Kryptokomunisto. Byl by váš tatínek šťastný? vyslechl si Dienstbier na ČT

10.12.2012 21:32

Kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier si vyslechl v Hyde Parku na ČT kritiku kvůli podpoře od komunistů. Jeden z diváků se ho i ptal, co by na to asi řekl jeho otec, disident.

Kryptokomunisto. Byl by váš tatínek šťastný? vyslechl si Dienstbier na ČT
Foto: hns
Popisek: Kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier

„Myslím si, že jste syn pana Dienstbiera, disidenta. A prosím vás o jednu odpověď. Myslíte si, že by byl tatínek šťastnej, že se opíráte o podporu komunistů?“ ptal se kandidáta na prezidenta jeden z diváků. „Pokud jste opravdu syn pana Dienstbiera, pak je to zpronevěření rodinné tradice,“ řekl mu a dodal, že je mu tento politikův postoj trapný.

„Můj otec měl vždy levicové názory,“ hájil se Jiří Dienstbier mladší. On prý pouze usiluje o to, aby ho volili všichni voliči nalevo od středu. „Voliči KSČM mají stejná práva,“ dodal.

„Mně nepřijde jako nic nového, že se na ně obracím,“ míní Dienstbier. A poukázal i na Václava Klause, který byl také zvolen díky komunistům. „Je pokrytectví, hrát si na to, že se s nimi jedná, když se mi to hodí,“ prohlásil.

Kritiku si však vyslechl i od jiného diváka, který do pořadu volal. „Já vnímám pana Dienstbiera jako kryptokomunistu a určitě ho volit nebudu,“ vzkázal mu divák. Vadilo mu totiž to, že kdysi jako poslanec Federálního shromáždění hlasoval proti přijetí tzv. lustračního zákona.

Proti lustračnímu zákonu? Ano, protože...

Dienstbier se tím však netají. Pomocí tohoto zákona by se prý rozhodovalo, zda daný člověk figuruje v zápisech StB, a nebral by se ohled na individuální problém.

Jako příklad uvedl známého, který do zápisu napsal, že odmítá s StB spolupracovat a podepsal se. I tak byl zaevidován. „Přesto že se průkazně zachoval velmi statečně,“ komentoval to Dienstbier. Sice připustil, že by dotyčný vyhrál u soudu, není prý ale možné, aby zákon byl postaven takto „nesmyslně“.

Vládu s komunisty by tedy podpořil. Co je pro něj naprosto nepřijatelné, je prý velká koalice ČSSD a ODS. „Takové řešení je rezignací na programové hodnoty a cíle,“ vysvětloval. Podle něj je to akorát korupční řešení podobné nedávné opoziční smlouvě.

Zeman? Jde vytrvale za svými názory...

Za tou stál Miloš Zeman, také kandidát na Hrad, a současný prezident Václav Klaus. Na něm Dienstbier neshledává nic moc pozitivního. „Jediné, co bych snad na něm dokázal ocenit, je, že jde poměrně vytrvale za svými názory,“ uvedl. „Pro mě je to ale jinak poměrně kriticky vnímaná osobnost.“

Na předchozím prezidentovi Václavu Havlovi by ocenil jeho činy před rokem 1989. „Měl jsem problém s některými jeho zahraničně-politickými názory,“ připustil však. Jako příklad uvedl podporu invaze do Iráku a tzv. „humanitární bombardování“ v Jugoslávii.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…