Místopředseda Nejvyššího soudu o názorech, co mají být brány vážně

28.12.2013 20:45

Přestože nový občanský zákoník, který začne platit na Nový rok 2014, nezpůsobí přímo kolaps, přinese řadu problémů. V rozhovoru pro server iHNed.cz to uvedl místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala. Přiznává, že při hledání významu řady ustanovení zákoníku bude nutné zkoumat i judikaturu z doby Rakousko-Uherska. Fialu také zarazilo, že nebyl vyslyšen apel předsedů odvolacích soudů.

Místopředseda Nejvyššího soudu o názorech, co mají být brány vážně
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Fiala přiznává, že první roky platnosti nového občanského zákoníku se sníží předvídatelnost soudních rozhodnutí: „Když se dnes jako podnikatel nebo občan obrátíte na advokáta s prosbou o radu, řekne vám, jak celá věc dopadne. Ví totiž, jak soudy v obdobných věcech rozhodují. Příští rok vám ale korektní advokát na vaši otázku řekne pouze svůj názor a dodá, že neví, kam se bude ubírat judikatura soudů,“ uvedl Fiala.

Význam řady ustanovení nového občanského zákoníku bude nutné hledat v soudních verdiktech minulých. Jak hluboko do minulosti budou muset soudci v takových případech zajít? „Celá řada dosud precedentních rozhodnutí bude použitelná. Nejvyšší soud bude mít jistě tendenci použít z judikatury všechno, co se použít dá. Je to totiž zkrácení cesty ke stabilizaci poměrů. Musíme se ale dívat nejen do minulosti české judikatury, ale i do judikatury zahraniční. Osobně se již dvacet let specializuji na dědické právo. Vždy jsem hledal řešení typových problémů i v judikatuře velmi staré, třeba i z doby Rakouska-Uherska. Tedy ano, budeme muset sahat do velmi starých rozhodnutí, prvorepublikových i dřívějších.

Nový občanský zákoník je totiž v mnohém velmi podobný Obecnému zákoníku občanskému z roku 1811. Na druhou stranu je třeba postupovat velmi obezřetně, protože nezměněná ustanovení zákoníku z roku 1811 byla jinak vykládána v 19. století a jinak jsou dnes vykládána rakouskými soudy. Představa, že jen oprášíme staré komentáře, proto není správná,“ konstatoval Fiala.

Přiznal také, že jej zarazilo, že nebyl brán v potaz jednomyslný apel předsedů odvolacích soudů, kteří se obrátili na ministryni spravedlnosti s tím, že doprovodná legislativa zatím neumožňuje plynulé rozběhnutí agend od 1. ledna 2014. „Jestliže se představitelé všech krajských soudů na něčem shodnou, mělo by to být bráno vážně. A pokud byl jejich apel odmítnut, mělo se jasně zdůvodnit, proč tato obava nebyla na místě,“ podotkl místopředseda Nejvyššího soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…