Může dcera zastat roli první dámy? Odborníci se přou

20.01.2013 9:55

Uvidí čeští občané na veřejnosti i příští první dámu? Zatím se zdá, že to nebude nijak často, a to bez ohledu na to, zda souboj o post prezidenta vyhraje Miloš Zeman (SPOZ) či Karel Schwarzenberg (TOP 09). Po boku Miloše Zemana vystupuje spíše jeho dcera Kateřina než jeho žena Ivan.Je však sporné, zda může dcera povinnosti první dámy zastat. Manželka Karla Schwarzenberga Therese je pak vážně nemocná a je tedy otázka, zda by se ona případně stěhovala do Prahy.

Může dcera zastat roli první dámy? Odborníci se přou
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

Lidé si zvykli na to, že v posledních třiadvaceti letech se na veřejnosti objevovala manželka prezidenta. Olga Havlová, Dagmar Havlová i Livia Klausová roli první dámy zastávaly. S příchodem nového prezidenta by se to ale mohlo změnit. Prezidentský kandidát Miloš Zeman v kampani vystupuje spíše se svou dcerou Kateřinou a manželka Zemanova protikandidáta Karla Schwarzwenberga Therese je vážně nemocná. Lze tedy předpokládat, že se z Rakouska do Prahy stěhovat Nebude. Zprávu přináší server Týden.cz.

Od dob T. G. Masaryka se časy změnily

"Dcera by nahrazovat první dámu neměla. Dcera může mít protokolární příležitost, ale zastupovat roli první dámy nemůže. Je to dané z prohlášení, postoje Jiřího Gutha-Jarkovského, který měl problémy s tím, když Tomáš Garrigue Masaryk ovdověl a jeho dcera Alice se snažila plnit funkci první dámy. Jiří Guth-Jarkovský byl velice zběhlý v protokolárních záležitostech a věděl, že by to tak nemělo být. Snažil se to vysvětlit jak panu prezidentovi, tak dceři. Z toho důvodu vznikal negativní postoj k Jiřímu Guthovi-Jarkovskému,", popsala situaci on-line deníku TÝDEN.CZ Štěpánka Nezmarová, bývalá protokolářka Úřadu vlády za Miloše Zemana.

Ivana Zemanová dala již dříve najevo, že se role první dámy v případě vítězství jejího muže ujme, ale pravděpodobně v ní nebude příliš aktivní.

Bývalý poradce Václava Havla Ladislav Špaček i bývalý Havlův protokolář Miroslav Sklenář ale celou situaci vidí jinak. Poukazují na to, že doba se od časů Guthova-Jarkovského změnila a dcera by povinnosti první dámy zastat mohla. K tomu je třeba dodat, že už se tak v minulosti stalo. Prezident Emil Hácha se úřadu ujal jako vdovec a povinnosti první dámy zastala právě jeho dcera Milena Rádlová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…