Komunistický radní opět ustál svoje křeslo. Ale má problémy s policií

19.04.2013 8:01

Další pokus opozice odvolat komunistického radního Karlovarského kraje pro oblast školství Václava Sloupa opět nevyšel. Evidentně se hraje o to, která strana vydrží déle. Obě využívají různě silné argumenty na svoji obranu. KSČM především trumfuje vůlí svých voličů a po opozici žádá klid na práci.

Komunistický radní opět ustál svoje křeslo. Ale má problémy s policií
Foto: archiv
Popisek: Radní pro školství v Karlovarském kraji Václav Sloup

Po krátké pauze se na program jednání krajských zastupitelů dostaly petice požadující odvolání bývalého politruka pohraniční stráže z čela „zdevastovaného školství“ v Karlovarském kraji. Do ostré výměny názorů tentokrát radikálně zasáhl jindy většinou mlčící Sloup. Uvedl, že se původně vůbec nechtěl k případu vyjadřovat, ale zbytečné útoky na jeho osobu prý stále pokračují a tak se musí začít bránit.

Nezajímavá funkce?

„Moje minulost  je konstanta, kterou nikdo nezmění, moje funkce nepodléhala nomenklatuře ani lustračnímu zákonu, byla to tedy funkce naprosto nezajímavá,“ uvedl Sloup. Připomněl také, že byl po revoluci bez výhrad prověřen občanskou komisí a opakovaně zdůraznil, že se nikdy nedopustil žádného zločinu ani přečinu, a nechápe proto tedy, proč je jeho minulost považována za kontroverzní. Sloup také prozradil, jakým hrubým urážkám a výhružkám čelí, e-mailovou korespondenci s tímto obsahem dokonce předal policii. Ta jej ovšem zároveň vyšetřuje kvůli rozhovoru pro Český rozhlas, který vyvolal doslova skandál a odstartoval celostátní protesty proti jeho angažmá ve vedení kraje.

Zločinný minulý  režim

Sloupova obhajoba ovšem doslova vytočila aktéry petice za jeho odvolání, kterou již podepsalo několik tisíc občanů z celého kraje. Jiří Kotek a Miroslav Balatka z Alternativy odmítli jeho tvrzení o tom, že vše co činil, bylo v souladu se zákonem, především pak z pohledu morálního se vyrovnání s minulostí. „Celý minulý režim byl zločinný a vraždění lidí na hranicích bylo nezákonné. Ani dozorce z koncentračního tábora nejspíše neporušil říšské zákony,“ apeloval na Sloupa Balatka.

Ten ovšem toto srovnání ostře odmítl. Jeho obrana nenechala v klidu přítomného zástupce studentské iniciativy Dominika Jandla, který Sloupovo alibi, že řádně dodržoval zákony, rovněž  vyvracel: „Ale ty zákony byly v rozporu s mezinárodním právem, režim na našich hranicích byl jednoznačně represivní.“  Jandl zároveň ocenil fakt, že členové místní organizace ČSSD v Ostrově se de facto k jejich petici přidali a starosta Ostrova Pavel Čekan (ČSSD) písemně vyzval Sloupa k odstoupení.

Klid na práci

Po tvrdých útocích na Sloupa však následovala sehraná ofenziva zastupitelů za KSČM. Barbora Vojtová, která patří k nejmladším zastupitelům kraje vůbec,  zdůraznila: „Členové KSČM  nás žádají, abychom jej podrželi a na tomto místě nechali. Pokud bychom se nakonec rozhodli pro jeho odchod, tak jedině s ohledem  na jeho soukromý život a aby měl klid na práci.“ Vše nasvědčuje tomu, že obě strany sporu o setrvání Sloupa ve funkci hrají o čas. Podle Dominika Jandla již na jednání s komunisty rezignovali. 

„Ačkoli by se tak navenek mohlo zdát, naše iniciativy neusnuly na vavřínech. Po schůzce s hejtmanem Josefem Novotným jsme však pokládali za nutné dodržet 'gentlemanskou' dohodu a ponechat mu čas na řešení této záležitosti - jak v rámci ČSSD, tak i v koalici. Setrvání pana Sloupa na jeho současné pozici nadále považujeme za nepřijatelné. Jsme si vědomi, že podobný názor jako my zastávají nejen opoziční zastupitelé, ale i valná část rodičů, jejichž děti na střední školy v našem kraji docházejí, či budou docházet," sdělil Jandl ParlamentnímListům.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…