Naházet ty darebáky do Vltavy a utopit je, útočí odvážný disident

16.11.2012 13:04

V těchto dnech si poprvé připomínáme události 17. listopadu bez Václava Havla. Po jeho smrti nám chybí podobná morální autorita. Národ upadá a v politice je tolik zlodějů, že by měli mít svou vlastní stranu. Poměry v této zemi můžeme změnit. Stačí, když na tyto darebáky vezmeme baldy a utopíme je ve Vltavě. ParlamentnímListům.cz to řekl bývalý chartista a disident Rudolf Bereza.

Naházet ty darebáky do Vltavy a utopit je, útočí odvážný disident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stop vládě!

Na prvomájové oslavě v Olomouci v roce 1987 rozvinul Bereza transparent s nápisem: „Charta 77 vybízí k občanské kuráži”. Ve stejném roce poslal Gustávu Husákovi otevřený dopis, v němž požadoval jeho abdikaci. Po roce 1989 se stal poslancem České národní rady za Občanské fórum. Poté působil jako ředitel Městské policie v Olomouci a následně dlouhá léta řídil autobus. Je místopředsedou Strany pro otevřenou společnost. V současnosti je v důchodu. Je mu 70 let a žije v Hlubočkách na Olomoucku.

Ačkoliv bojoval proti minulému režimu coby disident, s polistopadovým vývojem v zemi podle svých slov rozhodně spokojený není. „Spokojený nejsem a zvláště teď v poslední době, kdy pravicové strany kvůli svým korupčním průšvihům nahnaly občany do náručí komunistům nebo levici. Postupně se do politiky dostali různí vykukové, kteří o sobě říkají, že jsou pravice, ale ve skutečnosti jsou to jen zloději. A těch po republice lítá tolik, že by měli mít svoje vlastní zastoupení v parlamentu, jak říkal i Karel Schwarzenberg,“ sdělil redakci bývalý poslanec České národní rady Rudolf Bereza.

Naházet je do Vltavy a utopit

Podle něj ve společnosti chybí morální autority typu Václava Havla. „Po jeho smrti morálka v zemi dále upadá. Přesto mě mrzí, že ačkoli o sobě prohlásil, že je dramatik a dovede ukázat zoubky, tak je na domácí scéně nikdy neukázal. Podle mě stavěl do latě všechny zahraniční politiky, ale málo dbal o tu domácí politiku. Měl se se svou autoritou do domácí politiky více opřít. Tady hospodařil Klaus s lidovci,“ připomíná Bereza.

A jak poměry v této zemi změnit k lepšímu? Bereza má recept, i když poněkud radikální. „Měli bychom na všechny darebáky, zloděje a korupčníky vzít baldy, nahnat je na Karlův most, pak je naházet do Vltavy a utopit. Jinak to není možné,“ navrhuje disident.

Lidé potřebují nakopnout

A pokračuje: „Lidé jsou bohužel jak ovce a neuvažují, o čemž svědčí i výsledky krajských a senátních voleb. Lidé zkrátka potřebují nakopnout. Pak můžeme poměry v této zemi změnit a já věřím, že impulsem k takové změně bude třeba i sobotní demonstrace v Praze, na kterou se chystám,“ doplnil Bereza.

Zavadil: Referendum o vládě bude 17. listopadu

Také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil vyzývá občany k účasti na sobotní demonstraci, kterou pořádá společná platforma odborů, občanských iniciativ a sdružení od 11 hodin na pražském Václavském náměstí. „Vyzývám občany tohoto státu, aby sem přišli a vyjádřili jasně svůj názor na tuto vládu. Přestože premiér Nečas deklaroval před několika měsíci, když se strana Věcí Veřejných rozpadla, že nechce vládu podporovanou sto a jedním poslancem, tak dnes je mu sto jednička velmi a velmi dobrá. Takže pan premiér lhal," prohlásil Zavadil.

Podle něj je smutné, že jeden hlas rozhodne o osudech miliónů lidí na dobu několika desítek let. „Tím mám na mysli důchodovou a penzijní reformu a církevní restituce. To je nehoráznost, jaká tady snad ještě nebyla. A proto vyzývám občany, aby přišli na Václavské náměstí,“ dodal Zavadil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Kupka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…