Na co může "dojet" důchodová reforma...

08.02.2013 10:02

Zavedení druhého pilíře prostřednictvím penzijní reformy, mělo být obrovskou novinkou, která naláká spoustu lidí. Začíná se ale ukazovat, že zájem není zdaleka takový, jak se čekalo. Prodej druhého pilíře není výhodný ani pro finanční poradce, kteří tak raději nabízejí jiné produkty. Kvůli nezájmu lidí je možné, že tento systém nebude vůbec fungovat.

Na co může "dojet" důchodová reforma...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

Hlavní bod důchodové reformy - druhý pilíř - může ztroskotat na nízkých provizích pro finanční poradce. "Některé firmy svým finančním poradcům druhý pilíř doslova zakázaly, jiné ho velmi nedoporučují a vedou antikampaň mezi poradci, v níž jim vysvětlují, že se jedná o špatnou věc bez ohledu na klienta. Jde pouze o obchodní kalkul a velmi protiklientský postoj," kritizuje generální ředitel Partners Petr Borkovec.

Jak píše server iHNed.cz, problém je ve státem předem sjednané výši provize za smlouvu do druhého pilíře, která dosahuje zhruba 850 korun. Ve srovnání s jinými finančními produkty jsou pro poradce nevýhodné. "Obchodně a ekonomicky je to pro firmy 'pochopitelné' rozhodnutí, ale pro klienty je to jednoznačně špatná zpráva. Tyto firmy jednoduše nemají finanční motivaci hledat pozitiva, a naopak argumentují negativy druhého pilíře," vysvětluje Borkovec.

Riziko pro reformu

Také Jiří Šindelář z Unie společností finančního zprostředkování a poradenství souhlasí s tím, že kvůli slabé motivaci poradců může být druhý pilíř propadákem. "Samozřejmě, že tlak distribuce má velmi výrazný vliv. Upozorňoval jsem na výši provizí, už když se to připravovalo," dodává Šindelář.

Riziko v potlačování produktů druhého pilíře ze strany poradců vidí i prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda. "Nebezpečí, že by na to mohla reforma doplatit, tu samozřejmě je. Na druhou stranu, když je výše provize daná ze zákona, je to velmi výhodné pro klienty," řekl Svoboda.

Čtvrtý a pátý pilíř

Poradenské společnosti ale tvrdí, že opatrnost je na místě. "Určitě jsme druhý pilíř nezakázali, ani nejsme proti němu. Ale myslíme si, že je u něj velké politické riziko a není vhodný pro každého, spíše kvůli tomu ho tolik nenabízíme," řekl iHNed.cz Jan Lener z Broker Consulting.

Finanční poradci a pojišťovny začaly používat nové termíny, hovoří o čtvrtém nebo dokonce pátém pilíři. "Rozumíme pod tím ostatní finanční produkty mimo druhý a třetí pilíř, které jsou vhodné pro zajištění na stáří," vysvětluje Lener. Doporučují třeba pořízení vlastní nemovitosti jako zajištění na stáří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…