Krást v oboru Drábkova Šišky se prý vyplatí. Co si naúčtujete, to dostanete

05.10.2012 7:21

Do počítačových programů není vidět, institucím chybí dostatek odborníků, kteří by měli na starosti jejich dodávky a sestavení. Experti soudí, že úřady neumí "nehmotné" zakázky ani pořádně zadat. Píší o tom páteční Lidové noviny.

Krást v oboru Drábkova Šišky se prý vyplatí. Co si naúčtujete, to dostanete
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Kontroloři antimonopolního úřadu potvrzují, že zakázky na informační technologie patří k nejrizikovějším.

"Na auto se podíváte, osaháte si ho. Tady se nedá odhadnout, co se uvnitř skrývá. Ty výrobky jsou jiné, je potřeba se vyrovnat s jejich nehmotností," říká proděkan Fakulty informačních technologií Vysokého učení v Brně Tomáš Hruška. I na straně expertů prý chybí lidé s patřičnými znalostmi a pravomocemi současně. Otevírá se tak prostor pro korupci.

Profesor Jiří Zlatuška z Masarykovy univerzity ironicky říká, že by stačila alespoň "mírná kompetence" lidí, kteří mají zadávání zakázek na starosti. "Dodavatel si naúčtuje, co může. Logicky. Stát udělal chybu, už když nevytvořil a neudržel kompetentní ministerstvo informatiky," je přesvědčen a dodává, že bez kontroly zakázek stát přichází o peníze.

Právě takto nastavené podmínky tvoří podhoubí pro korupční aféry. Připomeňme poslední velkou kauzu, která pochází z ministerstva práce a sociálních věcí. Policie obvinila náměstka Jaromíra Drábka ministra Vladimíra Šišku a vedoucího ministerského odboru informatiky Milana Hojera z údajného uplácení firmy OKsystem. Drábek kvůli aféře k 31. říjnu na svoji funkci rezignuje.

Šiška se v oblasti informačních technologií pohybuje dlouhou dobu. Spolu s Drábkem vlastnil firmu iDTAX, kterou prodali ještě před nástupem Jaromíra Drábka do funkce na MPSV.

IT, stavebnictví a zdravotnictví - kámen úrazu

"Sektor dodávek a služeb informačních technologií považujeme společně s oblastí stavebnictví a zdravotnictví z pohledu veřejných zakázek za nejrizikovější," říká mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

Masarykova univerzita začala studenty připravovat tak, aby uměli propojit praxi informatika s managementem. Většina z nich nicméně skončí u soukromých firem, které nabízejí lepší platové podmínky než stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…