Ministr Drábek už toho má dost: Nechte těch lží o kolapsu úřadů práce

30.01.2012 13:24

Jedenáct poboček Úřadu práce zastoupených tamními odborovými organizacemi požaduje odvolání nebo odstoupení ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, kvůli údajně nevyhovujícím pracovním podmínkám. Nepleťte se do politiky, to není vaše náplň činnosti, dá se shrnout Drábkův vzkaz odborům. Ostře odmítá mediální kampaň. Nic nekolabuje, vyplatili jsme prakticky všechny dávky za leden, řekl pro ParlamentníListy.cz ministr.

Ministr Drábek už toho má dost: Nechte těch lží o kolapsu úřadů práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Odboráři na Úřadech práce už řadu dní bijí na poplach. Úřady prý kolabují s přechodem na nový systém, kdy všechny sociální dávky vyplácí už jen právě zmíněný úřad. Dokonce přišly i informace, že pod tíhou práce zkolabovali a zemřeli dva úředníci. Dnes odbory z jedenácti poboček požadují „dobrovolný“ odchod, nebo odvolání ministr Drábka.

Je to neetická hysterie

„Ta hysterie skutečně zašla velmi daleko, až je to, řekl bych, lidsky nedůstojné, protože pokud si média zahrávají s různými fiktivními úmrtími na Úřadech práce, tak to už je za hranou etiky novinářské práce,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jaromír Drábek.

„K tomu se jasně vyjádřilo vedení úřadu práce, že žádné takové údajné případy nenastaly. My jsme měli jediný případ kolegy z Úřadu práce, který měl prasklý žaludeční vřed, což byla záležitost, která nijak nesouvisela s výkonem práce. Ten zaměstnanec byl na Úřadu práce navíc zaměstnán na půl úvazku,“ doplnil ministr.

Žádný kolaps!

Ten označil celou záležitost za velmi vyhrocenou mediální kampaň. „A různé spekulace, že se něco někde nějak špatně děje, na ty lze reagovat jen prostými fakty. A pokud za první tři čtvrtiny ledna vyplatil Úřad práce 95 procent dávek, pokud dnes jsme ve stavu, kdy lednové dávky jsou prakticky vyplaceny, pak myslím, že to je základní argument proti všem pomluvám a zkreslením,“ konstatoval Drábek.

Slovo kolaps v souvislosti s Úřadem práce rezolutně odmítl. „Takže já odmítám, že úřady nefungují a že kolabují. Ovšem chápu, že Kolaps Úřadu práce je velmi nosný titulek. Realita ale je, že při změně celého systému a převzetí více než šestnácti set lidí z obcí je za první tři lednové týdny vyplaceno 95 procent dávek, pak si myslím, že k tomu není co dodat,“ prohlásil.

Odbory už se zase pletou do politiky

Drábek vidí za celou akcí zlý úmysl odborů. „Určitě. Nakonec i dnes mě odboráři z některých poboček Úřadu práce vyzývají, abych odstoupil, nebo abych byl odvolán. To už je skoro obecná záležitost, že si odbory pletou, co je náplní jejich činnosti. Já budu s odbory celkem ochotně tak jako dosud vyjednávat o pracovních podmínkách, o tom, jak nejlépe je uzpůsobit pro zaměstnance. Ale určitě nebudu vyjednávat o politických záležitostech,“ říká ministr rezolutně.

Nicméně uznává, že zátěž na úředníky je vysoká. „Samozřejmě že zátěž je vysoká, kumulativní změny, tedy změny legislativy od ledna, přechod řady pracovníků z městských a obecních úřadů, od 1. ledna došlo ke sloučení některých dávek, to jsou všechno záležitosti, které vyvolávají velmi náročné úkoly, to já nezpochybňuji a cením si odvedené práce,“ pochválil ministr úředníky.

Čísla mluví jasně

„Nicméně když se podíváte na konkrétní čísla, kdy například tento víkend v sobotu bylo v práci přibližně čtyři sta lidí a v neděli dvě stě lidí z celkových osmi a půl tisíce zaměstnanců, tak si myslím, že to jasně vypovídá o tom, v jakém stavu ty agendy jsou,“ dodal Drábek na vysvětlenou, proč si nemyslí, že by situace byla nějak extrémní.

„Ano, je to počáteční nápor, který je potřeba zvládnout, ale nevymyká se nijak tomu, co se dalo očekávat. Každý leden je zvýšený nápor, protože je větší počet nezaměstnaných, vyplácí se například příspěvky na mobilitu, o které se žádá většinou na začátku roku. Zkrátka ano, ta práce je velmi náročná, ale čísla ukazují, že je zvládnutelná,“ argumentuje Drábek.

Kdo pracoval, dostane odměny

Ten ParlamentnímListům.cz potvrdil, že úředníci za své výkony obdrží odměny. „Samozřejmě tak kde bylo potřeba, aby lidé pracovali přesčas, což se týkalo asi patnácti procent zaměstnanců Úřadů práce, tak budou přesčasové hodiny řádně proplaceny v souladu se zákoníkem práce. A samozřejmě že připravuji odměny, tak jak je mým manažerským zvykem, protože pokud se nějaký úkol podaří splnit a někdo na tom má konkrétní zásluhu, tak je potřeba, aby viděl ocenění toho, že konkrétní výsledky mají konkrétní ocenění,“ uzavřel Jaromír Drábek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…