Lenka Bradáčová našla další nešvar Klausovy amnestie. A rozjela boj o Berku

22.01.2013 6:38

Díky amnestii prezidenta Klause si veřejnost znovu připomněla kauzu soudce Jiřího Berky, v níž byla řadě firem způsobena škoda v rozsahu desítek milionů korun a je otázka, zda se na něj vztahuje amnestie. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová má za to, že ne, protože mu hrozí trest odnětí svobody přesahující deset let.

Lenka Bradáčová našla další nešvar Klausovy amnestie. A rozjela boj o Berku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Na hlavu prezidenta Václava Klause se stále snáší kritika za vyhlášení amnestie a to i navzdory tomu, že od tohoto aktu uplynuly už více než tři týdny. Jedním z důvodů, proč se tak děje, představuje i kauza ústeckého konkurzního soudce Jiřího Berky. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ale dala ve vyjádření pro deník Právo najevo, že by se na Berku amnestie vztahovat neměla.

Skutky spáchané ve prospěch zločinného spolčení

„Naše primární námitka je, že se v této kauze neměla na některé obžalované amnestie vztahovat především kvůli tomu, že tam není ona hranice deseti let, ale ta hranice pro uložení trestu je vyšší. U pana Berky je tato argumentace naprosto přiléhavá, u něj stíhání nemělo být zastaveno,“ řekla v pondělí Právu Bradáčová. Pokud se obviněný dopustil skutků spáchaných ve prospěch zločinného spolčení, tak se horní hranice trestní sazby zvyšuje o třetinu.

Dozorující státní zástupkyně Daniela Smetanová, již podala stížnost proti Berkovu amnestování. V pozici soudce na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu řadu firem, čímž vznikla škoda ve výši až 264 milionů korun.

Obhájce Berky Rudolf Axmann má ale jiný názor. „Domnívám se, že při amnestii se musí použít základní zákonná sazba, nikoli ta zvýšená, která se používá až ex post. Rozhodně jsem tedy přesvědčen, že na něj se amnestie vztahovat musí,“ řekl Axmann.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…