Komunisté představí nový a krásnější socialismus. Už o víkendu

17.05.2012 9:01

Komunisté plánují znovu vybudovat „nový svět“. Na svém víkendovém sjezdu v Liberci totiž posoudí nový model socialismu. Dokument se jmenuje „Socialismus pro 21. století“ a podle duchovního otce modelu - poslance Jiřího Dolejše - „horký“ materiál nebude předložen jako programový dokument, ale jako shrnutí od různých kritiků. V minulosti jej totiž drželi v rukách různí straníci. A ti model buď chválili, anebo přímo kritizovali.

Komunisté představí nový a krásnější socialismus. Už o víkendu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Jak má vypadat ta příští socialistická společnost? Novodobí komunisté to již v hrubých obrysech vědí.  Přesto se mezi sebou stále dohadují a pokládají si i oni mnoho otázek k tomu, co je to vlastně socialismus. Je to jen utopická vize, anebo uskutečnitelný projekt? A protože jednouché odpovědi na to nemají, chtějí na svém nadcházejícím sjezdu posoudit to, co již dali na papír.

„Reakce na tento materiál byly v minulosti opravdu různé – od nadšených až po odmítavé,“ prozradil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz šéf Centra strategických a teoretických studií (CSTS) ÚV KSČM Jiří Dolejš. CSTS totiž diskuse k Socialismu 21. století v minulých měsících shromažďovalo a vycházelo z něj při tvorbě dalších prací.

SLEDUJEME Liberecký sjezd KSČM

„Trpká zkušenost s obnoveným kapitalismem v České republice, neschopnost vlády pravice a kapitálu vyvolávají pozornost a zamyšlení nad východisky z této situace a přivádějí do řad kritiků stále více lidí, kteří hledají cesty řešení kam a jak změnit směr vývoje,“ píše se koneckonců i v materiálu, který budou mít v sobotu před sebou i delegáti sjezdu.  

Jiří Dolejš poskytl ParlamentnímListům.cz podrobné vysvětlení programového dokumentu. Čtěte ZDE

Vycházíme ze ztroskotání minulého pokusu

Kdekdo si ale může položit otázku, že socialistické zřízení jsme tady přece do roku 1989 měli, ale většina jej nechtěla. Podle Dolejše ovšem nový projekt Socialismu pro 21. století vychází právě ze zkušenosti ze ztroskotání minulého pokusu a z poučení, že ideály mohou být prosazovány i nesprávnými cestami.

„KSČM od svého vzniku v roce 1990 má jako dlouhodobý programový cíl socialismus jako alternativu k současnému systému. Tím se mimochodem liší od ČSSD, která tématu socialismu nevěnuje tolik pozornosti. Dnes je samozřejmě mnohem akutnější téma změny vládních reforem, ale po tématu hlubších změn systému také stoupá poptávka,“ vysvětlil pak Dolejš.

Předstupněm Socialismu pro 21. století je pak sociální stát, tlumící společenské nerovnosti a urovnávající svými opatřeními cestu budoucímu socialistickému vývoji. Podle Dolejše se ale již KSČM nechce znovu ucházet o vládu jedné strany a tak ani nemá v materiálu jít o koncepci monopolu vlastnictví. „Chceme ale překonat monopol soukromého sektoru a prosadit vlastnickou pluralitu,“ pronesl Dolejš.

Komunisté podle něj jsou totiž přesvědčeni o tom, že nežijeme na civilizačním zenitu a že dějiny nekončí současným uspořádáním společnosti.

„Stejně jako v minulosti prostě přijde kvalitativní, systémová změna v duchu známého hesla „Another World is Possible“. A že nemusí jít o vzdálenou utopickou vizi, ale o uskutečnitelný projekt, a to cestou, která bude mít více etap. Jádrem je vyšší sociální spravedlnost a emancipace od nadvlády velkého kapitálu," vysvětlil dále komunistický poslanec.

Na díle spolupracoval Hába, Heller i Ransdorf

Na materiálu podle něj spolupracovalo hodně odborníků, a to i nestraníků.

„Mezi autory různých studií se opakují jména jako profesor Zdeněk Hába, známý ekonom, který pracoval mimo jiné před rokem 1989 na přestavbě hospodářského mechanismu a po roce 1989 byl za KSČM poslancem Federálního shromáždění,“ podotkl.

Ruku k dílu přiložil dle jeho slov i obhájce společenské samosprávy a autor řady knih na toto téma, politolog Josef Heller. „Podkladů bylo za těch osm let vytvořeno hodně a mnohé byly vydány knižně,“ zdůraznil Dolejš a jmenoval také jako spolupracovníka sociologa Lubomíra Vacka, či europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa.

„Jsme přesvědčeni, že socialismus vyžaduje mezinárodní rozměr. Znát přístupy i v Asii či Latinské Americe je třeba,“ reagoval pak pro ParlamentníListy.cz Dolejš na dotaz,  že wikipedie na internetu ale považuje za duchovního otce modelu socialismu 21. století Heinze Dietericha Steffana, což je levicově zaměřený politolog německého původu, který je poradcem venezuelského prezidenta Huga Cháveze.

Diskutujeme i s venezuelskými teoretiky

„Zmiňovaní teoretici venezuelského „el Socialismo del siglo XXI“ mají i v ČR své příznivce, stejně jako je mají příznivci pro Latinskou Ameriku typické tzv. teologie osvobození. Diskutujeme i s nimi, nevylučujeme možnost se navzájem něčím inspirovat. Tématem socialismu v 21. století se ale zabývají i v německé Die Linke, stejně jako v čínské komunistické straně,“ zdůraznil k tomu Dolejš.

„Ve východní části Evropy jsme v těchto teoretických debatách na téma modernizovaný socialismus asi nejdále.  Souvisí to s relativně silným postavením KSČM,“ uzavřel pak toto téma komunistický poslanec.

To, co se nakonec rozhodl Ústřední výbor KSČM předložit delegátům sjezdu, je podle poslance dáno redakčním konsensem určité skupiny odborníků kolem CSTS, kteří sami mají na řadu věcí různé názory.

„Pojem socialismu vznikl před dvěma sty lety – nyní se dostal do další etapy, která teprve začíná. Určitě bude místo pro diskuse na toto téma i po libereckém sjezdu,“ doplnil Dolejš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…