Komunistu Filipa máte raději a raději. Vládní politici padají na ústa

12.04.2012 14:45

Pravidelný průzkum popularity prováděný agenturou STEM v dvouměsíčních intervalech přinesl jedinému ze sledovaných politiků nárůst alespoň o tři procenta. Je jím předseda KSČM Vojtěch Filip, jenž si tak polepšil na desáté místo. Naopak poprvé se na samotné dno žebříčku propadl předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta.

Komunistu Filipa máte raději a raději. Vládní politici padají na ústa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Žebříček popularity politiků, který na základě pravidelného průzkumu sestavuje agentura STEM, zcela ovládli představitelé ČSSD. V desítce nejpopulárnějších jsou Jiří Dienstbier, Bohuslav Sobotka, Marie Benešová, Michal Hašek, Lubomír Zaorálek a Zdeněk Škromach. Mezi ně se vklínili jen místopředsedové ODS Miroslava Němcová (pátá) a Jiří Pospíšil (šestý). Na deváté místo klesl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a na desátou příčku se naopak vyhoupl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Právě šéf komunistů je jediným z politiků, který oproti lednovému průzkumu zaznamenal alespoň tříprocentní nárůst popularity. „To je dáno jednak vzdorohlasy, kdy si lidé říkají, že to dají raději komunistům než komukoli jinému. Ale také tím, že se v daném období nevyjadřovali nijak razantně. Odsuzovali, co je odsouzeníhodné, a jinak opakovali, co už je známé. A to se projevuje efekt, že kdo je v pozadí, popřípadě úplně mlčí, tak dělá body,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz nárůst Filipovy popularity politolog Zdeněk Zbořil.

Celý průzkum ZDE

Schwarzenberg už se s bonmoty okoukal

„Myslím si, že jsem čitelný politik. Neměním názory a tudíž lidé vědí, co ode mne mohou očekávat,“ zareagoval pro ParlamentníListy.cz na průzkum agentury STEM předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten už je tak jen jednu příčku za šéfem TOP 09 Schwarzenbergem, jenž se dlouho držel na předních pozicích. „Pan Schwarzenberg už je okoukaný a jeho bonmoty se opakují. Navíc lidé nehledají ratio v tom, co dělá, ale dívají se na to, že mu roste břicho nebo že nosí červené ponožky, jak na něj nedávno média vytáhla,“ vysvětluje si Zbořil postupný Schwarzenbergův ústup ze slávy.  



„Tyto žebříčky pracují s těmito podivnými dojmy než s nějakou realitou. A proto ti, co se méně vyjadřují, se drží. Paní Němcová je typický příklad. Kdysi jsem vám říkal, že ta jednou skončí jako prezidentka,“ připomíná politolog. Největší sešup ale zaznamenal předseda VV Radek John, jenž byl v období kolem voleb 2010 populární u 62 procent populace, zatímco v březnu 2012 už jen u 16 procent a patří mu proto až 19. příčka.

Dienstbierovi nahrává jméno a menší viditelnost

Nejpopulárnější byl v březnu Jiří Dienstbier s 56 procenty, čímž o devět procent předstihl druhého v pořadí, stranického předsedu Bohuslava Sobotku. „U Dienstbiera se mi nezdá, že by to bylo jenom díky jménu a dědictví jeho otce, i když nějakou roli to samozřejmě hraje. Také těží z toho, že je ne příliš viditelný. Sice se o něm mluví i jako o kandidátovi na prezidenta, ale jeho politická činnost se zatím odehrála převážně jen na úrovni městského zastupitelstva, takže pro regiony je spíš brán jako neznámý, ale nadějný politik,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Na samém dně žebříčku je předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta, jenž je populární u pouhých sedmi procent obyvatel. „Bárta samozřejmě doplácí na probíhající proces a také na to, že se ukázalo, že VV byl podfuk na voliče, když chtěly dělat něco jiného, než slibovaly voličům. A protože Bárta byl autorem toho strategického plánu, tak je symbolem,“ nediví se Zbořil Bártovu poslednímu místu.

Největší propad zaznamenal premiér Nečas

Od posledního průzkumu si nejvíce pohoršil premiér Petr Nečas, a to o 13 procent (z 39 na 26). Devět procent ubylo Karlu Schwarzenbergovi (ze 44 na 35), místopředsedkyni VV Karolíně Peake (z 35 na 26) a Vítu Bártovi (z 16 na 7). O osm procent poklesla popularita předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové (z 50 na 42) a předsedovi VV Radku Johnovi (z 24 na 16) a o sedm procent ministru financí Miroslavu Kalouskovi (z 24 na 17).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…