Kocáb? Tak to je šílenec. Klaus i Moravce znectil a užíval si inkluzi

21.10.2011 9:57

Návštěva prezidenta Václava Klause v Ústeckém kraji skončila. Na své poslední zastávce v obci Jimlín na Lounsku debatoval se starosty těch obcí, kam nestihl zavítat osobně. V diskusi označil za šílence Michaela Kocába, tvrdě se opřel do moderátora Václava Moravce, ale pohovořil např. i o změně rozpočtového určení daní, Během svého vystoupení Klaus také opakovně děkoval hejtmance Janě Vaňhové (ČSSD), za pěkně připravený program a perfektně zvládnutou organizaci návštěvy.

Kocáb? Tak to je šílenec. Klaus i Moravce znectil a užíval si inkluzi
Foto: Miloš Polák
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus s chotí Livií v obci Jimlín ukončili svou velkou třídenní návštěvu Ústeckého kraje. Na zámku Nový hrad si Klaus pohovořil se starosty Chomutovska, Mostecka i Lounska, viděl se tedy především s těmi představiteli obcí, které nestihl navštívit osobně pro příliš nabitý program. Prezident také prozradil, že se v těchto dnech naučil o Ústeckém kraji něco nového. Totiž to, že právě tento kraj má na svém území nejvíc historických památek ze všech krajů, což je věc, která není v povědomí lidí.

Každá agentura od ďábla jest

Po poklidném začátku však na přetřes přišla mnohem náročnější témata. Náměstek chomutovského primátora Martin Klouda (ČSSD) chtěl od Klause slyšet, jak nahlíží na práci  vládní Agentury pro sociální začleňování. Dotaz ukazuje, že problematika nepřizpůsobivých občanů je v Ústeckém kraji stále velmi živá.

Psali jsme:
Klaus vynadal vládám. Selhaly, když dávaly peníze na agentury a zmocněnce

„Každá agentura od ďábla jest," uvedl hned zkraje Klaus. Agentury jsou spolkem přítelíčků na nejrůznější granty, na vytváření nesmyslných slohových cvičení zvané studie a nedělání nic. Paní Lívie svého muže okamžitě podpořila, když k tomu dodala, že by bylo mnohem lepší vzít peníze, které dostávají agentury a dát je přímo obcím. Sám Klaus se během debaty ostře vymezil i vůči různým zmocněncům či ministrům pro menšiny.

Z návštěvy prezidenta v Ústeckém kraji:

Klaus si přijel poslechnout občany. Uslyšel křik: Kašlete na seniory

Klaus si na severu Čech posteskl. Zelená ideologie prý kazí naše zákony

„Já znám naprosto nesmyslně obsazené funkce zmocněnců či ministrů pro menšiny paními Stehlíkovými a Kateřinami Jacques a šíleným panem Kocábem. Já myslím, že se tato léta ztratila naprostou nezodpovědností celé série vlád, které měly tuto věc mnohem jasněji řešit. Chtěl bych mít v ruce jasně formulovaný program postupných kroků, toho, co může mít efekty krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé.

Máme špatný volební systém a z pana Moravce bych se musel zbláznit

Starosta obce Koštice Jaroslav Vlasák (Nezávislí) si hlavě státu postěžoval na stav současné české politiky. Poslanci i senátoři na sebe prý vzájemně vytahují své průšvihy, pročež jim nezbývá čas tvořit zákony, které by pomohly lidem. „Kdyby se alespoň posledních několik let politici domluvili a dělali alespoň z padesáti procent to, co je pro občany, tak by to tu dnes vypadalo úplně jinak," prohlásil roztrpčený Vlasák.

Nepřehlédněte: Kočí tvrdě: Mám na Bártu něco v trezoru. Je to blázen

Klaus má sice za to, že střet idejí do politiky patří, takhle podle něj vypadá politika na celém světě, ale obratem k tomu dodává, že by Česko mělo přejít od našeho poměrného volebního systému na systém většinový. Náš volební systém je špatný, když nás vhání do této patové situace. Prvně v životě máme vládu se silným mandátem, ale za cenu dvou zvláštních seskupení, které vznikly krátce před volbami, vysvětlil prezident. Domnívá se, že by bylo lepší, kdyby ve vládě seděla jen jedna strana a měla za vládnutí plnou odpovědnost.

Dále čtěte: Klaus varoval Evropu: Buď reformy, nebo deset hubených let

Notná část viny za vnímání politiky však leží především na médích, která se snaží rozdmýchávat konflikt mezi politiky z různých táborů. Klasickým příkladem této praxe jsou podle Klause Otázky Václava Moravce České televize.

K věci: Prezident Klaus v den narozenin zaútočil na Moravce. ČT moderátora brání

"Kdybychom neměli pana Moravce, tak vláda udělá daleko víc věcí. Pan Moravec je rozeštvávač číslo jedna v této zemi, ale mohl bych jmenovat i další podobné osoby. Vždycky, když mi říkají na různých zastupitelstvech, že se nehádají a nakonec se dohodnou. Vždy jim odpovídám, aby si do své obce posadili pana Moravce s jeho televizní kamarilou a on bude několikrát týdně dva z vás vytahovat do televize a bude vás rozeštvávat svými otázkami a já vám zaručuji, že budete stejně rozhádaní, jako se vám zdá rozhádaný parlament," pustil se do diskuzního pořadu ČT prezident.

Psali jsme: Je třeba Českou televizi a Český rozhlas zrušit, tvrdí Jakl

První dáma svého muže znovu podpořila a to citací z úterních zpráv televize Nova. Nova informovala, že Klaus zavítal do Ústeckého kraje a to už jsme tu byli čtyřicet osm hodin. "Klaus nechtěl jet do Varnsdorfu, poslal starosty na neutrální půdu, a proto probíhají další demonstrace ve Varnsdorfu," uvedla paní Klausová.

K tématu: Hájek se opřel do ČT a Moravce, Janeček ho pozval k sobě

Za zmínku stojí, že v Benešově nad Ploučnicí jednal s Klausem také starosta Varnsdorfu Martin Louka (Nezávislí), který prý uvedené protesty vůbec nelíčil tak dramaticky. Sešlo se asi padesát lidí a po nějakém čase se v klidu rozešli. A právě proto, že média předávají podobné informace, Klaus se prý na televizi vůbec nedívá. V tomto bodě ho ovšem jeho choť opravila. V televizi sleduje prezident jen sport.

Jednomu přidat znamená druhému ubrat

Nikoho nepřekvapí, že starostové malých obcí apelovali na prezidenta republiky, aby podpořil plánovanou změnu rozpočtového určení daní. Klaus na to odvětil, že jde o politické téma, na kterém se vláda v zásadě shoduje.

Sledujeme téma: Rozpočtové určení daní

„Tady nejde o peníze navíc, jde o počítání do sta. Když dáme někomu víc, musíme dát jinému méně. To je věc, kterou známe z našich vlastních rodin. Já vám nicméně mohu říci, že když jsem byl prvního září na zahájení školního roku v Ostravě, tak nebylo jiné téma, než neskutečný pláč zbídačené Ostravy, jako nejzničenějšího místa v naší zemi, co si to kdo vymyslel Ostravě ubrat. Naopak chtějí přidat," popsal Klaus jednání se zastupiteli v Ostravě. Totéž se prý odehrálo v Brně, když tam otvíral strojírenský veletrh.

Dále čtěte: Primátoři velké čtyřky se bouří: Stát se k nám chová macešsky

Pravdou ovšem je, že např. infrastrukturu velkých měst nevyužívají jen jejich obyvatelé. Kupříkladu přes Prahu jezdí prakticky všichni.  Starosta malé obce Vršovice ležící nedaleko Loun Miloslav Růžička (Nezávislí) prezidentovi namítl, že není třeba někomu přidávat a druhému ubírat. Prý by bylo lepší zrušit dotační tituly, ke kterým se malé obce nedostanou a ušetřené peníze spravedlivě přerozdělit.

Související: Praha dostává 30 tisíc na hlavu, menší obce čtvrtinu, zlobí se Polčák

„Jestliže někdo sežene dotaci na golfové hřiště a já nemám v obci ani kanalizaci, tak pak je něco špatně v tomto státě," zdůraznil Růžička. A Klaus se jednoznačně postavil za jeho slova. Prý nerozumí tomu, proč se vydávají dotační tituly na golfová hřiště nebo módní cyklostezky.

Další:  Čerpejme dotace pro fond dopravní infrastruktury, navrhuje Jankovský

„Já také nemiluji dotace, které chtějí to podílení. Tím vám také vnucují to, co byste si vy sami nevybrali, ale když se nabízí alespoň nějaká možnost, tak po tom sáhnete, ale vaše svobodné rozhodování by bylo často úplně jiné. Nesouhlasím s tím, aby šlo o domácí dotace, natož aby to přicházelo z ještě větší dálky, ještě méně ovlivnitelné a ještě více ovlivněné různými prostředníky, což jsou ty dotace z EU," zlobil se Klaus.

Paní hejtmanko, skvěle zorganizovaná návštěva

Během své třídenní návštěvy Ústeckého kraje navštívil prezidentský pár čtrnáct měst a obcí, přičemž si vždy pohovořil s představiteli zdejší samosprávy. Prezident ale debatoval i se studenty vysoké školy v Ústí nad Labem, nebo také se středoškoláky v Mostě. Našel si čas na setkání s lékaři se zastupiteli kraje a především se stovkami občanů. Když odpovídal na otázky, co se mu v kraji líbilo nejvíce, tvrdil, že se mu líbilo prakticky všechno s jednou jedinou výjimkou. Prezident Klaus má pocit, že v Ústeckém kraji jsou některé domy zanedbanější než v jiných částech republiky a to by se podle jeho názoru mělo časem napravit. Lidé by si mohli najít i čas zvelebovat své domy novými omítkami či pěstováním květin.

Mnohokrát během těchto tří dnů děkoval hejtmance Ústeckého kraje za přípravu programu a samotnou realizaci návštěvy. V Jimlíně Klaus dokonce prohlásil, že by si za tu skvělou práci zasloužila i pár dní volna, těch se jí však nejspíše nedostane. Po skončení besedy v Obci Jimlín Klaus po třech dnech zamířil zpět do Prahy:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Foto: Miloš Polák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…