Nečas v tom jede také, uniklo z policie

14.06.2013 14:20

Premiér Petr Nečas (ODS) na dnešní schůzi sněmovny hřímal, že on i jeho spolupracovníci obvinění v protikorupční kauze jsou nevinní. Informace, které má k dispozici server iDnes.cz, ale hovoří jinak. Podle nich stojí v policejním usnesení, že premiér přislíbil třem poslancům lukrativní posty, když složí mandát. To považují vyšetřovatelé za úplatek.

Nečas v tom jede také, uniklo z policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Podle zpravodajského serveru stojí v policejním usnesení, které předali vyšetřovatelé některým aktérům kauzy, že premiér slíbil třem poslancům za ODS - Petru Tluchořovi, Marku Šnajdrovi a Ivanu Fuksovi, že dostanou významné posty v polostátních firmách.

"Premiér Petr Nečas dal po 18. 9. 2012 slib prostřednictvím Jany Nagyové a Romana Bočka třem poslancům - poskytnutí úplatku formou významných postů," uvádí se údajně v policejním usnesení.

Pomohly odposlechy a textové zprávy

Policisté podle všeho vycházejí z odposlechů a SMS zpráv, které si mezi sebou vyměňoval Nečas, Boček, Nagyová a poslanci Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. Citovaná je například textová zpráva z 11. prosince 2012, kterou Nagyová poslala premiérovi. Její znění je údajně: "Čepro nebo Mero, předseda DR - Šnajdr."

Detektivové prý připouštějí, že aktéři v odposleších a zprávách nemluví přímo o uplácení. Z dalších souvislostí je to prý ale zřejmé. Například zmiňovaný Marek Šnajdr se skutečně následně stal členem dozorčí rady státního podniku Čepro.

Zneužití pravomoci, přijímání úplatku

V dokumentu jsou podle serveru iDnes.cz upřesněné i trestné činy, ze kterých policie Nagyovou a další obviňuje. Blízká premiérova spolupracovnice a Roman Boček jsou stíháni za zneužívání pravomoci úřední osoby ve formě návodu a uplácení. Dvojice exposlanců čelí stíhání pro zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Marek Šnajdr se obvinění prozatím vyhnul, pohybuje se totiž v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…