Názor bezmála dvou třetin národa: Církve jsou k ničemu

25.12.2012 8:57

Jen 36 procent Čechů považuje církve za užitečné, církevní restituce schvaluje 29 procent občanů. Hovoří tak výsledky zveřejněného průzkumu společnosti STEM, podle něhož jsou obě hodnoty nejnižší od roku 1995, kdy se průzkum uskutečnil poprvé.

Názor bezmála dvou třetin národa: Církve jsou k ničemu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

"Církve za užitečné instituce považují častěji lidé věřící v Boha a většina věřících je také pro navrácení církevního majetku, ale ani názory věřících na restituce nejsou jednoznačné," stojí v závěrech průzkumu. V posledních letech považovalo církve za užitečné kolem 40 procent Čechů a jejich počet stále klesá.

Na otázky víry, na církve, jejich potřebnost a užitečnost se STEM ptá občanů pravidelně v předvánočním čase. Letošní průzkum proběhl krátce poté, kdy bylo Poslaneckou sněmovnou prosazeno vyrovnání státu s církvemi, které bude znamenat vrácení určitého majetku církvím a postupnou odluku církve od státu.

Církve podle zákona od státu dostanou nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim bude také vyplaceno celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Stát naopak církvím postupně přestane hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…