Merkelová zařídila, že nám asi zdraží elektřinu. ČEZ se raduje

29.05.2013 11:58

V Evropském parlamentu se opět dostává na stůl návrh, který ve svých důsledcích povede ke zdražení elektřiny. Z iniciativy europoslanců se totiž vrátil do hry již jednou zamítnutý návrh, podle kterého se má výrazně snížit počet emisních povolenek. To zvedne jejich cenu, která se následně promítne do koncové ceny elektřiny. Účelem návrhu je přimět firmy k užíváním energeticky šetrnějších technologií.

Merkelová zařídila, že nám asi zdraží elektřinu. ČEZ se raduje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přívodní vidlice od elektrospotřebiče

Návrh se v Evropském parlamentu hlasoval již v dubnu a tehdy neprošel o pouhých devatenáct hlasů. Jenže několik europoslanců podalo na poslední chvíli pozměňovací návrh, což znamená, že bude ještě jednou projednáván.

Nyní se zdá, že má šanci projít. Svůj názor totiž změnili zejména europoslanci z Německa. I premiérka Angela Merkelová se vyjádřila, že zamítnutý návrh je potřebný. Důvodem je zejména motivace podniků, aby více investovaly do energeticky šetrnějších technologií.

Celkem by mělo podle původního návrhu zmizet z trhu devět set milionů kusů povolenek. To by pochopitelně zvýšilo jejich cenu. Zvýšení by se však odrazilo v ceně koncové elektřiny, která by podražila jak pro výrobce (kvůli kterým vše má být zavedeno), tak pro domácnosti.

Kdo naopak návrh podporuje, jsou energetické společnosti. Ty na zvýšené ceně elektřiny vydělají. Velmi pozitivně se proto k návrhu staví například český ČEZ, který po zvýšení cen volá kvůli dostavbě jaderné elektrárny v Temelíně. Tvrdí totiž, že za současných cen energie se stavba nevyplatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…