Kuba z ODS varuje chudší voliče před levicí: Přijdete o práci, ČSSD vám ublíží

18.03.2013 7:23

První místopředseda ODS, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba v rozhovoru pro deník Právo komentoval ekonomickou strategii sociální demokracie, kterou strana představila na svém sjezdu. Podle něj se opatření ČSSD obrátí proti těm, kterým měla pomoci.

Kuba z ODS varuje chudší voliče před levicí: Přijdete o práci, ČSSD vám ublíží
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Martin Kuba

Hospodářský plán sociální demokracie s názvem Nový začátek prý Kubu naprosto vytočil, zejména v souvislosti se slovy stínového ministra financí Jana Mládka o tom, jak živnostníci parazitují na zaměstnancích. "Je to proto spíš začátek konce pro naši zemi," řekl Kuba pro Právo.

Ministrovi se příliš nezamlouvá ani představa dvou daňových pásem. "Je to další víceméně populistické opatření. Mělo by naprosto zanedbatelný dopad na zvýšení příjmů státního rozpočtu a negativní efekty by převážily. Došlo by k odlivu schopných lidí do zahraničí, kde jim pro práci budou schopni připravit atraktivnější podmínky. Případný takový krok vyžene ty schopné ze země a podlomí naši konkurenceschopnost. Považuji to za trestání úspěchu, schopnosti a vzdělání," kritizuje Kuba plán ČSSD.

Brzda ekonomiky

Neschvaluje ani záměr zvýšit daně firmám i bankám, telekomunikačním a energetickým firmám. Kuba je přesvědčen, že v současné době je nutné bojovat o konkurenceschopnost a udržení na trhu proti rostoucím asijským ekonomikám. "Pokud se to nepovede, firmy budou zanikat a lidé v ČR ztratí práci, a ani Bohuslav Sobotka a Jan Mládek jim ji neseženou," dodává politik.

O nutnosti valorizovat minimální mzdu mluví i současná vláda Petra Nečase (ODS), ovšem podle Kuby jde o naprosto jiná čísla, než o jakých hovoří ČSSD. Sociální demokracie tvrdí, že bojuje za zaměstnance a kritizuje vládu za rostoucí nezaměstnanost, přitom podle ministra průmyslu jde právě prudké zvyšování minimální mzdy proti zájmům zaměstnavatelů i zaměstnanců. Je to prý další brzda ekonomiky, za kterou chce ČSSD zatáhnout.

ČSSD je jako korouhvička

"Pokud ČSSD zvedne minimální mzdu o 50 procent, pošle tím na dlažbu další tisíce lidí. Při zvýšení dalších daní a odvodů se každý zaměstnavatel bude muset rozhodnout, které zaměstnance propustí. A samozřejmě to budou ti nejméně kvalifikovaní, tedy ti s minimální mzdou. Opatření ČSSD se tak obrátí proti těm, kterým měla pomoci," je přesvědčen Kuba.

Bohuslav Sobotka zároveň uvedl, že nehodlá v případě vítězství ve volbách a sestavení vlády snižovat sazbu DPH. "Tady se plně ukazuje pokrytectví ČSSD, která ještě před třemi měsíci kritizovala vládní návrh zvýšení DPH a nyní sama přiznává, že bylo pro udržení veřejných rozpočtů nezbytné. Není to zdaleka poprvé, kdy ČSSD převrací svou argumentaci naruby a točí se jak korouhvička ve větru," uzavírá ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…