Kuřáci, pozor! Za krabičku si pořádně připlatíte. Poděkujte hlavně ČNB, vzkazuje politik

29.12.2013 17:55

Předseda Svobodných Petr Mach posílá zprávu všem kuřákům. Rok 2014 se jim prý nebude líbit, protože krabička cigaret zdraží hned o sedm korun. Na vině je prý především ČNB, která v závěru letošního roku oslabila českou korunu. Podíl na zdražení však má i Evropská unie. A odnese to prý Babiš (ANO) spolu s českými domácnostmi.

Kuřáci, pozor! Za krabičku si pořádně připlatíte. Poděkujte hlavně ČNB, vzkazuje politik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Na základě směrnice EU dojde ke zdražení cigaret, i když ne všech. Polsko si v této věci dokázalo dojednat výjimku, takže patrně dojde na dovoz polských cigaret do Česka. U českého zboží měla daň stoupnout o 2 koruny a pětadvacet haléřů, aby byla naplněna kritéria směrnice. Díky oslabení koruny však bude muset být daň ještě vyšší, přesněji řečeno, musí stoupnout o 2,50. Pokud by k tomu nedošlo, může nám hrozit i žaloba ze strany EU.

Babišova vláda

Česká národní banka se rozhodla v listopadu oslabit korunu a zdražit euro. Euro nyní místo původních 25 korun stojí 27,655 Kč. Sazba spotřební daně tak bude muset stoupnout aspoň na 2,50 Kč za jednu cigaretu, tedy na 50 korun za krabičku 20 cigaret, abychom směrnici EU naplnili a nedostali pokutu. Ke spotřební dani se navíc připočítává daň z přidané hodnoty a cigarety tak celkově budou muset zdražit o 7 korun, upozorňuje Mach.

Nová vláda, která ve své koaliční smlouvě slibuje alespoň prozatím nezvyšovat daně, bude muset tento slib obratem porušit právě kvůli směrnici EU. Stojí za pozornost, že Mach nazývá budoucí vládu vládou Babišovou, přestože premiérem bude Bohuslav Sobotka z ČSSD. Mach tak dává jasně najevo, kdo bude podle jeho názoru v příštích letech hrát prim.

Celý text Petra Macha si můžete přečíst ZDE.

Ačkoli Nečasova vláda podpořila v roce 2011 zvýšení daně z cigaret ve víře, že získá více peněz do rozpočtu, podle předsedy Svobodných se odehraje něco jiného. Lidé buď omezí kouření, nebo se ještě pravděpodobněji rozroste černý trh, na čemž stát jednoznačně prodělá. ČNB sice v listopadu chtěla podpořit české exportéry a české domácnosti motivovat k většímu utrácení, ale její krok má, jak se ukazuje, i řadu důsledků, které na první pohled nebyly vidět. Dobrý ekonom by je přitom podle Macha měl umět předvídat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…