Komunistům nedovolme ideologicky manipulovat. Jsou a budou nebezpeční, varuje historik

09.02.2013 14:15

Komunisté opět dokázali, že se nezměnili, říkají mnozí politici i odborníci. V tomto názoru je utvrdil páteční projev expředsedy KSČM, stalinisty Miroslava Grebeníčka, v Poslanecké sněmovně, ve kterém odmítl, že by oběť studenta filosofické fakulty Univerzity Karlovy Jana Palacha směřovala proti komunistické totalitě.

Komunistům nedovolme ideologicky manipulovat. Jsou a budou nebezpeční, varuje historik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vitrína společnosti Jana Palacha

„Nijak nepokročili v sebereflexi k vlastní minulosti, k vlastním dějinám. Jejich ideologie se nezměnila,“ řekl ParlamentnímListům.cz na adresu komunistů historik, odborník na soudobé české dějiny Jaroslav Šebek.

Grebeníček: Sympatie Palacha patřily reformním komunistům

V debatě kolem novely zákona o státních svátcích, v níž poslanci navrhují výročí Palachova činu zařadit mezi významné dny, Grebeníček prohlásil, že „tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádějící“. A poslanec KSČM za bouřlivých protestů poslanců ODS, celé vládní koalice i části poslanců Věcí veřejných pokračoval: „Ne, Jan Palach se nezapálil na protest proti komunistické straně Československa, jeho sympatie patřily především reformním komunistům, kteří měli podporu i všech struktur Svazu vysokoškolského studentstva. Atmosféra nadšení, hrdost na vlastní zemi a podpora vedení státu byla tenkrát až neuvěřitelná.“

Připomíná to manipulativní lži po upálení Jana Palacha

Odborníci však s takovým výkladem dějin nesouhlasí. „Připomíná mi to manipulativní lži, které se kolem Jana Palacha začaly objevovat těsně poté, co se upálil,“ řekl redakci historik Jaroslav Šebek. Vyjádření Miroslava Grebeníčka podle něj dokazuje, že se komunisté vždy snažili, a stále snaží, zneužít dějiny ve svůj prospěch. „Po dobu od roku 1969 až do revoluce byl tento čin velmi ideologicky manipulován, dnes v tom jen komunisté pokračují,“ odsuzuje výklad historie, kterým se podle něj snaží komunisté z hrdinského činu učinit jen nástroj k podpoře vlastní ideologie. A manipulace dějin je podle historika tím větší, čím víc se vzdalujeme od roku 1948. „Proto by k této události mělo být zaujato jasné a objektivní stanovisko, které by nebylo ideologicky podloženo. Já bych to skutečně nebral na lehkou váhu,“ říká historik. Na rozdíl od řady sociálních demokratů, kteří Grebeníčkovy výroky bagatelizují, i když s nimi prý nesouhlasí.

Palach podle komunistů se stal rukojmím negativistů

Jan Palach, který se před čtyřiačtyřiceti lety upálil a přinesl tak nejvyšší oběť, podle komunisty neusiloval o likvidaci plurality, ale o její rozšiřování a další demokratické posuny ve společnosti. „Ano, Jan Palach se stal po své smrti rukojmím celé řady prapodivných negativistů, například těch, kteří v nahnědlé tónině opakovaně volají po odstoupení členů KSČM, kteří po demokratických volbách loni na podzim usedli v krajských radách,“ prohlásil Grebeníček a připomněl tak například bouřlivé protesty studentů v Českých Budějovicích proti tomu, že v radě kraje měla mít na starosti oblast školství zastupitelka za KSČM.

Komunisté by neměli zastávat úřady školských radních

Historik Jan Šebek se staví ve střetu studentů proti jihočeským radním ze sociální demokracie a komunistů na stranu mladých lidí. „Respektuji výsledek voleb v krajských volbách, ale vzhledem k ideologickému výkladu dějin jsem proti tomu, aby komunisté v krajských radách zastávali úřady školských radních. Ať sedí na místech, kde nehrozí možnost ideologické manipulace,“ prohlásil Šebek.

Grebeníčkův postoj není v komunistické straně nijak ojedinělý. Proti zákonu se postavila ve sněmovně komunistka Marta Semelová. „Jste to vy, kteří převracíte přes dvacet let historii, předkládáte hrdiny za vrahy a vrahy za hrdiny,“ prohlásila komunistická poslankyně, která je známá svým obdivem ke Klementu Gottwaldovi.

Goebbelsovské lži slouží jediné pravdě

Vystoupení poslance Grebeníčka se zastává i stranický deník komunistů –Haló noviny. A k námitkám kritiků se vyjadřuje slovy jako vystřiženými z předlistopadového Práva. „Historické materiály říkají totiž zcela něco jiného. Ale proč by se pokoušeli pochopit, jaká byla skutečnost. Nemohli by vykřikovat, lhát a denuncovat. Goebbelsovské lži jsou přece nejlepší ranou pod pás a slouží-li bohumilému cíli, tedy té jediné, té jejich pravdě, je vše v pořádku,“ uvádí stranický tisk KSČM v redakčním komentáři. Podle Haló novin bylo prý všechno jinak. „Jan Palach podle svědectví svých přátel těžce nesl rozpor, který podle jeho poznání existoval mezi teorií marxismu a současným politickým vývojem“, tvrdí komentátor tohoto deníku. A dokonce mluví nejen za Palacha, ale i za demonstranty, které komunisté v den výročí smrti Jana Palacha dvacet let až do ledna 1989 rozháněli obušky a proudy vody. „Svržení socialismu, vypořádání se s komunisty nebylo cílem ani Palacha, ani většiny demonstrantů, kteří jeho čin pochopili. To jen dnes pravice všechno chce obrátit, bez ohledu na historii, naruby,“ uzavírá svůj komentář autor Jaroslav Kojzar. Škoda, že nevysvětlil, proč, i když ostatky Jana Palacha byly pochovány na pražském Olšanském hřbitově, v říjnu 1973 byly v tajnosti policejně exhumovány, zpopelněny a urna s popelem byla uložena na hřbitově ve Všetatech. A logicky nezmiňuje, protože se mu to nehodí, že přes tvrdé policejní zákroky došlo v lednu 1989 k masovým demonstracím známým dnes jako Palachův týden, které předznamenaly rozpad totalitního režimu.

Zkreslování dějin je nebezpečné

Historik Jaroslav Šebek považuje takové zkreslování dějin ze strany komunistů za nebezpečné. A nic na tom nemění fakt, že potenciál komunistů je pravděpodobně vysoký, protože bude stoupat s tím, jak se bude projevovat sociální nespokojenost, čehož vždy dokázali komunisté využít,“ varuje odborník na soudobé české dějiny.

Den památky Jana Palacha

Pokud parlament schválí jako významný Den památky Jana Palacha, vzroste počet významných dnů v českém kalendáři z devíti na deset. Dnem památky Jana Palacha by se měl stát 16. leden, den, kdy se student v roce 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci a proti pokračujícím ústupkům okupantům ze strany tehdejší politické reprezentace. Novela zákona by měla vstoupit v platnost od 11. srpna, v den 65. výročí Palachova narození.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…