Komunistka ze středních Čech: Umíme pracovat dobře, dejte nám šanci

11.03.2013 18:19

ROZHOVOR Proč ve Středočeském kraji dosud nebyly protesty proti komunistům v radě? Jak vnímala následky únorových událostí v roce 1948? O tom si s krajskou radní Jiřinou Fialovou (KSČM) povídaly ParlamentníListy.cz.

Komunistka ze středních Čech: Umíme pracovat dobře, dejte nám šanci
Foto: kscm.cz
Popisek: Jiřina Fialová

Jak vnímáte Únor 48 s odstupen času? Pamatujete si nějaké jeho následky z dětství?

Narodila jsem se v padesátém roce, dvacátý pátý únor mám v hlavě zapsaný jinak, já se v ten den vdávala.  Jinak v dětstvi mě nikdo do ničeho nikdy nenutil. Vím, že se zmiňoval Velký únor nebo Vítězný únor, ale nemám to s ničím spojované, že bych chodila klást kytky a podobně, tyhle vzpomínky mám vymazané.

Vnímám, že v listopadu 1989 si spousta lidí myslelo, že dojde ke zlomu a k něčemu zázračnému, lepšímu. Zřejmě i v tom únoru měli lidé takovou přestavu. Byla to trochu jiná doba, lidé byli zbídačení po válce a teď se naskytovalo něco jiného, jako za každého režimu. Myšlenka to může být dobrá, ale záleží, kdo ji uchopí.

Protesty proti komunistickým radním v jiných krajích pokračují. Jste také radní za KSČM, mají se protestující obávat starých dob?

Obávat se starých dob je nerálné. Ti, kteří protestují proti komunistům, na jednu stranu dělají, že jsou demokraté a na druhou stranu odsuzují všechny komunisty.  V každé společnosti je někdo lepší a horší a já se snažím posuzovat lidi podle toho, co zrovna dělají a ne kam patří, nalevo, napravo. Jak se chovají, co a jak dělají a jak se hlavně chovají k druhým lidem.

Ve Středočeském kraji zatím protesty proti komunistům v kraji neproběhly, čím to je?

Mluvli jsme o tom a upozorňovali, že  může dojít k nějakým bouřím jako třeba v Jihočeském kraji. My neděláme nic špatného za celou dobu v krajském zastupitelstvu. Posílili jsme prolidovou vládu a děláme pro ně. Možná se tu protetesty nekonaly, protože nemáme krajské město, i to může být jeden z důvodů, ale nechci vše svádět jen na to. Ani na ustavujícím zastupitelstvu po volbách v listopadu protesty nebyly a byl poměrně klid. Já doufám, že chápou výsledek voleb a ať nám nadávají, pokud udělám něco špatně. Ať nás nechají předvést, že to umíme udělat dobře. 

Takže jste přesvědčena, že komunističní radní mohou v krajích fungovat podle zásad demokracie?

Ano, dokazují to také naši starostové na obcích, kteří nepůsobí jen jedno volební období, ale klidně i více, takže to nemůžou dělat špatně. My mezi sebou máme lidi, kteří jsou hlavně zastupitelé na svých obcích, dostali hlasy a věřím, že je nezklameme. Nechtěla bych se někomu na konci volebního období omlouvat, že mě volil. To bych opravdu nechtěla. Ale kdybych udělala něco špatně, cítila bych to jako svoji povinnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…