Náměstek Sloup schvaloval příchod okupantů. Teď si stěžuje na vnitru

20.01.2013 12:55

Václavu Sloupovi působícímu v pozici krajského náměstka pro školství v Karlovarském kraji se nelíbí, že Archiv bezpečnostních složek zpřístupnil jeho osobní spis z doby před listopadem 1989, kdy si budoval kariéru u pohraničníků. Informuje o tom MF Dnes. Komunistický náměstek kvůli tomu zaslal i stížnost na ministerstvo vnitra. Ze spisu např. zjistíme, že schvaloval příchod sovětských okupačních vojsk.

Náměstek Sloup schvaloval příchod okupantů. Teď si stěžuje na vnitru
Foto: KSČM
Popisek: KSČM pro krajské volby

Členovi vedení Karlovarského kraje se nelíbí, že se na veřejnost dostaly citlivé informace z jeho předlistopadového působení u pohraničníků. Jana Slaběňáková z Archivu bezpečnostních složek ale pochybuje, že Sloup se svou stížností uspěje, a to už jen proto, že pracovníci instituce sami materiály nezveřejňují, jen je zpřístupňují.

Absolvoval Vysokou školu SNB

Vedoucí kanceláře ředitelky Archivu bezpečnostních složek Lubomír Augustin k tomu dodává, že sama přístupnost informací je smyslem existence této instituce.  "Archiv vznikl právě kvůli tomu, aby veškeré informace byly přístupné. Každý, kdo přijde, má možnost do nich nahlédnout," řekl.

V materiálech se můžeme mimo jiné dočíst, že v dodatku k životopisu z roku 1970 Sloup jednoznačně podpořil příchod sovětských okupačních vojsk v srpnu 1968, protože nesouhlasil s nástupem kontrarevolucionářů a pravicových oportunistů.

Na začátku kariéry v roce 1971 měl za sebou jen základní školu a vojenskou školu kuchařského dorostu v Žilině. V polovině sedmdesátých let ale nastoupil na Vysokou školu SNB, kde získal titul doktora práv. Deník MF Dnes k tomu dodává, že zveřejnění těchto informací konzultoval s odborníky, kteří k tomu dali souhlas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…