Komentátor MF DNES sleduje kampaň: Bijte Němce, cizozemce!

21.01.2013 13:27

Komentátor MF DNES Karel Steigerwald se rozepsal o nacionalistických tendencích, které se podle něj objevují v prezidentské kampani. Takové tendence podle něj nevedou k ničemu dobrému a nakonec se obrátí i proti těm, kteří je rozdmýchávají.

Komentátor MF DNES sleduje kampaň: Bijte Němce, cizozemce!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman

Steigerwald vzpomíná na začátek devadesátých let, kdy se nosila tolerance, dovolávali se jí dokonce i Miloš Zeman a Václav Klaus a proti tomu, že tehdejší ministr zahraničí Zieleniec je Polák, se ozývali tak maximálně Sládkovci a kuriózní Moravisté. Všichni ostatní jej brali za normálního politika.

Zato dnes se střílí ze všech stran z těžkých kalibrů. „Sudeťáci, nacismus, Benešovy dekrety, státní hymna, ochrana před cizáctvím,“ vypočítává Steigerwald, co všechno se vytahuje za polopravdy a falešné emoce. Všechny politické proudy zleva doprava se prý sjednocují pod heslem: „Bijte Němce, cizozemce“.

Zkreslují se prý citáty, překrucují výroky a malují neexistující čerti. Všechny zapomenuté vrstvy nacionalistické omezenosti a provincialismu se prý oživují jen proto, aby vstoupily do politického boje proti Karlu Schwarzenbergovi. Ale ačkoliv se používá cokoliv, nelze jej vykreslit jako spřísahance nacismu a odrodilce od češství, aniž by to působilo dojmem trapnosti.

Prezident ani lídr levice si podle něj neuvědomují, že až se vypaří aktuální potřeba džina strachu, začne jim samotným překážet. Mýtus Švandy dudáka, který zarputile hlásal, že dudy hrají doma lépe než v cizině, si začne žít vlastním životem a ohrožovat i ostatní.

Jít do voleb s heslem „nežil tady s námi, je cizí“ je podle Steigerwalda nešťastné a nebezpečné. A Klaus se Zemanem svou politickou kariéru prý začínali úplně jinak. Takto ji spíše končí. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…