Nečas si přečetl Holešovskou výzvu. Víme, co odpověděl

23.02.2012 17:57

Poslední varování pro naše politiky - zašli jste příliš daleko. To je hlavní krédo, které šíří po Česku prostřednictvím letáků i ampliónů z auta Národní rada (nástupce Holešovské výzvy). Vše směřuje k datu 15. března, kdy by se měl konat celonárodní protest. Důvody nespokojenosti a požadavky přitom již byly doručeny ke všem čelním představitelům politické reprezentace u nás.

Nečas si přečetl Holešovskou výzvu. Víme, co odpověděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference občanských iniciativ, hnutí, sdružení a jednotlivých občanů

Například premiér Petr Nečas se nechal prostřednictvím své asistentky Jany Nagyové slyšet, že obsah Holešovské výzvy přečetl a vzal na vědomí. Blíže se nevyjádřil, přestože součástí dopisu byl i apel na jeho demisi.

„Ve středu byla naše výjezdová skupina opět na trase Pardubice - Praha, od patnácté hodiny jsme se pohybovali v centru Prahy, kde chceme u sochy sv. Václava každý týden v 16 hodin nechat zaznít  československou hymnu,“ řekl člen vedení Národní rady Slávek Popelka ParlamentnímListům.cz.

Jak dodal, na transparentním účtu, který byl za účelem podpory Národní rady zřízený, přibývá denně od dobrovolných dárců několik tisíc korun(od dvou do deseti tisíc). Tyto peníze jsou pak použity na hrazení nákladu tisku letáků, výrobu kovových odznaků a náklady výjezdové skupiny. „Připravují se ještě další dvě auta na výjezdy. Navíc se jedná o tom, že bude možné přispívat i malými částkami prostřednictvím dárcovských sms zpráv,“ uvedl dále Popelka. Právě peníze jsou totiž velkou bolestí všech aktivit – na jejich plný rozjezd se jich prý stále nedostává.

Hledají se dobrovolníci pro vedení skupin v jednotlivých městech. Vše funguje díky drobným dárcům

Přesto iniciativa neupadá. „Jeden z příznivců Národní rady zdarma vytiskl 15 tisíc kusů propagačních materiálů. Byla založena nová koordinační centra v Bruntále a ve Žďáře nad Sázavou. Hledáme do všech jednotlivých resortů pro vedení země proto všechny, kteří mají skutečnou vůli pomoci,“ říká Popelka a vysvětluje, že se plánuje vytvoření skupin, v nichž vždy jeden člen bude ochotný vše řídit , utřídit myšlenky všech a prosadit to nejlepší. A to i přesto, že to nebude jeho původní názor, se kterým přišel. „Zároveň přijme i to, že se během tohoto procesu objeví další, kteří budou na vyšší úrovni a rád jim předá svoji pozici ve prospěch národa,“ tak je popsaná představa nových pomocníků na webu Národní rady. Čtenář se tak možná neubrání hledání podobností s revoltami a touze po změně Čechů v historii – třeba i u starých husitů. Zda je záměr proveditelný a naplnitelný - lidské ambice a snaha o sebeprosazení totiž dokážou z mnoha dobrých nápadů vytvořit něco, co jim může být nakonec silně vzdáleno.  

Kvůli nedostatku peněz se už stalo, že výjezdová skupina v některé dny nevyjela. Podle Popelky, který stál u samého zrodu iniciativy, jež si klade za cíl změnu poměrů v zemi a sesazení současné vlády, denní náklady na pokrytí požadavků koordinačních center na tiskoviny totiž představují nejméně 10 tisíc korun. Provoz výjezdní skupiny pak další tři až čtyři tisíce za den. Mezi tiskovinami jsou přitom i "placky" a žluté visačky s nápisem "Stydím se za svoji vládu...". Jejich nositelé tím tak vyjadřují - či spíš by měli vyjadřovat - postoj k aktivitám a touhu po změně poměrů. Jak Popelka říká, jde prý o jistý typ obecného referenda.

Pomoc nabídla i nejmenovaná reklamní agentura

I proto vedení Národní rady uvítalo, když zaměstnanci nejmenované reklamní agentury nabídli zdarma v minulých dnech distribuci 40 tisíc letáků. „Z celé republiky se nám stále hlásí další lidé, kteří mají zájem se podílet na přípravě celonárodního protestu, což je dobře. Jednáme i o tom, jak do celonárodního shromáždění zapojit mladou generaci a také odbory,“ doplnil dále Slávek Popelka, bývalý politický vězeň.

Další z výrazných, byť kontroverzních osobností, spojených s aktivitou Národní rady (Holešovské výzvy), Zdeněk Ponert, na počátku tohoto týdne ParlamentnímListům.cz svěřil, že cesty po Česku, při nichž oznamují ostatním to, jaké požadavky by měli všichni Češi mít, aby se změnily poměry, jsou obrovskou motivací a sondou do (ne)spokojenosti lidí.

V lidech to bublá, chtějí změnu

„V lidech to po celé zemi moc, moc bublá, oni už si to, co se tu děje, nenechají dlouho líbit. Vidím to, když jezdím autem po vískách i českých a moravských městech, viděl jsem to, i když jsme přijeli na Slovensko. Lidi po té změně touží. A je dojemné, když přijde stařenka a říká: Musíte nám pomoci to změnit, takto to přece nemůže jít dál. Je dobře, že se o to snažíte, moc vám za to děkuju,“ popsal Ponert atmosféru kolem výjezdů ozvučeným autem po republice. V některých městech prý lidé sice ještě sklání hlavu, když slyší slova nabádající k protestu proti stavu země, v dalších městech však otevírají do široka okna, dveře a s úsměvem na rtech mávají či jinými gesty naznačují sympatie a podporu.

„Víte, to se opravdu nedá dělat pro peníze. To se musí dělat z vnitřního přesvědčení, ze srdce, člověk si musí prožít něco, co ho k tomu, aby se pokoušel o změnu poměrů, přiměje, motivuje. A mě to opravdu hodně psychicky nabíjí, vidím, že i když mám velké potíže, tohle, co dělám já a další zainteresovaní lidé, má svůj smysl,“ přiznal ParlamentnímListům.cz Zdeněk Ponert.

Předčasné volby a limit na předvolební kampaň

To, že naplnit požadavky, které vznikly na Celostátní konferenci na konci ledna, asi nebude  jednoduché, si prý jsou všichni členové a sympatizanti Národní rady vědomi.

„Chceme, aby parlament připravil neprodleně nové předčasné volby s omezeným, předem stanoveným finančním limitem maximálně 10 milionů korun na předvolební kampaň politických stran, politických hnutí a občanských iniciativ. Pokud se tak nestane a nebude rozhodnuto o nových volbách, navrhujeme zahájit 15. března demonstraci a stávkovou pohotovost s přípravou na generální stávku. Ta potrvá do splnění požadavků občanů na odstoupení vlády a prezidenta republiky a nové volby,“ řekl v lednu ParlamentnímListům.cz Popelka.

Co je Holešovská výzva, z které vznikla Národní rada...

Holešovská výzva, dnes přejmenovaná na Národní radu, vznikla vloni v prosinci, podle jejích propagátorů prý na základě výrazně narůstající nespokojenosti lidí ve všech oblastech života. Obrací se nejen k občanům, ale i k médiím, a vyzývá je k ukončení nečinnosti a snahám chod věcí zvrátit. Na rozdíl od všech dosud známých iniciativ vyzývá všechny nespokojence v různých sdruženích, hnutích i odborech ke spojenectví. Snaží se o to, udržet se jako nepolitická iniciativa. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…