Nečas to dost schytává od řadových členů strany, říká politik ODS

08.02.2013 11:29

Místostarosta Prahy 10 a předseda místního sdružení ODS v Praze Záběhlicích Bohumil Zoufalík zaslal předsedům místních sdružení ODS dopis, kde je vyzývá k hledání důvěryhodných osobností, které mohou napravit pošramocenou reputaci strany. ParlamentnímListům.cz prozradil, že dostává řadu pozitivních ohlasů na svou iniciativu.

Nečas to dost schytává od řadových členů strany, říká politik ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Dojdete-li v diskusi k závěru, že aktuální situace v ODS není dobrá a vzbuzuje to u Vás pocit, že je s tím nutné něco dělat, prosím, porozhlédněte se ve Vašem místním sdružení a pokuste se společně vybrat osobnosti, které stojí za to podpořit a následně je i prosazovat,“ píše Zoufalík v dopise. Je podle něho nutné vyzvednout osobnosti, které dokáží, že budou občané ODS opět volit.

Členská základna začíná procitat

Zoufalík říká, že mu na jeho dopis přicházejí převážně kladné reakce od předsedů místních sdružení, ale i řadových členů ODS. „Mohu konstatovat, že členská základna začíná procitat. Velká část korespondence přichází z Moravy, což je pro mě překvapení. 25 tisíc členů je síla, která si dokáže udělat doma pořádek, najde nové lídry, kteří vrátí ODS místo, které ji v minulosti patřilo. Věřím, že vedení ODS v čele s Petrem Nečasem tento proces pochopí jako pozitivní krok a Petr Nečas ho přestane vnímat jako útok na svou osobu, pochopí, že jde o cestu k ozdravení strany a na jejím konci bude vítězství ve volbách 2014,“ uvedl Zoufalík.

Nečas reagoval na Zoufalíkovu iniciativu s tím, že to je útok na něj. „To, že takové věci přichází z oblastního sdružení Prahy 10, kde některé věci silně ovlivňuje pan Tomáš Hrdlička, mě nijak nepřekvapuje. Je to samozřejmě útok na mne, ale jsem přesvědčen, že zdrcující většina občanských demokratů má zdravý rozum a ví, o co jde. To, že jsme nespokojeni, je naprosto v pořádku, ale od kongresu uplynula příliš krátká doba,“ řekl Petr Nečas v reakci na dopis Právu.

Bouřlivé diskuse na místních sdruženích. Vedení to schytává

„Volají mi lidé, kde mohou ten dopis získat. Předevčírem si například pro dopis přišel osobně asi osmdesátiletý pán. Začíná se to vařit. Jediný, kdo to nepochopil, je Nečas. Ten to vzal jako útok na jeho majestát. To je komické. Již to začíná žít vlastním životem a někteří poslanci začínají nosit placku s logem mého dopisu. Je také dobré, že reagují i nečlenové ODS, například živnostníci. Dostávám reakce, že se na místních sdruženích bouřlivě diskutuje a vedení to schytává,“ říká Zoufalík.

„Z desítek dopisů a SMS, které jsem obdržel od členské základny, se jasně ukazuje, že strany je rozdělená na my – členská základna a oni – vedení strany. Řadoví členové jsou na předsedu Nečase a vedení rozzlobení. Mají pocit, že na kroky vedení doplácejí. Dalším důkazem tohoto rozdělení ODS je neadekvátní reakce předsedy na můj dopis. Předseda si žije v uzavřeném vlastním světě, kterému členská základna přestala rozumět. Důležité je, že se členská základna začíná probouzet. To mi dělá radost,“ dodává Zoufalík.

Zoufalík v minulosti přirovnal ODS k Titaniku: V podpalubí je už voda, ale vedení na palubě ještě tančí a pije šampaňské. Nepřímo označil Nečase za parazita, když řekl, že parazité, kteří nevyhráli žádné volby, by se neměli cpát do vedení strany.

TOP 09 dotahuje ODS

Podle aktuálního průzkumu CVVM by občanské demokraty volilo jenom 13 procent voličů. Varující je, že TOP 09 předběhla ODS o tři procenta. ČSSD by volilo 38 procent lidí, druzí by skončili komunisté se 17,5 procenty. TOP 09 obsadila třetí příčku a se šestnácti procenty hlasů přeskočila ODS o tři procentní body.

A podle posledního průzkumu PPM Factum by ČSSD volilo 24,6 procenta lidí. Druhé místo by obsadila ODS s 15,6 procenta, které dýchá na záda TOP 09 a Starostové se ziskem 14,5 procenta. KSČM má 13,8 procenta. Do Poslanecké sněmovny by se dostali také SPO - Zemanovci a KDU-ČSL. Obě strany by volilo 7,4 procenta občanů.

Pro srovnání - ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procenta. Ve volbách 2010 za vedení Petra Nečase obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procenta. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…