Ne zákazu KSČM. Nemá to cenu zkoušet, řekl Kubiceho a Pospíšilův úřad

28.02.2012 13:34

Ministerstva vnitra a spravedlnosti nedoporučily vládě, aby dala podnět k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) na zákaz komunistické strany. Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) to projedná ve středu na svém zasedání. Uvádí agentura Mediafax.

Ne zákazu KSČM. Nemá to cenu zkoušet, řekl Kubiceho a Pospíšilův úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Vláda se zabývá materiálem o zákazu činnosti KSČM znovu po třech měsících. Na předchozím zasedání 23. listopadu 2011 vláda přerušila projednávání návrhu kvůli tomu, aby společný tým ministerstva spravedlnosti a vnitra připravil konkrétní návrh podání k Nejvyššímu správnímu soudu.

"Ani společný postup obou ministerstev však nepřinesl dostatek podkladů, které by odůvodňovaly právní postup vůči KSČM," citují Mediafax aktualizovaný dokument.

Ministerstvo vnitra přišlo už v listopadu se stejnými výsledky, které vycházely ze čtyř odborných analýz. Vláda se ale s výsledky nespokojila a chtěla provést další analýzu.

Rezorty vnitra a spravedlnosti nyní vládě znovu doporučily, že je nutné kontrolovat činnost KSČM a nijak ji nepodceňovat. "Nelze mít pochybnosti o tom, že KSČM a jejími představiteli uznávaná ideologie může znamenat za určitých okolností ohrožení demokratického směřování České republiky," stojí v materiálech.

Vnitro bude nadále pozorovat občanská sdružení spolupracující s KSČM

Mediafax píše, že podle vládního usnesení, které má být ve středu přijato, se má ministerstvo vnitra do budoucna zaměřit na činnost občanských sdružení, se kterými spolupracuje KSČM. Jedná se zejména o Komunistický svaz mládeže, Svaz mladých komunistů Československa a Klub českého pohraničí.

Má také dojít ke vzniku mezirezortní pracovní skupiny, kde budou zástupci ministerstev, státní zástupci, odborníci na trestní právo a na bezpečnostní problematiku, akademičtí pracovníci a další. Jejím cílem bude vyhodnotit současné možnosti postihu levicového extremismu a navrhnout konkrétní postupy.

Ministerstvo spravedlnosti by také mělo vzdělat justiční pracovníky v oblasti trestněprávního postihu levicového extremismu včetně specifik postihů levicově extremistických projevů a symboliky.

Také ministerstvo školství bude mít úkol zajistit vzdělávání pedagogů i žáků v problematice objektivního pohledu na komunistickou éru a nebezpečí této ideologie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…