Levicový senátor: Pane Dienstbiere, Vašeho tátu bych volil, ale Vás...

09.01.2013 13:16

Levicový senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava podporuje v kandidatuře na Hrad Miloše Zemana a míní, že hájí zájmy českých občanů. Levicoví voliči by proto měli podpořit právě Zemana, nikoli Jiřího Dienstbiera mladšího.

Levicový senátor: Pane Dienstbiere, Vašeho tátu bych volil, ale Vás...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Doubrava

Doubrava míní, že Miloš Zeman je státník, který má velké politické zkušenosti. Je sečtělý, vzdělaný a znalý mnoha jazyků. Že má nad svými protikandidáty navrch, podle Doubravy Zeman jasně prokazuje ve veřejných debatách, v nichž exceluje. Má jasné názory a neslibuje nerealizovatelné modré z nebe a jeho program je realistický.

Zeman je Čech, který má pevné kořeny v naší zemi

„Líbí se mi, že i Miloš Zeman je takový lidový. Ačkoli je nepochybně vzdělanec, dokáže mluvit jazykem, kterému lidé rozumí, a nevyvyšuje se nad ně. Nikdy se v politice nenapakoval a nežije v žádném luxusu. Na nic si nehraje. S lidmi si dá klidně pivo. Není nafrněný. Je to prostě náš Miloš, kterého známe. Je to Čech, který má pevné kořeny v naší zemi a je oddaný svému národu. Na druhou stranu je to jediný z kandidátů, kterého lze označit za státníka s mezinárodním rozhledem. Je to osobnost,“ řekl ParlamentnímListům.cz Doubrava.

Doubravovi se také líbí, že Zeman dokáže jít proti proudu. Nebojí se mluvit otevřeně o romské otázce, kritizovat nelidskost islámu, zkritizovat zelené fanatiky a hájit jadernou energetiku, která zajistí naší energetickou bezpečnost a soběstačnost.

Zeman není patolízal

Senátor také míní, že by Zeman dokázal hájit národní zájmy. Podle Doubravy by na rozdíl od Karla Schwarzenberga nepoklonkoval sudetským Němcům a Berlínu a nepřejímal by vše nekriticky z Bruselu jako písmo svaté. Berlín pro něj není modlou. Stejně tak by nebyl patolízalem Američanů a dokázal by budovat dobré vztahy se státy, které mohou být perspektivní pro obchodní spolupráci. „Líbí se mi, že neuznává teroristický drogový stát Kosovo, kteří Američané ukradli Srbům, stejně jako nám Němci ukradli Sudety,“ dodal senátor.

„I když je Miloš Zeman levicový kandidát, je podle mě svým způsobem nadstranický a dokázal by se chovat fér k politikům a občanům z celého politického spektra a slušně s nimi komunikovat. Je o něm známo, že když něco řekne, tak to platí a drží slovo. To v dnešní době vůbec není málo. Také nebyl nekritickým fanouškem Václava Havla a skupiny havlistů,“ zdůrazňuje senátor.

Dienstbier je nezkušený. Ať se rozhodne, zda je Američan, nebo Čech

To další levicový kandidát Jiří Dienstbier ml. podle něho vůbec nedosahuje kvalit prezidenta republiky a kvalit svého otce.

„Je v politice v podstatě nováček a ještě toho moc nedokázal a neprokázal, že má na to být prezidentem. Kdyby kandidoval jeho otec, tak bych na Hrad podpořil Jiřího Dienstbiera staršího, ale mladý má ještě čas, aby nabíral životní zkušenosti, které jsou pro takovou funkci nezbytné. Já jsem se také vyhranil proti Švejnarovi a vytýkal jsem mu jeho dvojí občanství a u Dienstbiera to vidím stejně. Jeho dvojí občanství mi vadí. Nevěděli bychom pak, zda je loajální k naší zemi, nebo té druhé zemi. Má se rozhodnout, zda je Čech, nebo Američan,“ upozorňuje senátor.

Být levicový přece neznamená být protinárodní

Senátorovi Doubravovi se také nelíbí, že Dienstbier nehájí vlastenectví, národní zájmy a národní suverenitu.

„Nekriticky přijímá všechno, co přichází z Evropské unie. Prezident státu by měl ale hájit národní zájmy. Být levicový přece neznamená být protinárodní. Navíc současná opatření Evropské unie často nahrávají velkým nadnárodním firmám a bankám. Fond ESM, který Dienstbier i ČSSD podporují, má ožebračit české občany podobně jako bankovní unie má vysát peníze od českých střadatelů do nadnárodních bank. A Dienstbier proti tomu neprotestuje. Trošku mi přijde, že z EU se teď trochu stává Jánošík naruby: občané chudších států, plaťte bankéře z bohatých států. Prezident by měl hájit i to, aby čeští občané nemuseli platit za chyby někoho jiného. Jak může Jiří Dienstbier říkat, že je levicový, když na tato opatření doplatí obyčejní střadatelé?“ zdůrazňuje senátor.

Nakonec Doubrava připomíná, že sama ČSSD nemá jasno a nepodporuje Dienstbiera jednomyslně. „Sama ČSSD nemá jasno a pozice Miloše Zemana tam je silná. Řada sociálních demokratů veřejně říká, že podpoří Dienstbiera, protože tak rozhodlo vedení strany, ale bez vnitrostranického referenda. Soukromě vám ale řeknou, že to stejně hodí Milošovi,“ smál se Doubrava.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…