Michal Hašek prozradil, proč se kvůli Dienstbierovi chytá za hlavu

11.03.2013 10:36

První místopředseda ČSSD Michal Hašek v rozhovoru pro magazín Týden ocenil současné vedení strany, které podle něj prokázalo své kvality. Naznačil však, že se mu nelíbí některé kroky místopředsedy strany Jiřího Dienstbiera, který podle něj občas překračuje vnitřní zvyklosti strany a jedná na vlastní pěst.

Michal Hašek prozradil, proč se kvůli Dienstbierovi chytá za hlavu
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

V úvodu poznamenal, že výsledek Jiřího Dienstbiera v prezidentských volbách nehodnotí jako úspěch. Podle něj se jedná o kandidáta strany, kterou v průzkumech podporuje až čtyřicet procent voličů, navíc sám získává v průzkumech popularity výsledky kolem šedesáti procent. V tom případě podle něj nelze zisk šestnáct procent a nepostup do druhého kola hodnotit jako úspěch.

Samotného Dienstbiera hodnotí jako solitéra, který se často vzpíná kolektivnímu rozhodování ve straně. „Jsem znám svým výrokem, že podporuji týmové hráče,“ dodává na dotaz, zda by chtěl Jiřího Dienstbiera ve vedení strany.

Navíc přiznává, že nad návrhem žaloby na prezidenta Václava Klause pro velezradu, kterou Dienstbier s několika kolegy inicioval, se chytal za hlavu. „Každý vystudovaný právník včetně Jiřího Dienstbiera dobře ví, že vyhlášení amnestie je ústavní právo hlavy státu,“ vrtí hlavou nad hlavním budem žaloby. A další skutky se podle něj staly už před delším časem. Podle něj si autoři žaloby neuvědomují, že pokud Ústavní soud žalobu odmítne, bude to ohromná blamáž pro autory, i pro celý Senát. „A vítězem celé situace bude Václav Klaus,“ dodává.

Celá věc podle něj navíc jen dokazuje, jaký je Jiří Dienstbier solitér. „Není možné, aby místopředseda strany sepsal nějakou významnou žalobu, a pak ji následně vedení strany neprojednalo,“ protestuje Hašek. Podle něj je běžné, že takový člověk se svým nápadem nejprve seznámí své stranické kolegy a prodiskutuje jej s nejvyšším vedením strany.

Proto je podle Haška třeba říci, že se žalobou nemá ČSSD nic společného. „Neexistuje tady stranické rozhodnutí v této věci, byla to individuální záležitost senátorů,“ upozorňuje Hašek s tím, že žalobu značná část senátorů ČSSD vůbec nepodpořila.

Hašek se v rozhovoru vyslovil například i proti odmítání spolupráce se Stranou práv občanů- zemanovci, kterou právě Dienstbier obvinil se spojení s mafiánskými strukturami a odmítavě se o ni vyjádřil i předseda Sobotka. Hašek k zemanovcům tak příkrý není. „SPOZ hledá své místo na politické scéně a po zvolení Miloše Zemana teď možná bude jako „prezidentská strana“ hledat nová témata,“ myslí si. Podle něj obě strany ve dvou krajích spolupracují v koalici a pokud se osvědčí, klidně může pokračovat i na jiných úrovních. „Nečekám slučovací sjezdy, nečekám předvolební koalice, ale normální racionální dialog,“ říká první místopředseda ČSSD.

      


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…