Mládek z ČSSD slíbil: Boháči přiznají majetek. Reformu zrušíme

03.05.2013 8:27

Stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) dostal seznam zakázaných slov, která již nesmí před novináři vyslovit. Podle informací páteční MF Dnes je jich třicet a jsou mezi nimi i pověstní paraziti. K těm jednou Mládek přirovnal živnostníky. V rozhovoru pro deník také poodkryl, co možná příští vláda ČSSD chystá pro občany. Budou muset propočítat, co všechno vlastní.

Mládek z ČSSD slíbil: Boháči přiznají majetek. Reformu zrušíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

Fakt, že má Mládek zakázáno používání některých slov před novináři, potvrzuje už skutečnost, že se v rozhovoru důsledně vyhýbal slovu paraziti, když na toto téma dostal otázku. „Co se týče té věci, dvakrát jsem se omluvil za nepatřičné slovo a slíbil jsem, že už toto slovo a jiná podobná nebudu opakovat. Ale věcný problém zůstal. I od stínového ministra financí musíte očekávat věty o tom, že normální je platit daně,“ poznamenává možný příští šéf státní kasy.

Mediální odborníci mu také doporučili, aby příliš neopakoval svou skautskou přezdívku, která zní Velký medvěd. Dříve se k ní hrdě hlásil a v srdci se prý stále cítí medvědem, ale prý dá na doporučení specialistů, podle kterých nedělá tato přezdívka nejlepší dojem.

Lidé o peníze nepřijdou

V rozhovoru zopakoval, že pokud se ČSSD dostane k moci, dojde ke zrušení druhého důchodového pilíře. Podle Mládka k tomuto kroku možná sáhnou samy fondy, pokud bude zájem klientů tak nízký, jako je dosud. Možná dojde ke sloučení druhého pilíře se třetím. Lidé ale v žádném případě o peníze nepřijdou, uklidňuje ekonom.

Mnohem důležitější než debata o penzích, je ale podle Mládka otázka obnovení hospodářského růstu. Bez toho se nezdaří nic dalšího. Je třeba podporovat soukromé investice, a to domácí i zahraniční. Mohou pomoci i státní podniky. Stínový ministr připomíná, že pokud si půjčí peníze státní podniky, nepočítá se to do veřejného dluhu. Dojde také na obnovení Czechinvestu tak, aby fungoval stejně efektivně, jako v dobách své největší slávy. Bude třeba posílit ekonomické vztahy se zeměmi jako je Rusko, Čína či Brazílie. A nakonec je třeba obnovit důvěru lidí v ekonomiku, aby začali utrácet. To bude běh na poněkud delší trať.

Majetková přiznání

Sociální demokraté spolu s prezidentem Milošem Zemanem také volají po zavedení majetkových přiznání, které by se mohly týkat všech lidí, kteří vlastní majetek v hodnotě alespoň deset milionů korun. Sám Mládek by si prý musel spočítat, zda by se na něj povinnost podávat majetkové přiznání vztahovala. Odhaduje, že se pohybuje na hranici této sumy.

„Pokud platí deset milionů, bude to skutečně o nemovitostech, případně registrovaných věcech, jako jsou auta, lodě, letadla. Takže většina občanů se v pohodě vejde do limitu,“ říká ekonom.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…