Kuba na Primě debatoval o "šmejdech": Ne každý důchodce na akci je oběť

26.05.2013 11:55

Tématem pořadu Partie byli takzvaní „šmejdi“. Jedná se o organizace, které zpravidla seniorům na předváděcích akcích vnucují předražené výrobky. Praktiky ve svém dokumentu Šmejdi zmapovala režisérka Silvie Dymáková. O tématu v pořadu mluvil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a jeho stínový protějšek Milan Urban (ČSSD).

Kuba na Primě debatoval o "šmejdech": Ne každý důchodce na akci je oběť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr průmylu a obchodu Martin Kuba

Situace se podle ministra Kuby řešila i v minulosti. Sice v menší míře, ale jak oba hosté podotkli, dříve tolik informací o praktikách „šmejdů“ nebylo.

„Vyvíjela se legislativa. V roce 2007 bylo do zákona o ochraně spotřebitele začleněno vyjmenování nekalých praktik,“ uvedl Kuba.

Urban upozornil, že se problém týká nejenom předváděcích akcí, ale i půjček. „Dílčí kroky byly a tehdy stačily. Z iniciativy sociální demokracie se udělala novela, že lidé mohou vracet zboží,“ připomněl Urban.

V minulosti bylo téma podceňováno legislativně i lidsky

Režisérka Silvie Dymáková namítla, že se v minulosti dělo velmi málo. „Téma bylo podceňováno legislativně, ale i lidsky. Senioři se báli vycházet se svými zkušenostmi na povrch. Až když jsme se o tom bavili nahlas, tak se senioři přestávají bát a mnohem více se dělí o své zkušenosti,“ popsala.

Kuba by posílil kontrolní roli orgánů státní správy, určitě by ale nezakazoval všechny typy předváděcích akcí.

Ne všichni senioři byli oběti a ne všichni prodejci byli lupiči

„Nechtějte po mně, abych říkal, že všichni senioři byli oběti a že všichni prodejci byli lupiči. Musíme odlišit, co je regulace a co je realizace trhu. Nevadí mi, že některé firmy realizují přímý prodej. Vadí mi, že někomu namluví, že ho vezou jen na nějaký velikonoční trh, ale pak ho zavřou do místnosti a tam ho pět hodin masírují,“ prohlásil Kuba.

Reagoval tak na příspěvek od odborníka na zdravou výživu Víta Chaloupky, který se předváděcích akcí účastní, a poukázal na to, že důchodci se sami v mnoha případech nechovali dobře a jezdili na akce krást. 

Svádět to na důchodce a takhle je pomlouvat, to bych se musel rozčílit

„Svádět to na důchodce plošně a takhle je pomlouvat, že oni si za to mohou, to bych se musel hrozně rozčílit,“ dodal stínový ministr Urban.

Dymáková reagovala s tím, že podobné informace většinou pochází od prodejců. „O podobných věcech jsem slyšela, a vždycky to bylo od prodejců. Vyjádření pana Chaloupky mě nepřekvapilo, on je placen jednou z těch největších předváděcích společností,“ podotkla Dymáková.

Netvořme stát, který by komukoli a kdykoli odebíral licenci

Kuba ještě dodal, že novému řediteli České obchodní inspekce zadal, aby se zvýšily pokuty firmám, které vyvíjejí nátlak na důchodce na předváděcích akcích. Ve 131 ze 170 kontrolovaných případů bylo podle Kuby prokázáno pochybení. „To je dobrá zpráva, ale netvořme stát, který by komukoli a kdykoli odebíral licenci na podnikání,“ zdůraznil Kuba.

Chlapi, měli byste hodit ručník do ringu

V pořadu se politici také krátce vyjádřili k situaci na pražské radnici. Podle Kuby by rozpad koalice mohl být mocenským krokem Miroslava Kalouska, který testuje, jak budou voliči reagovat na koalici s ČSSD.

Urban poukázal na to, že ČSSD nemůže udělat paušální podporu ani jedné straně. „Jestliže se tam neudělají volby, tak se nemůžeme zavázat k podpoře ODS nebo TOP 09,“ uvedl a zároveň si do Kuby a do současné vlády rýpl: „Měli byste, chlapi, hodit ručník do ringu.“

V závěru diskuse oba politici popřáli moderátorce Lence Pastorčákové k narozeninám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…