Naivní lidé a zpitomělí politici. Valtr Komárek i o tom, co noviny nepíšou

18.01.2013 4:45

Sociální demokraté by měli podpořit ve druhém kole přímé volby Miloše Zemana mnohem výrazněji, říká čestný předseda ČSSD, známý ekonom Valtr Komárek, který se už na podzim obracel na účastníky krajských konferencí strany s výzvou, aby dali hlas svému bývalému předsedovi a expremiérovi, i když ČSSD měla vlastního stranického kandidáta – Jiřího Dienstbiera. Sociální demokracie by si neměla zavírat dveře před budoucností a volbou Miloše Zemana by měla prokázat své státnické myšlení, vzkázal svým stranickým kolegům Valtr Komárek.

Naivní lidé a zpitomělí politici. Valtr Komárek i o tom, co noviny nepíšou
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Valtr Komárek

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

O postupu Zemana do druhého kola prý profesor Komárek nepochyboval. „Oba jsme prognostici, nevím, od koho se Zeman nakazil, ale oba jsme předpokládali, že bude ve druhém kole,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz někdejší ředitel Prognostického ústavu, který měl v době sametové revoluce velkou popularitu a stal se i prvním místopředsedou vlády. Ale ani postup Karla Schwarzenberga ho příliš nepřekvapil, protože prý předpokládal, že se ve druhém kole utká o prezidentský post se Zemanem někdo z dvojice Fischer - Schwarzenberg.

Větší šanci by měl Zeman s Fischerem

Lepší pozici by podle ekonoma měl v souboji o Pražský hrad Miloš Zeman s expremiérem Janem Fischerem. „Protože Fischer je podobně ekonomicky zaměřený, je to velmi dobrý ekonom, velmi seriózní, Zeman je podle mých zkušeností jen víc zakalený praxí, ve funkci premiéra stál několik let, Fischer se spíš odhodlal k prvním praktickým krokům. Předpokládal jsem, že bude mít Zeman převahu v hlasech,“ vysvětlil populární ekonom, který se včera vrátil po delším pobytu z nemocnice domů, ale souboj o Pražský hrad pozorně sledoval.

Vítězství kohokoli ve druhém kole bude těsné

Ekonom Valtr Komárek soudí, že šance Zemana a Schwarzenberga ve druhém kole jsou vysoké. „Vítězství jednoho z nich bude velmi těsné. Zřejmě tady bude hrát roli větší vliv médií, tím pádem obecný obraz kandidátů než jejich skutečné schopnosti a než klíčová otázka ekonomiky, kterou média potlačují do pozadí a nahrazují ji pohledem životních příběhů a občanské a politické morálky. Ekonomickým otázkám se média docela vyhýbají, což je křiklavý paradox, protože se topíme v recesi a hrozí další pokles ekonomiky,“ kritizuje profesor Komárek.

Prezident může ovlivňovat ekonomiku

„Ale ovlivnit morální situaci může trvat desetiletí, přitom prezident může sehrát velmi významnou úlohu v oblasti ekonomiky, i když dnes není ekonomika přímo ovládána exekutivními silami státu, prezidentem nebo vládou, ale vyvíjí se pod vlivem trhu a podnikatelských sil, ne administrativy,“ vysvětluje populární levicový ekonom.

A dodává, že situace liberální ekonomiky je taková, že podléhá vlivům domácích podnikatelů, mezinárodních i odborových kruhů, je ovlivňována i zaměstnaneckou solidaritou a balancováním zájmů a vlivů. Ale to prý neznamená, že exekutiva nehraje žádnou roli.

„To jsou představy naivních lidí, kteří se nevyznají v ekonomice, že prezident na ekonomiku nemá žádný vliv. Může být stejně silným hráčem jako vláda, nebo ještě silnějším, protože jde o neustálé vyjednávání a uzavírání kompromisů a k tomu je prezidentská funkce dobře uzpůsobena,“ dodal Valtr Komárek.

ČSSD by měla Zemana teď podpořit víc

Na podzim čestný předseda Valtr Komárek vyzýval, že by si „ČSSD neměla zavírat dveře před budoucností“. „Jde o to, aby prokázala své státnické myšlení, možná jde o ni více než o Miloše Zemana, který nesporně bude spolehlivým levicovým, ovšem i celonárodním kandidátem,“ uváděl ve své výzvě k delegátům krajských konferencí ČSSD. Dnes říká, že není spokojen se způsobem, kterým po prvním kole, v němž sociálně demokratický kandidát Jiří Dienstbier neprošel dál, podpořila Miloše Zemana. ČSSD totiž nyní vyzvala své členy a příznivce, aby „zvážili podporu Miloši Zemanovi“.

„Nejsem rád, že ho podpořila jen tímto způsobem,“ přiznává Komárek. Kritizuje, že ČSSD nechala „vést štvavou Dienstbierovu kampaň proti Zemanovi a dokonce ji financovala“, a to prý velmi dobře. „A dnes jeho porážku div nenazývají jeho obrovským úspěchem a křivdu, kterou spáchal na Zemanovi, chtějí vyžehlit slovy, že je tu jakási morální povinnost levicového voliče dát své sympatie Zemanovi. To není férové a z takového vývoje nemohu být rád,“ prohlásil Komárek. A upozorňuje na „pokračující štvavou kampaň Jiřího Dienstbiera proti Miloši Zemanovi“.

ČSSD nemůže podruhé znemožnit zvolení levicového prezidenta

Podpora Miloše Zemana ze strany ČSSD by měla být podle čestného předsedy strany daleko aktivnější. „Volební štáby, které působily na podporu Dienstbiera, by měly být nasměrovány na podporu Zemana, měly by organizovat mítinky, podílet se na dialogu s médii, to chce daleko víc,“ vyzývá sociální demokracii. Ale dělá mu radost, že členové krajských a okresních výborů strany se zapojují do aktivní kampaně Miloše Zemana, i když se obává, že po dosavadní negativní kampani proti Miloši Zemanovi nebude podpora tak „ohebná“, aby se za krátký čas dala stroprocentně využít. „Kdyby negativní kampaň ovlivnila volbu, bylo by to velkou historickou chybou ČSSD, protože už by tak podruhé znemožnila volbu levicového kandidáta na prezidenta,“ připomněl „podraz“ části strany v prezidentské volbě před deseti lety, kdy poprvé zvítězil tehdejší outsider volby Václav Klaus.

Zemanův úspěch není možné bagatelizovat kvůli dílčím chybám

Ekonom odmítá výhrady některých sociálních demokratů, že Miloš Zeman poškodil i ve sněmovních volbách sociální demokracii a přispěl i ke vzniku Topolánkovy vlády. „To všechno jsou nahodilosti šířené na úrovni drbů a ne seriózních analýz,“ řekl.

Připomněl, že když pomáhal na počátku 90. let budovat sociální demokracii, dosáhla ČSSD sedmi procent parlamentního zastoupení, ale Zeman ji budoval zcela razantně s vyhraněnými nekompromisními cíli a vytvořil ji jako bojovou organizaci, až dosáhl volebního vítězství a jako premiér i obrovského zvratu z hospodářské krize na přípravu velké konjunktury, kterou rozvíjel ekonomický růst v letech 2004 až 2006. „Já bych se mohl cítit dotčen, že moje méně razantní koncepce by byla dlouhodobě úspěšnější, ale necítím se tak. Beru tyto varianty jako diskusní,“ konstatoval. I když prý Zeman v dílčích operacích šlápl vedle, podle Komárka není kvůli tomu možné tento grandiózní úspěch a celé jeho životní dílo bagatelizovat. „To je trapné, to nikdo nemůže brát jako poškozování ČSSD,“ prohlásil.

Není možné posuzovat všechno jen podle úzce partajního prospěchu

Neobává se Valtr Komárek, že Miloš Zeman by z Pražského hradu škodil sociálním demokratům víc než jeho protivník Karel Schwarzenberg, jak varují někteří politologové? „To jsou abstraktní úvahy a abstrakce snese všechno. Ale je to naprostá hloupost. To je už úvaha z ryze partajních chlívů, že chlíveček sociální demokracie může Zeman poškodit,“ namítá ekonom. Jde podle něj především o to, jaká bude sociální politika, jestli Miloš Zeman inklinuje k sociálnímu státu a sociální spravedlnosti. „A o tom nemůže u Miloše Zemana nikdo pochybovat, tak jaképak poškozování sociální demokracie. To může říkat jen politik, který natolik zpitoměl, že všechno hodnotí z hlediska úzce partajního prospěchu. Z takového úlhu se tam různé zájmy mohou střetávat,“ připustil Valtr Komárek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…