Lidé nevěří v budoucnost. Socioložka Šiklová to přičítá špatným zprávám

18.10.2012 22:20

Agentura STEM provedla mezi občany výzkum, při kterém zjišťovala, jak odhadují hospodářskou situaci za pět let. Většina občanů si myslí, že na tom bude hůře jak celá česká ekonomika, tak oni osobně. Socioložka Jiřina Šiklová se jejich pesimismu vůbec nediví. Ekonom Pavel Kohout však npříznivé vize poněkud zklidňuje.

Lidé nevěří v budoucnost. Socioložka Šiklová to přičítá špatným zprávám
Foto: Archiv JŠ
Popisek: Jiřina Šiklová

Lidé podle Šiklové reagují zejména na negativní zprávy o ekonomice, které se na ně valí ze všech stran. Ekonom Pavel Kohout však upozorňuje, že tyto děsuplné zprávy se někdy nezakládají na realitě.

„Je logické, že se lidé domnívají, že to bude za pět let horší,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz socioložka Jiřina Šiklová. Přitaká tak průzkumu agentury STEM, podle kterého si 57 procent občanů myslí, že celková hospodářská situace v České republice bude za pět let horší, než je dnes. Dvacet osm procent si myslí, že bude stejná a pouhých 15 procent z reprezentativního vzorku je názoru, že česká ekonomika bude za pět let v lepší kondici.

Podobné výsledky jsou i u otázky, jak bude za pět let vypadat životní úroveň dotazovaného občana. Variantu, že bude hůře než dnes, si sice připouští pouhých 44 procent, ale dalších 41 si myslí, že se jejich situace nezmění. Ve zlepšení své ekonomické situace tedy věří stejně jako v případě celé republiky pouhých 15 procent.

Výsledky průzkumu jsou podobné jako vloni, kdy v lepší časy věřilo 14 procent a že na tom ekonomika nebude hůře, si myslelo 42. Jedná se o nejhorší výsledky od roku 1993, kdy odhady ekonomického výhledu začaly být zkoumány.

Tak pesimističtí nebyli Češi ani v 90. letech ani za Špidlovy vlády

Agentura STEM k nelichotivým číslům uvádí, že tak pesimistické odhady veřejnosti nebyly ani v době ekonomických problémů v devadesátých letech, ani za Špidlovy vlády. Číselná řada dokazuje, že až do roku 2010 věřila v lepší nebo přinejhorším stejnou budoucnost většina dotazovaných a pouze jednou číslo pokleslo pod šedesát procent. Minulé dva roky naznačují hluboký propad.    

Jiřina Šiklová si výsledky vysvětluje tak, že lidé jsou obecně skeptičtí, a navíc je jim jasné, že ačkoliv se do pěti let současná ekonomická situace asi příliš nezhorší, lze očekávat, že na ně problémy více dopadnou.

„Pokud člověk čte noviny, tak vidí neustále negativní zprávy,“ myslí si socioložka. Běžný člověk si podle ní nemůže udělat představu o vývoji hospodářství jinak, než z novinových a jiných zpráv. „Průměrný člověk si těžko může udělat představu, jak se bude vyvíjet ekonomika,“ dodává.

Ekonomická realita je jiná, než jak ji líčí média

Ekonom Pavel Kohout, kterého ParlamentníListy.cz rovněž oslovily, se však domnívá, že v tomto směru dochází k rozporu mezi ekonomickou realitou a prezentací v médiích. „Současná situace rozhodně není tak katastrofální, jak to v médiích vypadá,“ myslí si.

Podle Šiklové odvisí možné zlepšení statistik víry v budoucnost od toho, zda se začne ekonomika vyvíjet příznivějším způsobem. „Když se stav ekonomiky zlepší, tak bude víra v budoucnost větší.  Inteligentní lidé podle ní dokážou reagovat na zprávy, které mají k dispozici.

Ekonom Kohout však naznačuje, že negativní zprávy a skepse obyvatel mohou další vývoj ekonomiky poznamenat. I Česká národní banka podle něj nyní řeší nepříjemnou situaci, vyvolanou obavami veřejnosti. „Lidé mají strach, šetří, a tím podvazují poptávku,“ vysvětluje.

Pravičáci a úspěšnější věří více

Agentura STEM při výzkumu zjistila, že míra optimismu je ovlivněna především současnou ekonomickou situací respondentů. Lidé, kteří svou současnou situaci hodnotí jako špatnou, jen minimálně věří, že jim za pět let bude lépe.

Výrazná je prý rovněž závislost na politické orientaci. Pravicově orientovaní občané jsou optimističtí, zatímco voliči levice vidí budoucnost spíše černě. Podle agentury to souvisí s odlišným demografickým složením obou skupin, ale rovněž s odlišným hodnocením současné vlády a její politiky.  

K rozdílnému vnímání budoucnosti Šiklová poznamenala, že příjmové a sociální rozdíly u nás začínají být větší než kdykoliv v minulosti. A to se může projevit i v hodnocení ekonomických výhledů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…