléř. Důvodem pro tuto urychlenou schůzku se staly podle Mynáře informace od různých českých firem, z nichž některé byly před podpisem smluv úhrnem za miliardy korun, že ázerbájdžánští partneři náhle odstoupili od dohod. „Mám domluveno, že veškerou korespondenci, kterou české společnosti posílají k rukám pana velvyslance ve formě stížnosti na to, že dohodnuté kontrakty, nejsou podepisovány, budu mít k dispozici v kopiích,“ řekl pro ParlamentníListy.cz kancléř.

Zeman bude zachraňovat Česko, a s ním i Schwarzenberga

„Chtěl jsem získat nejprve ucelenou informaci, kterou bych mohl následně předložit panu prezidentovi,“ říká Mynář. Situace je podle něj natolik vážná, že je rozhodnut požádat prezidenta Miloše Zemana, aby se s panem velvyslancem sešel osobně. „Obávám se, že by to mohlo vážně poškodit nejen diplomatické vztahy s Českou republikou, což už samo os sobě je velmi alarmující, ale zároveň to poškodí obchodní vztahy a tím i podnikatele v Česku,“ říká kancléř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…