Lidé promluvili: Müllerová a Kalousku, vy dva jste nejslabší

05.06.2013 11:02

Činnost vládních úřadů hodnotí Češi převážně negativně. Nejlepší jim připadá Ministerstvo kultury, naopak nejhůře na tom je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Od loňska si nejvíce polepšilo Ministerstvo školství, propadlo se Ministerstvo spravedlnosti. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Lidé promluvili: Müllerová a Kalousku, vy dva jste nejslabší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ProAlt stávkovalo proti Drábkovým reformám

Lidé přiřazovali resortům známky od jedné do pěti, škála odpovídala školnímu hodnocení. Pouze Ministerstvo kultury získalo lepší průměrné ohodnocení, než je trojka. Jeho známkový průměr byl 2,97. Druhé skončilo se známkou 3,15 Ministerstvo zahraničních věcí a třetí Ministerstvo životního prostředí, které lidé ohodnotili známkou 3,21.

Nejhůře hodnocené Ministerstvo práce a sociálních věcí získalo průměrnou známku 4,2. Loni jej Češi ohodnotili na 4,07. Druhé nejhorší je Ministerstvo financí se známkou 4,06. Další ministerstva se už v průměrném hodnocení dostala pod čtyřku.

Celý průzkum ZDE

Na 5 je MPSV podle 45 % dotázaných

Pětku, tedy nejhorší možné hodnocení, dostalo Ministerstvo práce a sociálních věcí od 45 procent dotázaných, Ministerstvo financí od 40 procent. Téměř třetina lidí přiřadila nejhorší známku Ministerstvu zdravotnictví a čtvrtina Úřadu vlády. Jedničkami Češi šetřili, i dvěma nejpříznivěji vnímaným úřadům ji udělila pouze čtyři procenta respondentů.

Ministerstvo školství si od loňského roku polepšilo z průměrné známky 3,75 na 3,25. "Lze to spojovat s určitým uklidněním situace v resortu po výměně na postu ministra," uvedlo CVVM. Výměna ministra mohla prý mít vliv i na zlepšení hodnocení Ministerstva obrany. Ministerstvo spravedlnosti, které si pohoršilo nejvíce, je hodnoceno známkou 3,58, loni to bylo 3,42.

Příznivěji hodnotí ministerstva lidé, kteří důvěřují vládě jako celku. Lepší hodnocení se objevuje i mezi voliči ODS a TOP 09, naopak nejkritičtější jsou příznivci KSČM. Hodnocení se významně zlepšuje také s rostoucí životní úrovní dotázaných. Průzkum se uskutečnil od 6. do 13. května, zúčastnilo se ho 1062 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…