Krutý trest za Ratha: Komunisté skoro vedou v preferencích

21.05.2012 12:01

GRAF UVNITŘ Až dosud neotřesitelné postavení sociální demokracie v průzkumech volebních preferencí se po kauze Davida Ratha může změnit v lítý boj dvou levicových stran o prvenství. Alespoň tomu nasvědčují výsledky agentury SANEP z průzkumu, který byl proveden ve dnech po vypuknutí aféry. Podle nich ztrácejí komunisté na ČSSD už jen dvě a půl procenta.

Krutý trest za Ratha: Komunisté skoro vedou v preferencích
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vojtěch Filip při volbě vedení strany

Zadržení a následné uvalení vazby na bývalého poslance ČSSD a středočeského exhejtmana Davida Ratha přineslo nejen očekávaný propad volebních preferencí sociální demokracie, ale rovněž příklon ke KSČM a menším stranám, jako jsou KDU-ČSL a Strana práv občanů zemanovci. Podle aktuálního průzkumy agentury SANEP ztrácejí komunisté na nejsilnější ČSSD už jen dvě a půl procenta.

Anketa

Přestanou kvůli Rathovi lidé věřit ČSSD?

47%
53%
hlasovalo: 3425 lidí


Agentura SANEP uskutečnila pravidelný průzkum volebních preferencí ve dnech 3. až 9. května, ale po vypuknutí aféry a zadržení Davida Ratha provedla další ve dnech 17. až 20. května. Nejsilnější stranou sice zůstala s 22,3 procenta ČSSD, ale oproti předchozímu průzkumu ztratila čtyři a půl procenta. Se ziskem 19,8 procenta se na ni dotáhla KSČM, která si polepšila o tři procenta.

Celá zpráva SANEP ZDE

Jsou bez skandálů a navíc alternativou vůči vládě

Třetí zůstala ODS se 14,7 procenta (ztratila jedno procento), čtvrtá TOP 09 s 8,7 procenta (ztratila přes dvě procenta) a pátá KDU-ČSL se 7,9 procenta (polepšila si o dvě procenta). Do sněmovny by se už dostala jen Strana práv občanů zemanovci s 5,4 procenta (nárůst o 0,3 procenta). Mimo parlament by zůstaly Suverenita (3,7 procenta), Strana zelených (3,2 procenta) i Věci veřejné (0,7 procenta).

„Příklon ke komunistům je docela logický, protože pro voliče symbolizují stranu, která není nijak zasažena korupčními skandály, ale zároveň je pořád alternativou vůči vládě. Nepochybuji o tom, že část voličů sociální demokracie se v důsledku té aféry naštve a bude ve výzkumech říkat, že bude volit KSČM, ale nemyslím si, že by se skoro smazal rozdíl mezi těmito stranami, to se mi zdá až přehnané,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

Komunisté ještě posílí

„Dlouhodobě analýzy vztahů mezi sociální demokracií a KSČM z hlediska voličů ukazují, že pro voliče komunistické strany je přijatelnější přejít k volbě sociální demokracie, naopak podle analýz jen 10 až 15 procent voličů ČSSD si dovede představit, že by přešlo k volbě KSČM. U voličů komunistů to byla třetina, možná i víc,“ vysvětluje svou skepsi ke zveřejněnému tak malému rozdílu mezi oběma stranami politolog a historik Metropolitní univerzity Praha.

„Vládní strany jsou stále dole, ČSSD vlivem Ratha přerušila vzestup a upevnila se pozice KSČM,“ pochvaluje si v reakci pro ParlamentníListy.cz výsledky průzkumu poslanec KSČM Jiří Dolejš, podle něhož bude ale důležitý trend v následujícím období. „Pro mě je dobrým signálem, že nadále zůstávají preference KSČM vyšší než preference vládních stran,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně KSČM  Miloslava Vostrá.   

Kromě KSČM si nejvíc polepšili lidovci

Optimistkou je jejich stranická kolegyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. „Pokles preferencí v důsledku Rathovy aféry se projeví se zpožděním. KSČM zůstává jedinou stranou bez korupčních afér a ještě posílí,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslankyně. 

Předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka zaujal ze zveřejněných výsledků především nárůst preferencí u KSČM a jeho vlastní strany. „U komunistů je to díky odlivu od Věcí veřejných a sociální demokracie. A je vidět, že nás začali lidé vnímat jako stabilní a slušnou alternativu k vládním stranám i ČSSD,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz šéf lidovců Bělobrádek.

Zemanovci vidí molochy prorostlé korupcí

„Kauza Rath se jak vidět – a je to logické – podepsala na všech velkých stranách, zvláště na ČSSD. A je to jenom důkazem toho, že velké molochové strany, které jsou dlouhodobě v parlamentu, jsou prorostlé korupcí bez rozdílu,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz předseda Strany práv občanů zemanovci Vratislav Mynář.

Na výsledcích SPOZ se podle něj začíná projevovat dobrá každodenní práce a to ho samozřejmě těší. „Důležité je, že lidé mají dost velkých stran a jsou připraveni volit menší strany jako slušnou alternativu. Pro SPOZ je to velký závazek, ale nehodláme usnout na vavřínech a naopak pracovat tak, aby naše preference dále rostly,“ dodává Mynář.

Kalousek kopáním do ČSSD voliče spíš naštval

Vedle ČSSD zaznamenaly ztráty i koaliční ODS a TOP 09. „Mně se do jisté míry zdá logický pokles těchto stran, protože voliči jsou sice v první chvíli naštvaní na sociální demokracii kvůli Davidu Rathovi, ale zároveň nezapomínají na to, že podobné problémy mají i ty pravicové strany a zároveň tady pořád působí negativně na spoustu voličů jejich vládní politika,“ upozorňuje politolog Jan Bureš.

„Když vypukla aféra, tak ji pravicové strany ještě využily k útoku na sociální demokracii. Ministr  Kalousek obvinil sociální demokraty, že poškozují čerpání z evropských fondů po celé republice. A myslím, že ty voliče tohle spíš irituje. Když mluvím s lidmi, tak připouštějí, že není úplně fér vytvářet atmosféru, kdy za všechny korupční aféry může najednou jen ČSSD a že se zapomíná na nedořešené záležitosti kolem politiků vládních s tím, že tam šlo o podstatně větší peníze třeba ProMoPro,“ dovává pro ParlamentníListy.cz Bureš.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…