Milovník menšin Čunek: Kníže uráží a Bátora nesmí. Tak to ne

19.08.2011 6:51

Co je dovoleno Jobovi, není dovoleno volovi. Tak se staví k současnému sporu o omluvu senátor Jiří Čunek. Ladislav Bátora se výrokem o chudáčkovi jen bránil proti předchozím Schwarzenbergovým urážkám. Kníže by se měl tedy také omluvit. Jinak jde o další zastírací manévr, jak odvést pozornost veřejnosti od mafiánských praktik ministra financí Miroslava Kalouska, jenž ve vládě hraje na první housle a umožňuje tak odliv státních peněz do kapes různých vlivných darebáčků. Tak to alespoň vidí exlidovecký předseda, známý především tvrdým postojem k Romům.

Milovník menšin Čunek: Kníže uráží a Bátora nesmí. Tak to ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

V současném sporu o omluvu stojí senátor Jiří Čunek z Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové (KDU - ČSL)  jednoznačně na straně úředníka Ladislava Bátory, protože ten se výrokem o „starém chudáčkovi" jen bránil proti předešlým urážkám ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Kníže by se tedy měl také omluvit za poznámky o tom, že je Bátora osinou v zadku ministerstva školství. Premiér Petr Nečas by v téhle otázce měl působit na obě strany a ne jen jednosměrně.

Podrobněji:
Bátora urazil knížete, Dobeš neustoupil. Omluvil se, ale úředníka nepropustí

Bátora a reakce politiků:
Bátora: Chudáček starej Karel Schwarzenberg

Kníže je zneužitý člověk

„Karel Schwarzenberg by se nyní mě omluvit ministru školství Josefu Dobešovi a jeho podřízenému Ladislavu Bátorovi za výrok o osině v zadku. Také šlo o nepřiměřenou reakci. Navíc kníže nemůže vědět, jestli je Bátora dobrý nebo špatný úředník. Je vidět, že se stále užívá dvojí metr," míní senátor Jiří Čunek s tím, že v tomto případě platí: „Nechoď Vašku s pány na led, mnohý příklad známe, pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme," ale ještě přiléhavěji „Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi."

Nicméně o knížeti Schwarzenbergovi nemá Čunek až tak špatné mínění, jak by se mohlo zdát. „Mám ho v podstatě rád. Mnohokrát jsme spolu mluvili, byl jsem i u něj doma. Podle mě není sám schopen špatných činů. Přijde mi jen jako zneužitý člověk. Zneužitý Kalouskem, aby dodal lepší image jeho politice. Nicméně sám neví, s kým má co dočinění. Tím mu dávám alibi," podotýká pro ParlamentníListy.cz senátor.

Sledujeme kauzu Čunek

Mafiánský kmotr Kalousek

Hlavním temným aktérem na dnešní politické šachovnici je prý ministr financí Miroslav Kalousek, jenž si počíná jako mafiánský kmotr. „Jsem přesvědčen o jeho nekalých praktikách směrem k hazardu a mnoha dalším problémům. Je schopný administrátor, což je vidět na tom, jak účinně dokáže leccos urychlit anebo zbrzdit a korupce se pokradmu roztahuje. Ostatní to vůbec nestíhají," soudí Čunek. Když se prý doslechl, že by měl být Kalousek členem protikorupčního týmu Karolíny Peake, reagoval opět pořekadlem: „Pytlák hajný, zloděj tajný."

Více o sporu Kalousek - Nečas:
Kalousek Nečasovi: Pan premiér se mýlí. Vláda pak nemá smysl

„V případě důchodové reformy chtěl stát prosadit povinné spoření. Občané by museli dát někomu do opatrování své úspory. V zákulisí jsou připravené týmy, co budou za stát pobírat peníze. Ty ale už nyní vědí, jak u svých fondů, v nichž se tímto způsobem nastřádají miliardy korun, ukončí posléze činnost tak, aby se střadatelé se svými penězi už nikdy nesetkali. Vždyť těch příkladů z blízké historie je spousta," dodává pro ParlamentníListy.cz.

Dokud se podle senátora Čunka nezašpuntují penězovody, které ze státní kasy odčerpávají miliardy za nesmyslné služby, bude se vláda stále pohybovat nad propastí. Méně na očích jsou v tomto případě společnosti obchodující se softwarovými programy, do nichž se nepromyšleně pumpují státní miliardy. Vláda ale tyto problémy neřeší a zabývá se mediálně vděčnými prkotinami.

Sledujeme případ Ladislava Bátory. Vše o něm čtěte ZDE

Nešťastný Nečas

Už zažitá věta, že dnešní vláda je nejhorší v historii České republiky, ho spíše deprimuje. „Mělo by mě to těšit, protože se to říkalo i o vládě Mirka Topolánka, kde jsem byl mimo jiné místopředsedou. Ale opak je pravdou. Nejsem totiž závistivý občan jiného státu. S rodinou žiju zde a nechci, aby mé děti vyrůstaly v zemi, které vládnou různí darebáčci, co přes své peníze orají s politiky," dodává s tím, že premiér Petr Nečas je primárně poctivý člověk, ale nyní se ocitl v nešťastné situaci. Nemůže totiž odvolat nedůvěryhodné ministry, protože by se mu rozpadla koaliční vláda.

K věci:
Vůbec nejde o Bátoru, udeřil John. Dusno ve vládě pokračuje

A to říká přesto, že se nyní dostal s Nečasem do sporu. Jako senátor se totiž zabývá problémy v oborech, kde jsou zbytečné ztráty státu vyšší než deset miliard korun. V současnosti se proto zaměřil na tuzemskou historii solárních elektráren.

„Při solárním boomu, zhruba od roku 1996, byl naplňován zákon, podle něhož se mohl snižovat příspěvek státu stále o pět procent, ale nesnižoval. A nešlo o až tak zanedbatelnou položku. Navíc bychom teď neměli takový problém. Ptal jsem se premiéra v dopise, který útvar či kolektiv úředníků za to může. Zrovna nyní mi napsal, že za to může KDU - ČSL, ČSSD a Unie svobody, ale chyby v tom udělaly i jiné státy. Takže vlastně nedopověděl a mě je divné, koho a proč kryje," vysvětluje Čunek a domnívá se, že když premiér rozzuřenou odpověď psal, nebyl zcela při smyslech.

Celý dopis Čunka Nečasovi ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…