My jsme nešli krást, běduje postřelený Rom a bojí se o život

07.01.2012 11:23

V Tanvaldu se dnes uskutečnil pohřeb dvaadvacetiletého Roma, kterého v prvních hodinách nového roku zastřelil třiašedesátiletý důchodce. Ten po výslechu neskončil ve vazbě a státní zástupkyně odmítla, že by šlo v případu o rasový motiv. Zpravodajský server Romea.cz informoval, že bratr zastřeleného má strach o svůj život a skrývá se u příbuzných, protože se obává, že by střelec mohl znovu zaútočit.

My jsme nešli krást, běduje postřelený Rom a bojí se o život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romové

Dnes dopoledne začal v Tanvaldu na Jablonecku pohřeb Roma, jenž zemřel v prvních hodinách nového roku po střelbě třiašedesátiletého důchodce. Poslední rozloučení, které začalo v kostele svatého Františka z Assisi v Tanvaldě-Šumburku, proěhlo poklidně. Smuteční průvod se pak vydal na hřbitov, kde zesnulého uložili, a poté na místo novoroční tragédie u železniční trati na okraji města. Z obav před násilnostmi přijeli do města i policejní posily, díky nimž se vše obešlo bez konfliktů.

V místě tragické události se v osudném okamžiku nacházel kromě střílejícího důchodce a dvaadvacetiletého Roma i bratr zastřeleného, který si z incidentu odnesl střelné zranění. Jak uvedl zpravodajský server Romea.cz, mladík má strach o svůj život a skrývá se u příbuzných, protože se obává, že by střelec mohl zaútočit znovu.

Jen šli zkratkou a najednou střelba

Popírá informace médií o přítomných svědcích a tvrdí, že na místě střelby žádná další osoba, kromě něho, jeho bratra a střelce nebyla. Razantně odmítá i to, že by s bratrem šli krást. „Vždyť byl Silvestr, bavili jsme se, užívali jsme si Nového roku. Říkali jsme si s bráchou, jak to bude fajn… Prostě jsme šli jen zkratkou podél kolejí a pak střelba,“ uvedl pro server Romea.cz zraněný muž s tím, že střelce osobně nezná.

Romský aktivista Štefan Gorol označil incident za popravu. Za to jej ovšem kritizovali politici i jiní aktivisté z romských sdružení. Gorol tvrdí, že údajně napadený třiašedesátiletý muž měl nejprve dvakrát vystřelit do vzduchu pro výstrahu a teprve poté mířit na ruce nebo nohy útočníků. Platné právní předpisy ale stanovují, že člověk se má přiměřeně bránit okamžitě, tedy ve chvíli, kdy probíhá útok, a to právě z důvodu, aby ho odvrátil.

Státní zástupkyně vyloučila rasovou pohnutku

Televize Prima přinesla svědectví známého střelce, podle něhož se muž pouze bránil. „Šel zkontrolovat sklad, protože mu doma zvonil alarm. Byla to nešťastná náhoda, napadli ho, na hlavě má poranění,“ řekl televizi Prima. Sebeobranu potvrzují i důvěryhodné zdroje televize Nova, které tvrdí, že bratři důchodce napadli zezadu a ohrožovali ho nožem. Událost prý viděli dva svědci, kteří se jim i společně se střelcem snažili poskytnout první pomoc.

K události se už vyjádřila i krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová, podle níž může mít případ jak znaky trestného činu vraždy, či celé řady dalších trestních činů přes ublížení na zdraví s následkem smrti až po akt nutné obrany, který není trestným činem. „Je nutné ctít presumpci neviny. Šetření bude probíhat rychle a očekávám, že v příštím týdnu budeme vědět, zda bude proti někomu zahájeno trestní stíhání. Mohu vyloučit, že by v této kauze byla jakákoliv rasová pohnutka, ať z jedné či druhé strany,“ uvedla jednoznačně státní zástupkyně.

Naučili se zaklínadlo, říká o Romech senátor

Protože nejsou žádné důkazy, že by v této kauze byl někdo vrahem, nebyl ani důvod brát nikoho do vazby. To rozlítilo Karla Holomka, který na zpravodajském serveru Romea.cz v reakci na prohlášení státní zástupkyně napsal: „Žije ta dáma na této zemi a není ji nic známo, co se děje na severu Čech, tedy právě tam, kde k vraždě nebo zabití došlo? Copak ten střelec nemá pověst bijce Romů?“ ptal se rozzlobeně Holomek.

Zcela opačný názor zastává senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava. „U Romů je obvyklé, že se velmi rychle naučili zaklínadlo o rasově motivovaných skutcích proti nim. Pokud je to tak, jak se začínáme dozvídat, že se dva mládenci ´zatoulali´s kudlama v rukách a napadli člověka, tak je to kriminální čin, a žádný rasový čin ze strany člověka, který se jen bránil,“ uvedl Doubrava pro ParlamentníListy.cz.

Média nakloněná jedné straně

Romským aktivistům také vadí, že televize Nova ve svém zpravodajství zveřejnila pouze verzi střelce a odvysílala počítačovou „rekonstrukci“ vytvořenou pouze na základě toho, co tvrdí střelec. Jeho verze události je přitom některými médii považována za bernou minci. Nova také uvedla, že oba bratři, kteří už v minulosti přišli do konfliktu se zákonem, měli v krvi více než promile alkoholu.

Na přístup médií si ve dnech po novoroční tragédii stěžuje i Eva Gáborová z občanského sdružení Roma Tanvald. Reportér TV Prima Family nerespektoval požadavek nechat postřeleného v klidu a snažil se pořídit alespoň nějaké fotografie. Předsedovi sdružení Roma Tanvald dal fotoaparát a 200 korun pro zraněného, aby si nechal vyfotit postřelené břicho. „To už je vrchol,“ uvedla pro server Romea.cz Gáborová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…